joi, 24 decembrie 2009

FORMAREA UNIVERSULUI DE CULTURĂ AL TINERILOR PRIN LECTURĂ


Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Biblioteca „Ovidius”

Studiile profesionale demonstrează necesitatea promovării lecturii ca un mijloc de formare spirituală a omului. Adolescenţii de azi fiind „generaţia Internetului” atraşi de mijloace media rapide de informare, cu atât mai mult creşte rolul bibliotecilor în afirmarea şi orientarea intereselor de lectură ale publicului tânăr. Or, o bibliotecă există, mai întâi de toate, pentru şi prin cititorii săi. Este firească activitatea formativă a bibliotecii pentru a evita, cât mai mult posibil, citirea la întâmplare. Promovarea cărţilor de valoare a fost şi rămâne a fi datoria bibliotecilor. Efortul bibliotecilor este ca, la acest început de veac, cartea să continue să fie printre sursele principale de comunicare spirituală şi ştiinţifică, de lărgire a universului cultural.
Rolul şi specificul bibliotecilor publice în procesul educativ-formativ al tinerii generaţii este viabil. Trebuie să menţionăm necesitatea colaborării cu diferite structuri şi instituţii ce activează cu copii şi adolescenţi. Biblioteca „Ovidius”, din sectorul Centru al capitalei, menţine o colaborare intensă cu bibliotecile şcolare, care se înscriu în primul rând al partenerilor noştri. La Oficiul copii al bibliotecii, în colaborare cu bibliotecile şcolare, se organizează ore de lectură, ore de poveste, întâlniri cu scriitorii pentru copii, jocuri şi concursuri literare. Tot mai des practicăm şi activităţi extramuros. Participăm la întrunirile profesionale ale bibliotecarilor şcolari cu reviste bibliografice de prezentare a noilor intrări în bibliotecă, expoziţii de carte valoroasă, venim la atelierele profesionale cu comunicări pe teme de specialitate.
În cadrul acestei colaborări dna Liuba Arion, specialist principal, metodist al DGETS al sectoarelor Centru şi Buiucani, ne-a solicitat să propunem o carte pentru a fi promovată tinerilor cititori. Deoarece copiii au predilecţie pentru întâlniri cu autorii operelor ce se propun spre lectură am organizat o astfel de activitate. Dl Dumitru Mămăligă, autorul volumului de studii „Umbre şi lumini : Din viaţa oamenilor de geniu”, a acceptat cu plăcere să-l prezinte potenţialilor cititori, mai ales aflând că se va întâlni cu un grup de adolescenţi. După cum a menţionat autorul, în cartea sa el a încercat să facă o generalizare a ceea ce categorisim drept om de geniu. Cartea cuprinde parţial tălmăcirea selectivă a altor opere dedicate unor mari personalităţi, trecută prin viziunea proprie a autorului, scrisă într-un limbaj accesibil. E bine, deoarece tinerii nu prea au răbdare să citească mult. Este o carte valoroasă în special pentru adolescenţi, pentru că pot cunoaşte mai îndeaproape cum au trăit şi au creat operele sale nemuritoare marii maeştri ai literaturii universale şi naţionale Mihai Eminescu, Francesco Petrarca, Heine şi Byron, genialul compozitor Mozart, de ce se jertfeau pentru idealuri sfinte marii conducători de oşti şi de ţară Cezar, Alexandru Macedon, Decebal şi Ştefan cel Mare.
Întâlnirea a avut loc în cadrul activităţii profesionale a bibliotecarilor şcolari desfăşurate în incinta liceului „Univers LIONS”. Timp de o oră scriitorul Dumitru Mircea şi editorul dl Pavel Buza s-au aflat faţă în faţă cu cititorii potenţiali ai cărţii, dar şi ai revistei „Roua stelară”, a cărui redactor este dl Dumitru Mămăligă. Este o revistă scrisă de adolescenţi şi pentru ei, paginile sale fiind deschise pentru creaţia tinerilor, pentru promovarea talentelor noi. S-au prezentat şi ultimele apariţii editoriale ale editurii „Ancestrala”: cartea pentru copii „Castelul de marmură” a aceluiaşi autor, cartea de debut a unui tânăr talentat - „Botezat cu lumină” de Iurie Palanciuc, o culegere de umor pentru copii, etc. Scriitorul a purtat o discuţie vie cu cei prezenţi la întâlnire, deoarece cartea „Umbre şi lumini” este deja în colecţiile bibliotecii „Ovidius” şi am împrumutat-o bibliotecarilor şcolari spre a face cunoştinţă cu conţinutul ei. Comunicări vizavi de cartea lecturată au prezentat Zinaida Slutu, bibliotecară la liceul „Spiru Haret”, Valentina Ciobanu (liceul „Dante Alighieri”), Maria Tataru (şcoala nr 79 din or. Ghidighici). Profesoara de limba şi literatura româna de la liceul „Univers LIONS” dna Eugenia Işcenco şi-a exprimat foarte afectiv multitudinea de emoţii cu care a parcurs lectura acestei cărţi, pe care o recomandă din tot sufletul pentru copiii prezenţi în sală, elevi din clasa a X-a. De fapt, pentru ei aceasta a fost o lecţie mai deosebită de literatura română, în cadrul căreia au aflat cum a lucrat autorul la această carte, care au fost criteriile de selecţie ale personalităţilor, cât de mult a citit şi el pentru a se documenta şi a prezenta fapte veridice din viaţa lor. Cartea trebuie să devină şi să rămână pentru fiecare o călăuză de preţ în lumea culturii şi a ştiinţei, să faciliteze formarea universului de cultură şi cunoaştere a omului, mai ales al copiilor şi adolescenţilor. În acest context cartea „Umbre şi lumini” de Dumitru Mămăligă răspunde acestui scop: promovarea valorilor autentice naţionale şi universale. Cine va citi cartea va ajunge neapărat la concluzia: lumina Geniilor străbate prin Umbre!
Utilitatea indubitabilă a unor astfel de colaborări a fost remarcată pe loc prin interesul bibliotecarilor şcolari de a procura cartea pentru o continuă promovare. Elevii au mulţumit autorului, au promis ca vor citi cartea şi o vor recomanda prietenilor.

Un comentariu:

  1. Sa traiti si sa duceti intelepciunea cartilor in sufletul tuturor cititorilor d-voastra v-o spune o bibliotecara ratata,plecata in lumea amara la castig.

    RăspundețiȘtergere