luni, 22 februarie 2010

O SĂRBĂTOARE DE DUMINICĂ LA FILIALA “TÂRGU-MUREŞ”


Tatiana ŞATRAVCA,
şef oficiu, Filiala “Târgu-Mureş

În perioada 14-20 februarie Filiala “Târgu-Mureş” a organizat Săptămâna Grigore Vieru dedicată aniversării de 75 ani de la naşterea Marelui Poet naţional.
La 16 februarie în cadrul Săptămânii Grigore Vieru s-a desfăşurat o activitate culturală de anvergură cu genericul “M-a strigat cineva?” în colaborare cu Studioul Regional de Radio şi Fundaţia Culturală “Cezara” din Târgu Mureş. La manifestare au participat personalităţi notorii din Chişinău şi Târgu-Mureş, bibliotecari, profesori şi elevi. Ne-au onorat cu prezenţa: acad. Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Alexandru Bantoş, Ana Lucia Culev, Eliza Botezatu, Iulian Filip, Victor Dumbrăveanu ş.a.
Din Târgu-Mureş a venit un grup de intelectuali: Valentin Marica, poet, istoric literar, jurnalist, doctor în ştiinţele comunicării, preşedintele Fundaţiei Culturale “Cezara”, senior-editor la Societatea Română de Radiodifuziune-Studioul Regional Târgu-Mureş, redactor-şef adjunct al revistei Vatra veche; Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, poet, publicist, doctor în filologie, directorul editurii Nico, redactor şef al revistei Vatra Veche, directorul Galeriei de Artă Religioase “Deisis”, deputat în Adunarea Naţională Bisericească, vicepreşedinte al Despărţământului Mureş al Astrei; Dimitrie Poptămaş, istoric literar, preşedintele Fundaţiei Culturale “Vasile Netea”, ex-directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, fondatorul bibliotecii noastre; Codruţa Băciuţ, profesor la Şcoala Generală nr. 2 din Târgu-Mureş, autor de carte şcolară şi proiecte culturale în judeţul Mureş; Emilia Dobrean Marica, profesor, director de programe la Centrul de Studii Literare “Grigore Vieru” din Târgu-Mureş; Ilie Şandru, profesor, scriitor din Topliţa; Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş.
Cu mare mândrie şi cu mari emoţii Valentin Marica a prezentat cartea, documentar literar “Alb de duminică”: Grigore Vieru în evocările scriitorilor din Târgu-Mureş, apărută în 2009 la editura Cezara Codruţa Marica, în seria de carte Via lucis, lansată la Târgu-Mureş . Volumul a fost însoţit de CD-ul “Alb de duminică”, emisiunea Studioului Regional de Radio Târgu-Mureş transmisă în ziua morţii lui Grigore Vieru la 18 ianuarie 2009, realizată de Valentin Marica, senior-editor, cu participarea scriitorului Nicolae Băciuţ.
Valentin Marica a vorbit despre un eveniment important al târgumureşenilor: inaugurarea la Târgu-Mureş de Fundaţia Culturală Cezara a Centru de Studii Literare “Grigore Vieru” al cărui este director şi a anunţat că acad. M. Cimpoi a fost numit Director de Onoare al acestui prestigios Centru.
Oaspeţii de la Târgu-Mureş au vorbit cu mult dor de Grigore Vieru, şi-au amintit de prima lor întâlnire cu poetul, de momentele plăcute petrecute împreună la Târgu-Mureş şi la Chişinău, venind cu diverse ocazii: Zilele Bibliotecii “Târgu-Mureş”, hramul Chişinăului, Anul bibliologic, Saloanele internaţionale de carte, activităţile Uniunii scriitorilor ş.a.
Nicolae Băciuţ şi-a amintit ultima întâlnire cu Grigore Vieru la Alba Iulia, la 1 Decembrie în anul 2008. “Te îmbrăţişez, frate Nicolae!” Cu aceste cuvinte s-au despărţit, considerâd-ul nu doar pe Nicolae Băciuţ frate, ci pe toţi cei vorbitori în limba română. “Eram fraţii lui, venea la noi ca la fraţi, ne primea la el ca pe nişte fraţi” - a menţionat scriitorul târgumureşean.
În memoria lui Grigore Vieru au mai vorbit Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Ana Lucia Culev, Lidia Kulikovski, Iulian Filip şi cititorii bibliotecii.
Valentin Marica a oferit Diplome de excelenţă: Radio Târgu-Mureş 50 de ani la un şir de personalităţi chişinăuiene pentru merite deosebite în promovarea valorilor naţionale. Şase elevi şi profesoara de limbă şi literatură română, Ana Galaju de la Liceul Teoretic “Ion Creangă” la fel au fost premiaţi de Fundaţia Cezara Codruţa Marica cu Diplome pentru creaţia literară proprie dedicată lui Grigore Vieru.
Dimirtie Poptămaş a lansat cartea sa “Reflecţii despre carte, bibliotecă şi lectură” şi cu drag a donat colegilor de breaslă această comoară din domeniu.
Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş ne-a dăruit o Bufniţă foarte originală (mascota bibliotecii) şi o donaţie de carte.
Noi, colaboratorii bibliotecii ne-am bucurat de vizita târgumureşenilor la biblioteca noastră, care prin volumul “Alb de duminică” ne-au adus amintirea Marelui poet naţional, Grigore Vieru, care cu preţul vieţii a păstrat aprinsă, în inima sa plăpândă, candelă neamului românesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu