joi, 11 iunie 2009

CLUBUL TEATRAL „GOGOAŞA” DE LA BIBLIOTECA „AL. DONICI”


Nina VOLOŞENCO,
Biblioteca Publică „Al. Donici"

Un club teatral ne-am dorit de ani buni. O realitate a devenit atunci când cititoarea noastră fidelă Svetlana Popova ne-a oferit un mare ajutor în confecţionarea păpuşilor, de care duceam lipsă: vulpea, lupul, baba şi moşneagul, trei purcei, Scufiţa Roşie, iepurele, ursul, cocoşul şi Baba Cloanţa. Primul spectacol organizat a fost „Gogoaşa” de unde vine şi denumirea Clubului. Mai apoi au urmat „Povestea celor trei purceluşi” de S. Mihalkov, „Scufiţa roşie” de Ch. Perrault, „Foişorul” – poveste populară rusească („Теремок”) şi altele. Lansarea oficială a Clubului a fost în ianuarie 2008 în cadrul Săptămânii Uşilor Deschise a bibliotecii noastre.
De un mare entuziasm la participare în spectacole au dat dovadă elevii de la Gimnaziul cu profil Teatral „Ion Luca Caragiale” (Ana-Maria Fronea, Mariana Lupaşcu, surorile Elena şi Victoria Neamţu) ca mai apoi să se înscrie şi elevii claselor a 5-a de la Liceul Teoretic Român-Englez „Ion Creangă" (Valeria Umaneţ, Valeria Doroftei, Francesca Popa, Cristina Veremciuc şi alţii), care sunt inventivi în compunerea cântecelor pentru spectacole, selectarea poveştilor pentru prezentare şi pregătirea rechizitelor teatrale. În total în Club activează 11 artişti.
Primele spectacole au avut loc în incinta bibliotecii, care au fost urmate de altele în grupele Grădiniţei „Ţăndărică". În perioada estivală spectacolele erau prezentate la pavilioanele grădiniţei sus-numite sub cerul liber, îmbinate cu jocuri mobile şi didactice, ceea ce le producea copiilor o bucurie deosebită.
În vara curentă copiii din grupele mari şi pregătitoare au avut posibilitatea să fie încadraţi în spectacole împreună cu membrii Clubului, iar spectacolele „Foişorul” şi „Vulpea cea şireată” au fost prezentate de grupele a 5-a şi a 7-a integral, preventiv lucrând cu ei asupra mânuirii păpuşilor împreună cu educatorii.
O deosebită satisfacţie au avut micii noştri actori de a prezenta spectacole copiilor din Centrul de Reabilitare Socială „Casa Gavroche”, unde deseori suntem primiţi cu o mare căldură atât de copii, cât şi de personalul ce activează de ani în şir şi poartă în suflet nemărginita dragoste şi răbdare pentru ei. De fiecare dată când lansăm un nou spectacol aceşti copii (elevi şi preşcolari) sunt primii spectatori ce ne apreciază. La ei în ospeţie venim cu cărţi, jucării, rechizite şcolare, bomboane pregătite atât de membrii Clubului, cât şi de alţi copii receptivi ce doresc să le vină în ajutor prin intermediul nostru.
În colaborare cu Biblioteca Publică Alecu Russo am prezentat copiilor de la Grădiniţa 135 din sectorul Ciocana (cu deficienţe de vedere) spectacolul „Vulpea cea şireată” după povestea lui Ion Creangă „Ursul păcălit de vulpe”. Avem programate şi multe alte spectacole extramuros pentru alţi copii. Recent pregătim un spectacol după o poveste populară rusească „Лиса, заяц и петух” pentru preşcolarii din grădiniţele „Aurica” (cu deficienţe locomotorii şi mintale) şi nr. 118, în colaborare cu Biblioteca Publică Miron Costin, pentru copiii vorbitori de limba rusă.
Ne dorim şi alte noi spectacole pentru a aduce în inima copiilor valori ale frumosului şi suntem gata pentru a primi noi copii talentaţi în colectivul Clubului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu