vineri, 25 decembrie 2009

LĂNŢIŞORUL PENTRU BRADDragalina DARANUŢA
bibliotecar, Biblioteca „Transilvania”
Apropierea Naşterii Domnului, a Crăciunului, este o perioadă la fel de frumoasă ca însuşi sărbătoarea în sine. Astfel fiecare dintre noi încearcă să se pregătească aşa cum se cuvine de Întâmpinarea Domnului. Şi Biblioteca „Transilvania” s-a îmbălsămat în parfumul Sfintelor Sărbători de iarnă cu un „Lănţişor” colorat de activităţi care au umplut sălile bibliotecii cu zâmbete şi glasuri de copii ca clinchetul unui clopoţel argintiu într-o noapte luminoasă de iarnă.
Concursul care a „spart gheaţa”, s-a desfăşurat la data de 21.12.2009 şi a fost intitulat „Scrisoare lui Moş Crăciun”. Aproximativ într-un timp de 2 ore, în jur la 40 de micuţi şi-au scris cele mai ascunse dorinţe către Moş Crăciun, dar pentru că scrisorile premiate au fost nu doar cele mai sincere, dar şi cele mai frumoase scrisori, micuţii au desenat pe ele bulgări de zăpadă, fulgi, pomul de crăciun... şi tot decorul ce însufleţeşte Sfintele Sărbători de iarnă. Astfel, deşi ne-am propus să premiem doar 3 scrisori, totuşi în urma lecturii, care ne-a provocat şi la zâmbete, dar şi la lacrimi, care ne-a trezit mirarea şi ne-a lăsat pe alocuri gânditori, de premiile mari s-au bucurat 5 dintre ele.
O altă „verigă” din lănţişorul de manifestaţii pe care bibliotecarii de la „Transilvania” l-au confecţionat cu mare grijă, pentru a împodobi biblioteca în Zile de Sărbătoare a fost Şedinţa Salonului: „Tradiţii, obiceiuri la românii de pretutindeni” care a avut loc în miezul zilei de 23 ianuarie. La această frumoasă şi de neuitat sărbătoare am avut ca oaspeţi aproximativ 60, au intrat cu toţii în haine de sărbătoare (participanţii fiind de la instituţiile de învăţământ din sectorul Ciocana), încât sala bibliotecii părea neîncăpătoare. După ce am ascultat „Pluguşorul, Sorcova” după ce am văzut înscenarea cu „Căluţul, Capra” şi după ce ne-a fost mîngâiat auzul cu colindul „Păstorilor”, în toiul iernii ne-au înmugurit sufletele de drag şi de mîndrie, că veşmîntul frumos al tradiţiei este transmis cu multă vlagă din generaţie în generaţie.
Un alt „ineluş” al Lănţişorului nostru l-a format Serata literară „Reaprinde-ţi luminile, Strop de ler”, desfăşurându-se în seara aceleiaşi zile. La această frumoasă serată sufletul a rostit poezie întru slăvirea Domnului Isus Hristos, iar inima a aprins luminiţe şi s-a contopit în răsunetul de colind.
... Ne-am lăsat duşi pe valul cântărilor, şi aproape că am uitat a menţiona concursul jucăriilor de brad „Un dar pentru Moş Crăciun”, concurs de creativitate care s-a desfăşurat în data de 22.12.2009 împreună cu elevii claselor a IV-a de la Gimnaziul Moldo-Turc din sector. Aici, copiii ne-au surprins plăcut cu imaginaţia de care au dat dovadă, confecţionând jucării atât din hârtie colorată, cât şi din obiecte de uz casnic, care în acest mod au mers la reciclare, spre exemplu: au pictat în diverse culori sticla becurilor electrice arse deja. Rezultatul? a fost unul uimitor, am obţinut minunate jucării pe care le-am dăruit lui Moş Crăciun!
Al patru-lea „ineluş” a fost fixat prin Salonul de Lectură „Ceaiul de la ora patru”, care s-a desfăşurat în două şedinţe cu participarea a 110 persoane. Sărbătoarea a început cu „Concursul Colindelor”, având în juriu elevii Liceului Gaudeamus, ca participanţi au fost elevii aceluiaşi Liceu, iar cei mai activi au fost Olga Şimon şi Mihaela Petrici, fiind menţionaţi pentru perspicacitatea lor. Am tresărit la auzul colindelor străvechi, dar, ne-am şi bucurat imens, că elevii au ştiut să povestească semnificaţia acestor sfinte cântări, iar pentru cei care încă nu au ştiut: colindele se cântă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru chemarea duhurilor pozitive a intervenit Petru Vinari. Acest concurs a fost înnobilat şi de către bibliotecarii Biblioteca „Transilvania” cu o complexă expoziţie de carte „E vremea colindelor...” unde au fost expuse 60 de volume.
În data de 24 decembrie în Oficiul Copii al bibliotecii s-a desfăşurat „Vin sărbătorile de iarnă! Poveşti, poezii, povestiri”. Însăşi titlul acestei activităţi ne oferă primele închipuiri despre ceea ce s-a petrecut în ziua respectivă, dar, ceea ce a înviorat atmosfera au fost situaţiile hazlii, în care zăpada a sărutat obrăjorii picilor, şi întâmplările pe care le-au petrecut aceştia la lunecuş.
Ultima „verigă” a lănţişorului din anul 2009 s-a pregătit odată cu programul Bibliodădaca: „Mănuşa lui Moş Crăciun”, matineu la care au participat 60 persoane. Părinţi, copiii, fraţi şi surori, au cântat şi au dansat împreună cu Moş Crăciun şi cu cei 2 clovni, pe care i-am avut ca invitaţi, dar nu în ultimul rând împreună cu Tigrul simbolul anului care iată, iată, că ne bate la uşă. Cele mai mici „prinţese” şi cei mai frumoşi „prinţişori” le-au demonstrat Clovnilor că „Moş Crăciun Există!”, iar pentru că au fost atât de curajoşi la o vârstă atât de fragedă (4-6 ani) Moşul i-a răsplătit pe toţi cu cadouri şi ne-a promis că o să ne păşească pragul şi la anul!
Vrei şi tu un cadou de la Moşul? Fii copil cuminte, vino la noi, şi deschide cartea în fiecare zi! Iar Moş Crăciun, nu va uita de tine nici în 2010!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu