marți, 26 ianuarie 2010

GENIU ÎN ZDREANŢĂ SAU ÎN VEŞMINTE AURITE TOT GENIU RĂMÂNE (SĂPTĂMÂNA EMINESCU LA FILIALA „ALBA IULIA”)

Tamara MALANEŢCHI,
şef oficiu copii, filiala „Alba Iulia”


În dimineaţa zilei de 15 ianuarie, o zi superbă şi splendidă de iarnă, deasupra oraşului plutea un văl cu iz de vrajă. În una din grădiniţele sectorului Buiucani, copiii din grupele pregătitoare s-au adunat în sala festivă, amenajată de sărbătoare. Când au fost întrebaţi dacă ştiu ce se întâmplă în acea zi, mai multe voci au pomenit numele lui Mihai Eminescu. Iar o voce de copilă, molipsită parcă de vraja acelei zile, a zis: e sărbătoare în lume...
Cu toţii împreună, de la mic la mare, am sărbătorit Ziua lui Mihai Eminescu aşa, încât eram siguri că şi Măriei Sale i-ar fi plăcut. Copiii au mai aflat că, dacă îţi doreşti să ajungi să reuşeşti ceva, este necesar mai întâi ca mama să te iubească mult (aşa cum mama Raluca l-a iubit pe micuţul Mihai), să fii susţinut şi să ai sprijinul celor apropiaţi, să-ţi placă să înveţi bine şi, mai apoi, să munceşti mult – asemeni lui Mihai Eminescu. Atunci vei reuşi să realizezi ceva frumos şi important. Dar, numai dacă îţi doreşti!

Până la acea zi binecuvântată de 15 ianuarie, mulţi copii din sectorul Buiucani au avut parte de o întâlnire cu Mihai Eminescu: prin cărţile Sale, prin versurile care, de astă dată, îi vrăjeau parcă, prin poveştile Sale (mai cu seamă cea mai frumoasă poveste scrisă în versuri Luceafărul). Răsfoind cartea şi ascultând pe scurt povestea de dragoste dintre Luceafăr şi Cătălina, copiii au rămas convinşi că viaţa e bine să o accepţi aşa cum este: oamenii trăiesc printre oameni şi cu oameni, iar stelele, oricât de mult ne-ar place şi ne-ar încânta, e bine să rămână acolo sus, printre stele. Totul în lume e orânduit cumva şi e bine ca această rânduială să fie respectată.
În săptămâna care a precedat ziua de 15 ianuarie, am mai avut parte de o surpriză: ca niciodată poezia lui Mihai Eminescu era deja cunoscută de către majoritatea copiilor. Aşa încât am recitat-o împreună, savurându-i farmecul, am meditat şi discutat despre cele ce a dorit să ne spună Poetul. Copiilor le-a făcut plăcere să discute despre cărţile lui M. Eminescu, propuse în mai multe redacţii, să recite, să teatralizeze fragmente, să picteze,... Pentru minunata poezioară-cântec de leagăn Somnoroase păsărele desenele realizate au provocat discuţii aprinse până la lacrimi: care nuanţe sunt mai corecte pentru a reda feeria nopţii.
Oriunde: la grădiniţe, şcoli, licee, în sala de lectură a bibliotecii sau pe Aleea Clasicilor, la bustul Poetului, - recitând din opera lui Eminescu sau discutând despre ea, făcând temele pentru acasă, realizând referate despre viaţa şi opera scriitorului, consultând vasta expoziţie de documente din fondul bibliotecii la tema „Eminescu şi despre Eminescu”, în acest an, de la mic la mare, cu toţii am avut parte de ceva mai special. Am avut o senzaţie că Eminescu a revenit pe meleagurile noastre. Uşor, cu plăcere. A fost printre noi şi, a fost cu noi. Am fost împreună.
O altă voce plină de pietate dar şi de recunoştinţă, o doamnă în vârstă, tot în acea zi de 15 ianuarie, pe Aleea Clasicilor de acum, a rostit: să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat cu Eminescu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu