luni, 12 octombrie 2009

CINSTIREA NEAMULUI ŞI A FIILOR SĂI








Valeriu RAŢĂ,
şef oficiu, Departamentul marketing





În după-amiaza de vineri, pe 16 octombrie curent, Gheorghe Marin, scriitor şi jurnalist, tatăl excepţionalei cîntăreţe Doina Aldea-Teodorovici, a adunat la Sediul Central al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” confraţi de condei, editori, profesori, bibliotecari, rude şi prieteni apropiaţi, cu ocazia lansării cărţii sale de publicistică Neamul prin fiii săi, scoasă de sub tipar de curînd la Editura „Pontos” din capital
ă. Menţionăm că protagonistul nostru la începutul actualei luni a devenit octogenar şi cei veniţi la manifestare l-au felicitat călduros şi i-au urat sănătate şi încă mulţi ani de creaţie.




Chiar în deschiderea evenimentului moderatorul Vlad Pohilă, reputatul publicist şi redactor-şef al revistei de biblioteconomie şi ştiinţe ale informării BiblioPolis, a atras atenţia asupra atmosferei îmbietoare, plăcută din sala patronată de spiritul omului de cultură şi a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, dar şi străjuită de crucea lui Ştefan cel Mare şi Sfînt de pe monumentul de vizavi. În continuare, Vl. Pohilă, trecînd în revistă datele biografice ale animatorului zilei, a subliniat că Neamul prin fiii săi e „o carte antologică care denotă un farmec deosebit – în ea se îmbină prin excelenţă istoria multiseculară şi prezentul tumultuos al poporului nostru”. În paginile lecturate găsim publicistică documentară, versuri, proză şi, desigur, multe fotografii, ilustraţii care atrag atenţia şi impresionează prin noutate. Sînt evocate cu discernămînt figuri importante din istoria noastră zbuciumată: Burebista, Decebal, Mircea cel Bătrîn, Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Mihai Viteazul, Ioan Vodă cel Cumplit, Alexandru Ioan Cuza, Alexei Mateevici, Nicolae Iorga ş.a. Dar cu aceeaşi căldură sufletească şi măiestrie sînt schiţate portretele contemporanilor, dintre aceştia îi numim pe Grigore Vieru, Gheorghe Malarciuc, Pavel Boţu, Gheorghe Vodă, Alexei Marinat, Claudia Partole. Orice om pasionat de cultura şi istoria neamului din care îşi trage rădăcinile poate descoperi în paginile cărţii multe lucruri inedite, văzute din alt unghi de vedere – al omului de cultură Gh. Marin.
„Sînt adunaţi în această carte oamenii dragi autorului, de aceea articolele documentare şi bucăţile literare vor fi citite cu plăcere şi admiraţie de către toţi cei pasionaţi de istoria, de memoria Neamului”, a ţinut să scoată în evidenţă poeta şi publicista Claudia Partole. Tot dumneaei a menţionat că Gh. Marin e un om fericit, căci editează cărţi ale memoriei Neamului, ne aduce aminte de fapte, evenimente văzute şi descrise prin prisma propriilor opinii. „Dacă pierdem această memorie, pierdem totul, tocmai de aceea cartea Neamul prin fiii săi e binevenită”, a conchis poeta.
Colegul de generaţie, poetul, prozatorul şi publicistul Arhip Cibotaru a relatat că Gh. Marin nu a făcut vîlvă şi zgomot în literele basarabene, ci s-a format ca un om cumpătat, „adunînd pe parcursul anilor mărgăritare, dar şi spini – în cărţile lui găsim şi bucurii, dar şi lacrimi”. Putem spune că avem în faţă un scriitor meditativ, care face o proză documentară de mare calitate, dă dovadă că ţine mult la limba română – fiece cuvînt e la locul lui, fiece frază e scrisă în cunoştinţă de cauză. Iar publicistul Tudor Ţopa, tot din aceeaşi generaţie, a comparat această carte cu o pasăre şi i-a dorit ca să aibă un zbor lung-prelung pe plaiul nostru.
Cu amintiri din anii ’70-’80 ai secolului trecut a venit Sergiu Nucă, jurnalist şi editor. „Alături de Gh. Marin am făcut o adevărată şcoală de editare a cărţilor”, a subliniat dumnealui, afirmînd privitor la cartea ce i-a apărut că autorul a făcut „o simbioză” din trecutul şi prezentul poporului nostru, a abordat genul de literatură care place, căci personajele cărţii sînt oamenii trecuţi prin filiera istoriei, oameni care s-au călătorit, dar au lăsat urme adînci în analele istoriei. Prozatorul Vlad Zbârciog şi-a exprimat părerea că această carte care se lansează spre marele public va bucura mult inimile oamenilor, deoarece în ea sînt descrise momente uitate, dar edificatoare din viaţa noastră culturală. Mihail Gheorghe Chibotaru, prozator, publicist şi dramaturg, a relatat că protagonistul manifestării este un scriitor nealintat de viaţă şi de destin. Modestia, lipsa de îngîmfare l-au însoţit oricînd şi oriunde. De la el putem învăţa omenia, în unele cazuri atenţia sau chiar curiozitatea faţă de adevăr. Aceeaşi calitate de invidiat a fost evidenţiată de Nicolae Roibu, reporter la cotidianul „Timpul”, şi poetul Gheorghe Ciocoi, ambii vorbitori dorindu-i jubiliarului pe viitor şi alte cărţi bune, multe întîlniri cu cititorii dragi.
De o deosebită atenţie din partea auditoriului s-a bucurat Raisa Dedin, o profesoară de limba şi literatura română, acum pensionată, sosită de la baştina lui Gh. Marin – judeţul Cahul. Cu multă emoţie în suflet dumneaei a spus că la ţară sînt aşteptate şi citite cu nesaţ cărţile de acest fel, mai ales cînd autorii sînt oameni din partea locului (cu care ea se mîndreşte nespus de mult şi care, de altfel, sînt destui împrăştiaţi în republică şi în lume).
Poate cel mai mult a fost aşteptat să ia cuvîntul Cristofor (Cristi, cum i se zice în mod familiar) – fiul regretaţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Cei ce au asist în sală au aflat cum a fost educat Cristi în familia bunicilor, Eugenia şi Gheorghe Marin, ce cărţi a citit în copilărie şi ce citeşte acum, cînd vine la bunici de la Bucureşti. Doamna Eugenia Marin, fosta profesoară de limba şi literatura română la Liceul român-francez „Gh. Asachi”, e mîndră de succesele nepotului şi de cele ale soţului său, căruia, a zis, Dumnezeu i-a lăsat zile multe, dar de care i-a lipsit din nevrute pe Doina şi Ion.
„Gheorghe Marin a demonstrat că este fiul acestui pămînt, el scoate în văzul lumii nume celebre, dar şi nume uitate, unind într-un mod miraculos oameni cu aceeaşi viziune faţă de destinele basarabenilor”– e o constatare a Marcelei Mardare, editoare, ea fiind şi prefaţatoare la cartea de publicistică documentară Neamul prin fiii săi. Din acest cuvînt-înainte nu putem să nu desprindem următoarele: „Autorul vine cu propriile mărturii despre timpuri trecute în istorie, descoperă şi analizează fapte, fenomene, evenimente. Drumul devenirii noastre este lung, interesant şi plin de încercări. La fiecare cotitură a lui întîlneşti patrioţi care şi-au avut rădăcinile viguroase, înfipte adînc în pămîntul sfînt al ţării pe care l-au iubit şi l-au preţuit poate mai mult decît însăşi viaţa lor. Ei au ştiut să-şi apere concepţiile, convingerile şi idealurile cu dragoste, devotament, curaj, fermitate şi sacrificiu. Merită să-i cunoaştem, să-i respectăm şi să continuăm lucrurile bune începute de ei.”
Ultimul a luat cuvîntul Gh. Marin care a menţionat că se bucură de întîlnirile de acest fel cu cititorii săi, nişte întîlniri foarte calde şi agreabile. „Am fost ajutat să realizez manifestarea de azi de către colaboratorii Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, de rude, prieteni, cărora le mulţumesc pe această cale pentru susţinere şi aprecieri. Scrisul acum îmi este un refugiu de la necazuri, dar este şi o datorie pe care trebuia s-o fac cu mult mai înainte”, a spus cu înţelepciunea ce-l caracterizează Gh. Marin – omul care, ne-am convins cu toţii, cinsteşte Neamul şi pe fiii săi cei mai vrednici.
În Sala de lectură a BM, unde a avut loc manifestarea, a fost inaugurată expoziţia de cărţi cu genericul: La vîrsta toamnelor împlinite – Gheorghe Marin la 80 de ani. Pe stand cititorii bibliotecii au putut vedea alături de Neamul prin fiii săi şi alte volume cu tematică asemănătoare semnate de Gh. Marin: Misiuni şi destine, Închinare memoriei. S-au expus şi cărţile pentru copii Peştişorul vorbitor, Lecţie de înot, Căluţul oştean, precum şi cîteva traduceri considerate de specialişti destul de izbutite: Aşa glumesc la Gabrovo (trei ediţii), O soluţie sportivă de James Aldridge, În lumea minunilor de Nikolai Rubakin ş.a.
Tot ce a creat Gheorghe Marin de-a lungul anilor se încadrează în patrimoniul literar şi cultural al poporului nostru, în genere al spiritualităţii româneşti, fiindcă din paginile scrierilor Domniei Sale răzbate spre noi adevărul istoric – adevărul fără care nu ne putem imagina că vom fi integraţi într-un viitor apropiat în marea familie a popoarelor europene. De aceea cititorii vor fi bucuroşi să-l aibă şi de acum înainte pe Gh. Marin ca oaspete la biblioteci, în şcoli, în aulele universitare şi, desigur, ca autor al unor cărţi noi tot atît de captivante şi valoroase prin problematica expusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu