marți, 29 decembrie 2009

UŞILE LARG DESCHISE AŞTEAPTĂ…


Ludmila DOGOTARI,
şef filială, Biblioteca Codru

A mai trecut un an din viaţa cotidiană a unei biblioteci , care a ajuns la o vârsta frumoasă de 35 ani. Omul depăşind vârsta de 35 este deja o personalitate implinită, aşa si biblioteca este, numai că diferenţa dintre ei, este faptul că biblioteca este mereu în curs de dezvoltare, schimbândusi activitatea în dependenţă de progresele umane. Biblioteca are un nucleu bine format, are un fond de carte,care răspunde cerinâelelor de informare ale beneficiarilor, ajută la formarea şi dezvoltarea spiritului copiilor, oferindule informaţii în ajutorul programei de studiu.
Activităţile culturale organizate în biblioteca noastră au drept scop promovarea cărţii şi a lecturii, dezvoltarea creativităţii, stimularea intelectului copilului prin cuvânt şi lectură. Aici este mediul cel mai potrivit care stimulează creativitatea, iar copiii, ştim bine că sunt cei mai creativi , noi trebue sa-i indrumăm şi să le dăm şansa de a căuta, descoperi şi dezvolta capacităţile sale.
Specificul Bibliotecii Codru este deosebit, prin faptul că ne aflăm departe de alte biblioteci publice din oraş. Suntem unica instituţie culturală din cartierul Codru, suntem datori să ţinem piept evoluţiilor produse în sfera tehnologiilor informării şi comunucării cu colecţia de carte şi atmosfera caldă din bibliotecă. Aşi vrea să dau citire ce spune o cititoare fidelă a bibliotecii noastre şi nu numai:
“ Biblioteca noastra se află pe un teritoriu foarte pitoresc, în vecinătatea unui iaz de la periferia oraşului, înconjurată de copaci şi iarbă verde. Însăşi această atmosferă te inspiră să creezi, să gâindeşti, să cercetezi…. La intrarea în sală mereu voi întâlni zâmbetul binevoitor al bibliotecarilor gata să-mi ajute la găsirea unui material sau pur şi simplu să-mi recomande o carte bună. Această atitudine te face să te simţi respectat, însemnat ceea ce cred eu este foarte important pentru tineri. De asemenea ne vine în ajutor sistemul unic de carduri, care oferă accesul la multe filiale din tot oraşul şi creaza senzaţia libertăţii alegerii. Un moment foarte important pentru bibliotecă este atragerea unui public cât mai variat, atât din punct de vedere a intreselor cât şi al vârstei. Îmi place că aici fiecare îşi găseşte literatura care-l interesează. Pentru micuti sunt cărti illustrate cu poveşti, enciclopedii, brosuri, ziare. Tinerii au acces la majoritatea lucrărilor prevăzute de programul şcolar, multă informaţie ştiinţifică, atât în română, cât şi în rusă .
A fost o descoperire plăcută pentru mine să observ că filiala noastră îndeplineşte periodic rolul de sală expoziţională pentru creaţiile picilor de la grădiniţa din preajmă, cât şi pentru copiii de la şcoala medie nr. 49. Desenele naïve si amuzante ale copiilor, relaxează ochii celor care se pierd ore în şir printre rafturi. Este o idee perfectă pentru tinerele talente să demonstreze în public ceea ce simt. Ca o amatoare a literaturii contemporane, aşi fi vrut ca fondul de carte al Bibliotecii Codru să fie completat cu mai multe aparitii literare, atât a scriitorilor locali, cât şi străini.
Vreau sa-i urez filialei succese în continuare şi cât mai mulţi şi frumoşi vizitatori”, Corina Ovcearenco clasa 11, liceul V. Alecsandri.
Sunt mindră că deja activitatea mea în această bibliotecă a ajuns la 30 de ani. Numai biblioteca este calea de dezvoltare intelectuală a umanităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu