luni, 22 iunie 2009

INVITAŢIE LA LECTURĂ


Valentina DOROFTI, manager,
Departamentul Organizarea colecţiilor
Daniela GORINCIOI, şef oficiu,
Departamentul Organizarea colecţiilor

De-a lungul timpului, cultura şi-a lăsat amprenta asupra civilizaţiei umane, iar operele diferitor scriitori din antichitate până azi, mai mult sau mai puţin cunoscute, îşi au rolul lor în dezvoltarea personală a indivizilor. Cărţile ce au intrat în patrimoniul literaturii universale şi-au lăsat amprenta asupra omenirii, influenţând fiecare persoană în parte. Lecturarea a cât mai multe cărţi nu ar trebui să cunoască limite.
Pasiunea de lectură trebuie cultivată de la o vârstă fragedă pentru a motiva şi de a obişnui copilul cu acest fapt, pentru că de aici vine şi adevărata cale spre drumul cărţii. Pentru o reuşită eficientă a cultivării şi motivării interesului pentru lectură, este necesară implicarea tuturor forţelor precum ar fi implementarea unui program special în instituţiile preşcolare, şcolare, media, biblioteci de promovare a cărţii şi lecturii. Lectura are un rol important în dezvoltarea intelectuală a individului prin vorbirea coerentă, îmbogăţirea vocabularului şi a cunoştinţelor.
Autorii şi operele care au intrat în patrimoniul literaturii universale sunt incluse în lista de cărţi pentru lectură propuse publicului larg, acestea bazându-se, în acelaşi timp şi după criterii de vârstă, iar oferta editorială din acest punct de vedere este foarte variată, ceea ce duce la facilitarea lecturării diferitor cărţi.
Totodată, ca o recomandare vine şi cartea 1001 de cărţi de citit într-o viaţă, ediţia a 2-a, oferită de Editura „Rao”, fiind o traducere din limba engleză. Avantajul acestei cărţi e că sunt redate cărţi ce au fost scrise încă în antichitate, „începând cu Antichitatea – Esop, Ovidiu, Chariton – şi terminând cu ficţiunea contemporană a lui Amis, Delillo sau Houellebecq”, după cum menţionează editorul cărţii Peter Boxall. La fiecare scriere din această carte se dă: titlul, autorul, prima ediţie, titlul originar şi un rezumat al cărţii.
1001 de cărţi de citit într-o viaţă poate fi considerată o carte de referinţă pentru toţi cei ce sunt pasionaţi de lectură, dar şi pentru cei care vor să fie îndrumaţi în ceea ce priveşte multitudinea de opere ce stau la dispoziţia utilizatorilor.
Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” (Sediul Central) vă propune o serie de cărţi jubiliare în anul 2009. Cărţile propuse sunt în fondul de carte al bibliotecii.
Gargantua şi Pantagruel de François Rabelais, Franţa – 445 ani.
Titlul original: Grands annales tresueritable des gestes merveilleux du grand Gargantua et Pantagruel.
În prezent, această lucrare este editată în diverse ţări şi edituri, cum ar fi: Moscova : Ed. „Pravda”, 1981; Bucureşti : Ed. Albatros, 1980; Ed. „Ion Creangă”, 1989; Chişinău: Ed. „Hyperion”, 1993.
Ideea de a scrie o astfel de operă i-a venit lui Rabelais la citirea unei cărţi de largă popularitate, reeditată în 1532 cu prilejul târgului anual care încă din sec. al XV-lea făcea faima oraşului Lyon. Cartea se intitula Marile şi nepreţuitele cronici ale marelui şi enormului uriaş Gargantua... şi titlul mai continua pe încă multe rînduri, cu explicaţii promiţătoare care aduceau reclamă pe bâlci. Nepreţuitele cronici povesteau aventurile unei familii de uriaşi creată prin farmecele vrăjitorului Merlin, cunoscut din literatura medievală de imaginaţie. În povestea populară, Gargantua era fiul unui uriaş, Grandgousier (Gîtlej-mare). Pantagruel este reprezentat ca o continuare a lui Gargantua din Marile cronici populare, reeditată la începutul aceluiaşi an şi cititorul acestora regăsea aici aceeaşi atmosferă de parodie a romanelor cavalereşti, în aceeaşi limbă populară. Pantagruel depăşea însă intenţiile modeste ale Marilor cronici.






Titlul original: The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe. Cartea a fost editată la Bucureşti de Editura „Regis”, la Chişinău de editurile „Litera” (1997) şi „Prut Internaţional” (2002); la Moscova de Editura „Bысшая школа” (1990); la Bucureşti de Editura „Kriterion Verlag” (1991, varianta în limba germană).
Romanul lui Daniel Defoe a apărut pentru prima dată în anul 1719 pe 25 aprilie, la Londra. Conform unor surse, autorul lucrării, Daniel Defoe, s-ar fi născut în 1660 (nu cu un an mai devreme sau mai apoi, cum cred unii biografi) şi avea 59 de ani când a apărut această lucrare. Defoe era cunoscut până atunci ca negustor şi fabricant, precum şi ca pamfletar, ziarist şi scriitor. S-a afirmat prin cartea de faţă fiind mereu, de la apariţie şi până în prezent o carte de temei care a fascinat diverse generaţii de copii din diferite ţări. Materialul povestirii i-a fost furnizat lui Defoe de aventura reală a unui marinar scoţian, Alexander Selkirk, care, într-o călătorie în mările de sun din anul 1704 cu navigatorul Dampier a rugat să fie lăsat pe malul unei insule deşerte, insula Juan Fernandez, la 300 mile vest de Valparaiso. A rămas acolo timp de 4 ani, fiind salvat, din întâmplare, de o corabie a marinei engleze.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu