joi, 12 martie 2009

VIITORII CULINARI ŞI BUCĂTARI VORBESC FRANCEZA

Larisa UNGUREANU, Biblioteca Publică „Târgovişte”
De acest lucru ne-am convins cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei care, la Biblioteca Publică „Târgovişte”, a fost consemnată la 19 martie curent printr-o manifestare culturală. Au participat elevii Liceului profesional nr. 1, aducă cei care studiază arta culinară. Manifestarea a fost gândită iniţial ca un colocviu la tema „Limba franceză – limbă de comunicare în UE”. În faţa liceenilor au venit cu informaţii despre francofonie (date, prezenţe, realizări), despre importanţa limbii franceze în UE Diana Leancă, Tatiana Ursu, Natalia Malahovscaia, studente la anul II de la Facultatea limbi străine a USM, Catedra traduceri şi interpretare, şef al catedrei – dna Grădinaru, care şi-a ţinut discursurile în franceză şi au fost aplaudate, cum s-ar spune, la scenă deschisă. Pe de altă parte, nici liceenii nu s-au lăsat mai prejos, demonstrând că pot vorbi fluent franceza, pot cânta, juca scenete, dansa şi răspunde la întrebările din concursul propus de organizatori, prima parte fiind un concurs de inteligenţă, a doua – ceva mai prozaică, dar mai aproape de ocupaţiile zilnice ale liceenilor: bucătăria franceză. E de menţionat contribuţia profesoarelor de limbă franceză de la liceu, a dnelor Boldurescu şi Neagu, care au declarat în final că „nu au roşit pentru discipolii lor”. Spre satisfacţia celor prezenţi, manifestarea care a precedat deschiderii oficiale a Zilei Internaţionale a Francofoniei (20 martie), a fost un bun prilej de comunicare în limba franceză, de cunoaştere, de schimb de informaţii şi opinii. „Nimeni nu s-a plictisit, fiindcă nici nu am avut cum să ne plictisim, fiind mereu antrenaţi în activităţi la care am participat fie cu sufletul, inima sau cuvântul”, ne-a spus un licean din anul II care s-a recomandat Michele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu