duminică, 11 octombrie 2009

MESAJ DE SUFLET DE ZIUA BIBLIOTECARULUI

MESAJ DE SUFLET DE ZIUA BIBLIOTECARULUI

Din anul 2000, la 5 octombrie se marchează Ziua bibliotecarului.

Întâmplător sau nu, dar sărbătoarea profesională a bibliotecarilor coincide cu cea a cadrelor didactice. Deşi între munca bibliotecarilor şi cea a învăţătorilor şi profesorilor există multe similitudini, tradiţia stabilită, ca şi statutul cadrelor didactice, face ca societatea noastră să perceapă data de 5 octombrie mai ales ca pe o Zi a învăţătorului, astfel – întrucâtva explicabil, obiectiv – activitatea bibliotecarilor este umbrită, pusă în plan secund chiar şi la sărbătoarea lor profesională.

Este adevărat că noi toţi trăim deosebit de intens amintirea primei zile de şcoală, a chipului primei învăţătoare sau al primului învăţător. Însă nu mai puţini sunt şi cei care trăiesc la fel de intens amintirea primului contact cu miracolul rafturilor din bibliotecă, emoţiile primei cărţi citite.

Tocmai de aceea credem că 5 octombrie – Ziua bibliotecarului – este un minunat prilej de a aminti comunităţii, o dată în plus, despre importanţa bibliotecii în viaţa noastră, despre specificul muncii de bibliotecar, o activitate care în ultimul timp a căpătat noi valenţe, deosebit de însemnate, având în vedere faptul că trăim cu toţii în Era Cunoaşterii, a informării, documentării, acumulării de cunoştinţe şi de alte forme ale memoriei fără de care este de neconceput formarea omului nou şi progresul societăţii.

Schimbările ce au survenit în viaţa socială, în ultimele decenii, au introdus multe rectificări şi în misiunea bibliotecarului, percepută până nu de mult ca o muncă rutinară – de a aduce, pur şi simplu, cititorului, cărţile solicitate. Astăzi bibliotecarului îi revin sarcini cu mult mai numeroase şi de netăgăduită valoare pentru perfecţionarea intelectuală a oamenilor. Misiunea sa include diverse aspecte ale educaţiei, culturii, informaţiei, propagării frumosului şi adevărului. Este incontestabilă nobila contribuţie a bibliotecarilor la conservarea, multiplicarea şi promovarea în popor a valorilor naţionale perene, ca şi a celor mai frumoase realizări ale spiritualităţii universale.

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, cu o istorie de 132 de ani, se înscrie, alături de Biblioteca Naţională, Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, printre instituţiile de frunte din domeniu în R. Moldova, şi nu numai.

BM s-a transformat într-o instituţie cu uşile larg deschise dialogului democratic, propunându-şi ca scop de bază informarea pluridimensională a comunităţii, satisfacerea diverselor interese de ordin cognitiv, a doleanţelor de familiarizare cu valorile universale. Cu două decenii în urmă, în fondurile noastre se menţinea o proporţie absolut anormală, la 18 cărţi în limba rusă revenind doar două cărţi în română, şi acestea cu litere chirilice. În prezent, putem vorbi de un echilibru aproape raţional, corelaţie carte românească – carte în alte limbii fiind de 50 la 50 procente. Acest fapt a devenit posibil şi graţie deschiderii a 10 biblioteci, cu aportul substanţial al colegilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgovişte, Constanţa, Bistriţa, Târgu-Mureş, Alba Iulia, Focşani, Baia Mare. Concomitent, dintre cele 31 de filiale ale BM, 6 au fost reprofilate ca biblioteci-centre de cultură ale minorităţilor etnice de la noi: rusă, ucraineană, bulgară, evreiască, găgăuză, polonă ş.a., această experienţă de multiculturalitate trezind nu numai interesul, dar şi încântarea colegilor din alte ţări.

Utilizatorii BM beneficiază nu numai de bogate colecţii de cărţi, dar şi de accesul la internet, la versiuni electronice ale multor publicaţii, de un serviciu specializat de informaţii CID „Chişinău”, sunt implicaţi în numeroase manifestări culturale pentru toate vârstele.

Ca o expresie clară a unor apreciabile schimbări în activitatea Bibliotecii Municipale apare munca de cercetare şi activitatea editorială. În ultimii 15 ani la BM au apărut peste 200 de volume: biobibliografii consacrate unor personalităţi marcante ale Chişinăului, alte surse de referinţă ca dicţionare bibliografice, cataloage, manuale, lucrări metodice care se bucură de aprecierea utilizatorilor şi a cercurilor intelectuale.

Anul curent trece pentru bibliotecile noastre sub semnul imaginii, 2009 fiind consacrat drept An al imaginii bibliotecii în comunitate. Avem astfel un prilej deosebit de a promova imaginea BM şi a bibliotecarului, dar şi de a reitera, prin diferite manifestări, necesitatea şi importanţa lecturii, a informării şi documentării, a cultivării oamenilor, graţie cărora contribuim la aspiraţia generală de perfecţionare a omului şi a societăţii în ansamblu, în mileniul III. Desigur, profităm de ocazie pentru a promova, prin mijloacele specifice activităţii bibliotecare, şi imaginea, reputaţia, bunul nume, al capitalei, valorile poporului nostru, ale Republicii Moldova.

Cu ocazia sărbătorii profesionale Ziua bibliotecarului, adresăm tuturor angajaţilor BM „B.P. Hasdeu”, colegilor noştri de breaslă din alte instituţii, cele mai frumoase felicitări şi călduroase urări de sănătate, bucurii la locul de muncă şi acasă, noi împliniri în activitatea aleasă, căreia se consacră cu dăruire, cu devotament, cu credinţa că şi noi, bibliotecarii, contribuim la ameliorarea stării de spirit a societăţii, la o evoluţie mai spre bine a R. Moldova.

5 octombrie 2009

În numele administraţiei BM „B.P. Hasdeu”

dr. conf. univ. Lidia KULIKOVSKI,

director general

Un comentariu:

  1. foarte frumos mesaj, plin de inspiratie si cu adevarat te indeamna sa fii/ramii in echipa Hasdeu

    RăspundețiȘtergere