luni, 15 iunie 2009

AL TĂU GENIU PESTE VEACURI RĂMÂNEA-VA PE PĂMÂNT











Elena Dabija,
director CAIE





Cu acest generic, în ziua de 15 iunie a.c., la CAIE, au fost organizate mai multe evenimente culturale de comemorare a 120 de ani de trecere în eternitate a CELUI MAI POET DINTRE POEŢII ROMÂNI – MIHAI EMINESCU.
De dimineaţă copiii au venit să asculte despre legenda copilăriei lui Mihai Eminescu, să recite din poeziile îndrăgite. Iar după amiază sala ospitalieră i-a găzduit pe acei care au venit cu dragoste şi dor de Mihai Eminescu să mai audă din şi despre Eminescu, să spună ceva despre marele poet.
Programul a oferit un moment poetic eminescian Tu, Luceafăr, peste vremuri, tot luceşti fără de moarte în evoluţia elevilor de la Liceul „Iulia Hasdeu”, din tabăra cu sejur de zi a Liceului „Liviu Rebreanu” şi şcoala primară nr. 32, toţi fiind utilizatori fideli ai CAIE. Vlad Zbârciog a citit în primă lectură un nou poem – Eminescu, Ion Hadârcă a dat citire poeziei Domnul Limbii Româneşti, actorul Vasile Butnaru a prezentat un fragment publicistic de Mihai Eminescu, Gheorghe Vrabie – Sonet, o creaţie proprie, Sandu Aristid Cupcea a recitat din Scrisoarea III.
Au urmat apoi câteva lansări şi prezentări de carte: noi apariţii editoriale, ediţii mai vechi, dar ajunse recent în colecţia CAIE, pe care le consider drept statui lui Mihai Eminescu. Scriitorii Arcadie Suceveanu (în rol de moderator), Ion Hadârcă, Vlad Zbârciog, Nicolae Dabija au vorbit despre Manuscrisele Mihai Eminescu – o adevărată capodoperă, care datorită generozităţii eminescologului acad. Eugen Simion sunt cele mai valoroase ediţii la moment. Publicistul Vlad Pohilă a prezentat cartea regretatului Andrei Vartic Timpul lui Eminescu, editată în 2008, la Bacău, menţionând despre patriotismul şi marea dragoste de Eminescu a autorului.
Deşi aniversarea a 125-a de la prima publicare a Luceafărului s-a sărbătorit în 2008, această operă continuă să fie în atenţia multor utilizatori. Colecţia CAIE recent s-a îmbogăţit cu ediţii traduse în limba ucraineană, găgăuză şi italiană. Arcadie Suceveanu a prezentat volumul scriitorului şi traducătorului din Cernăuţi Vitali Kolodi Z vognu i kvitiv (în limba ucraineană), care cuprinde traducerea Luceafărului, de astfel, publicul a ascultat şi un fragment al basmului din această carte.
O altă ediţie reprezentativă, bilingvă, care cuprinde operele eminesciene Luceafărul şi Făt-Frumos din lacrimă în limbile română şi găgăuză, a fost prezentată de însuşi dr. Todur Angheli – traducătorul. Dumnealui a povestit despre străduinţele sale la aceste traduceri, necesitatea de a le publica în ambele limbi, ca vorbitorii de limbă găgăuză să înţeleagă mai bine opera şi frumuseţea limbii lui Eminescu. Dumnealui a dat citire unor strofe în ambele limbi.
Boris Movilă a familiarizat publicul cu problemele editării operelor lui Mihai Eminescu, dar şi a altor editori din anii ’60-’70 ai secolului trecut, venind cu un apel către tânăra generaţie de a-l cunoaşte pe Eminescu, de a-l ocroti ca pe cea mai mare bogăţie a neamului şi de a face tot posibilul ca bustul lui Mihai Eminescu să fie reinstalat în centrul Aleii Clasicilor.
Programul a inclus şi un moment In memoriam: Aurel David, 75 de ani de la naştere, despre pictorul care a pus vântul să adie un arbore şi să descrie pe cerul lumii capul hyperionic al lui Eminescu – Arborele Eminescu.
Vizitatorii CAIE au avut posibilitatea să-l cunoască pe maestrul în artă Gheorghe Vrabie, admirând expoziţia cu grafică de carte Ecouri eminesciene în arta plastică, care a fost prezentată în aceeaşi zi.
Lidia Frumosu, preşedinte al Despărţământului ASTRA „Ioan Sârbu” Criuleni, a venit cu o donaţie de carte pentru CAIE, dar şi cu nepoţica Diana, care a recitat o dedicaţie-creaţie proprie Lui Eminescu.
Aducem mulţumiri tuturor participanţilor, îndeosebi celor care au contribuit la valorificarea şi promovarea patrimoniului eminescian prin donaţii de documente valoroase. Pentru această contribuţie au fost menţionaţi cu Diploma CAIE Lidia Frumosu, Gheorghe Vrabie, Todur Angheli. Toţi cei prezenţi au beneficiat de ziarul Ecoul Eminescu şi multe materiale promoţionale.
Aş aprecia măreţia celui mai POET dintre POEŢI, care prin opera scrisă şi lăsată nouă moştenire şi-a prescris destinul eternităţii sale, prin versurile din poezia Lui Eminescu, scrisă de Dragoş Vrânceanu:
„Te-ai purtat pe tine
în întâmpinarea infinitului,
mai departe decât oricine.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu