vineri, 26 februarie 2010

TINERII SUNT ACEI CARE VOR PĂSTRA DATINILE ŞI OBICEIURILE


Elena DABIJA,
Director CAIE
Centrul Academic Internaţional Eminescu împreună cu vizitatorii săi a sărbătorit în ziua de 24 februarie DRAGOBETELE – zeul tinereţii în Panteonul popular, patron al dragostei şi al bunei dispoziţii. Cei prezenţi au avut posibiliatea să asimileze mai multe informaţii despre această sărbătoare: cine este Dragobetele?, când se serbează Dragobetele?, Ce tradiţii sunt de Dragobete?.
Tinerii de la Liceul “M. Eminescu” au venit cu un buchet de creaţii proprii despre dragoste, au povestit tot ce ştiu despre această sărbătoare: legende, descântece, petreceri din strămoşi. Diriginta şi profesoara de istorie a propus ca fiecare din acei prezenţi în sală să spună o frază la tema dragostei, astfel şirul expresiilor înălţătoare au fost de o expresivitate şi sinceritate sufletească majoră.
Dna Maria Chirilă a făcut o trecere în revistă despre cele mai cunoscute istorii de dragoste: despre Orfeu şi Euridice, Antoniu şi Cleopatra. S-a referit la cea mai frumoasă poveste de dragoste, dramatică şi tumultuoasă dintre Veronica Micle şi Mihai Eminescu. Corespondenţa celor doi "DULCEA MEA DOAMNĂ, EMINUL MEU IUBIT”, poemele de dragoste, mărturiile cunoscuţilor dovedesc intensitatea şi profunzimea sentimentelor lor. Veronica Micle nu a suportat plecarea din viaţă a lui Mihai Eminescu şi după două luni, luând o doză mare de arsenic, s-a stins din viaţă, adeverindu-se întocmai şi versurile poetului:
“Ce s-au ales din două vieţi?
O mână de cuvinte,
Cărora – abia le-ar da un preţ
Aducerile-aminte”
Echipa CAIE a organizat o oră de lectură cu genericul “IUBIREA – RAM CU ROUĂ SFÂNTĂ, CÂNTATĂ DE MIHAI EMINESCU ŞI GRIGORE VIERU”. Au răsunat versurile de dragoste ale marilor poeţi, au fost audiate cele mai frumoase melodii de dragoste.
Expoziţia de carte “DRAGOBETELE- SĂRBĂTOAREA TINEREŢII ŞI A CREDINŢEI” a familiarizat publicul cu ediţiile care reflectă miracolul iubirii adevărate şi pe care Grigore Vieru ne îndeamnă în versurile sale s-o păstrăm:



Păstraţi iubirea, păstraţi!
Păstraţi divinul mister!
Păstrănd iubirea,
Păstrăm nemurirea
A tot ce ste viu sub cer!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu