joi, 25 februarie 2010

BUCURIA DE A-L CUNOAŞTE PE GRIGORE VIERU LA FILIALA „OVIDIUS”Liuba CIOBANU,
şef oficiu, Filiala „Ovidius”

Curată şi sinceră aidoma lacrimii rămâne creaţia Marelui Poet, inspirată de tot ce avem mai sfânt: mama, iubirea, patria, limba română. La 14 februarie poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 75 de ani. Cu acest prilej Primăria municipiului Chişinău a iniţiat programul „Săptămâna Grigore Vieru”. S-a încadrat foarte frumos în acest program şi BM „B. P. Hasdeu” care a organizat un şir de acţiuni culturale în memoria poetului: expoziţii de carte, conferinţe ştiinţifice, ore de lectură, prezentări de carte, serate literare ş. a. Filiala „Ovidius” şi-a inclus în agenda activităţilor pentru luna februarie această prioritate, pe durata săptămânii în incinta bibliotecii fiind vernisate expoziţiile de carte cu genericul „Eu sunt poetul acestui neam” şi „Grigore Vieru – plecat ca să rămână viu”.
S-a desfăşurat ora de lectură „Spune-i soarelui o poezie” la liceul „Mihai Viteazul” (extramuros), copiilor fiind prezentată şi discutată cartea „Soare, soare domn frumos”, apărută la editura „Prut Internaţional” în anul 2008. Am avut parte de o surpriză: ca niciodată poezia lui Grigore Vieru era deja cunoscută de către majoritatea copiilor, aşa încât am recitat-o împreună, savurându-i farmecul, am meditat şi discutat despre cele ce a dorit să ne spună Poetul prin creaţia sa.
Pentru vizitatorii bibliotecii am organizat o Zi de informare cu genericul „Grigore Vieru – poetul începuturilor de lume”. A fost prezentată opera poetului din tezaurul bibliotecii „Ovidius”, disponibilă pentru lectură fiecărui doritor.
În cadrul clubului „Tinere talente” a avut loc serata comemorativă „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”. Desigur, pilonul emotiv şi creativ al manifestării l-au constituit elevii liceelor din sectorul Centru, ei fiind tânăra generaţie pentru care Poetul a lăsat „al străvechii slove bucium”. Împreună am parcurs drumul spre Cetatea Nemuririi Poetului prin lectura versurilor, a căror lumină blândă ne va încălzi sufletele şi ne va călăuzi mereu. De asemenea biblioteca a fost gazda medalionului literar omagial „Grigore Vieru –ziditorul cetăţii de cuvinte”, care a avut loc în cadrul unei şedinţe festive a cenaclului „Ovidius”, avându-i invitaţi pe poeţii Ianoş Ţurcanu şi Iulian Filip. Recitalurile de poezie şi cântec au evidenţiat talente interpretative ale tinerilor de la Colegiul de Construcţie şi Colegiul Politehnic. Cu multă inspiraţie, studenţii Dionisie Chirtoacă, Daniela Leahu, Mihaela Boboc, Victor Rusu au declamat versurile îndrăgite de ei şi au intonat cântece pe versurile lui Grigore Vieru. Cu o deosebită emoţie a recitat Sorin Antonovici iertătoarea adresare „Nu am moarte cu tine nimic”. Melodicitatea versului poetului a constituit pentru cei prezenţi un moment liturgic, care s-a revărsat rânduri-rânduri, troienind înfiorate gânduri în sufletul celor prezenţi la manifestare, versuri interpretate acompaniindu-se la chitară de Natalia Croitoru. Patria se identifică în poezia lui Grigore Vieru cu patria de cuvinte, cu dragostea şi pioşenia în faţa creaţiei poporului, a folclorului autentic. Ca un omagiu au răsunat câteva melodii populare interpretate cu mult drag la fluier de Ion Roşca, elev la Colegiul de Construcţii, laureat al concursului republican „Ploaia de stele”. Cu multă durere în suflet, dar şi dragoste nemărginită, şi-a reamintit profesoara de limbă şi literatură română de la liceul „Mihai Viteazul” dna Olga Starţun, despre tulburătoarele întâlniri cu Grigore Vieru care a fost oaspete la liceu în câteva rânduri, dăruind bibliotecii copia autografelor lăsate de Poet, pe care le păstrează cu mult drag în biblioteca personală.
În parteneriat cu Centrul Comunitar „Andrieş” (pedagog-organizator dna Eudochia Filip) s-a organizat un spectacol literar-artistic „Grigore Vieru este mai mult decât un poet, el este un destin”. Copii de diferite vârste, care frecventează acest centru, au venit cu un program festiv de neuitat, pregătit în baza tezaurului spiritual lăsat de scriitor drept testament atât celor mici cât şi celor maturi. Atmosfera de sărbătoare creată în sala de lectură a bibliotecii a umplut inimile copiilor de farmecul operei lui Grigore Vieru. Elevii clasei a III-a “G” de la liceul “Gheorghe Asachi”, îndrumaţi de diriginta Mariana Lupu, au pregătit un recital de poezii din opera regretatului poet, care a cuprins diversele motive abordate de poet în poezie: mama, copilăria, războiul şi pacea, limba maternă, omagiu lui Eminescu. Duioşia, gingăşia si sensibilitatea cu care s-au recitat nemuritoarele poezii din creaţia poetului a fost remarcată la mai mulţi elevi: Cristina Voroneanu - “Limba noastră”, Nichita Pasat - “De ce ai fi tristă”, Dinu Saca - “Legământ”, Sorina Griceniuc - “Făptura mamei”, “Casa mea”, “Cămăşile” , etc. Cei mai ingenioşi copii din clasa III “G” au alcătuit gazete de perete cu informaţii din biografia poetului, cu fotografii şi poezii dedicate poetului. Astfel elevii au adus un omagiu Poetului copiilor şi întregului nostru neam, care a cântat sublim patria, copilăria, natura, mama, limba maternă.
Activităţile derulate pe parcursul acestei săptămâni au sensibilizat comunitatea că Poetul suferinţelor şi speranţelor noastre a slujit cu dăruire această aşchie de pământ cu numele Basarabia şi a luptat până la ultima suflare pentru reîntregirea neamului românesc, devenind poet-simbol pe ambele maluri ale Prutului. Pentru noi, poetul Grigore Vieru a fost o legendă încă în timpul vieţii şi va rămâne aşa de-a pururea: un romantic, un aristocrat al poeziei, un om firav, dar puternic şi dur contra minciunii şi duşmanilor neamului nostru. Activităţi de comemorare a poetului vor fi organizate şi în continuare pentru a lărgi cercul celor care vor avea bucuria de a-l cunoaşte pe Grigore Vieru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu