vineri, 15 mai 2009

CONFERINŢA NAŢIONALĂ „EXTINDEREA ESTICĂ A UNIUNII EUROPENE: PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI PENTRU EUROPA DE EST”





Savela STARCIUC,
coordonator, Centrul de Informare Europeană





În cadrul activităţilor dedicate Zilei Europei în Moldova, în data de 8 mai a.c., în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” s-a desfăşurat Conferinţa Naţională Extinderea Estică a Uniunii Europene: provocări şi oportunităţi pentru Europa de Est. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare Europeană, serviciu specializat al BM „B.P. Hasdeu” în colaborare cu Portalul http://www.europa.md/, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros din Moldova.
Scopul acestei activităţi a fost evaluarea concursului naţional de eseuri cu acelaşi generic „Extinderea Estică a Uniunii Europene: provocări şi oportunităţi pentru Europa de Est”, care s-a desfăşurat în perioada 1-25 aprilie 2009 şi la care au participat peste 30 de studenţi. Cele mai reuşite eseuri au fost prezentate şi premiate în cadrul conferinţei.
Premiul I. Transformarea identităţii europene în condiţiile extinderii spre est de Vlada Ciobanu, studentă la USM. În lucrarea sa autoarea ne-a demonstrat că UE prin unitate şi diversitate poate crea o identitate europeană şi, totodată, fiecare naţiune îşi întăreşte propriile caracteristici specifice.
Premiul II. Extinderea UE spre Est: premise, riscuri şi avantaje pentru identitatea europeană de Denis Covalschi, student al US „Alecu Russo” din Bălţi. G. Senchevici spunea „Datorită compromisului se înalţă ziduri măreţe şi numai în cazuri de neînţelegere se ruinează marile temelii…” Autorul precizează că drumul spre Uniunea Europeană nu este chiar aşa de simplu după cum ni se pare, dar nu există căi nerealizabile. De aceea numai împreună, susţinuţi de marile puteri, vom putea ajunge în familia UE. „Noi suntem gata să fim prieteni fideli şi parteneri de încredere ai Uniunii Europene”, a mai adăugat Denis Covalschi.
Premiul III. Criza economică şi repercusiunile ei asupra viitorului procesului de lărgire a UE de Victor Chirica, student la Universitatea de Studii Europene din RM. Ilustrînd conţinutul eseului sub un alt aspect, cel economic, autorul delimitează mai mulţi factori care ar indica repercusiunile crizei mondiale asupra procesului de extindere a UE. În final premiantul adaugă: „De ce să lupţi cu sărăcia în altă parte când acasă şomajul capătă proporţii ameninţătoare?”
În cadrul conferinţei participanţii au fost salutaţi de reprezentanţi din diferite structuri de stat. Prezent la conferinţă dl Julius Liljestrom, ministru-consilier la Ambasada Suediei, a menţionat că acum, ca şi mai înainte, Suedia susţine toate eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova, prin implementarea diverselor programe cu fonduri suedeze. Dl ministru-consilier a rămas surprins de interesul tinerilor din RM faţă de valorile europene.
Dl Iulian Groza, directorul Departamentului Integrare Europeană al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a salutat ideea de organizare a unor asemenea manifestări în ţara noastră şi a îndemnat tinerii să fie cât mai activi şi mai flexibili la schimbările actuale care se produc.
Deşi desfăşurată în data de 8 mai, şi nu la 9 mai, precum este stabilită Ziua Europei, conferinţa se înscrie foarte bine în şirul de activităţi organizate de către Primăria municipiului Chişinău, a menţionat dna Ana Lucia Culev, şef al Direcţiei Cultură. Dna A.L. Culev a îndemnat pe toţi să participe şi în viitor la astfel de întruniri importante, afirmând că valorile europene sînt şi valorile noastre.
Dr. conf. univ. Lidia Kulikovski, director general al BM „B.P.Hasdeu” a precizat că nu este îndeajuns faptul că teritorial facem parte din Europa, trebuie să ţinem cont şi de multe aspecte pe care urmează să le completăm, să le corectăm, să creăm valori durabile, de nivel european.
Centrul de Informare Europeană al BM „B.P. Hasdeu” organizează în fiecare an acţiuni de promovare a valorilor europene în rândurile cetăţenilor ţării noastre.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu