luni, 1 martie 2010

DONAŢII ŞI LANSĂRI DE CARTE LA FILIALA”TÂRGOVIŞTE”

Ludmila PLOPA,
director, Filiala “Târgovişte”

Pe 25 februarie 2010, la Chişinău a sosit o delegaţie de scriitori, oameni de cultură, consilieri din Târgovişte, avându-l în frunte pe Mircea Niţă, consilier, consiliul municipal Dâmboviţa. Din această delegaţie au mai făcut parte: Mihai Stan, scriitor, directorul editurii “Bibliotecha”, Ion Mărculescu, scriitor, Alexandru Ştefănescu, şef serviciu Relaţii cu publicul de la Biblioteca Judeţeană "Ion Heliade Rădulescu" şi Ovidiu Cristina, directorul Complexului Naţional Muzial “Curtea Domnească” ş.a.
Biblioteca “Târgovişte” din Chişinău, filială a Bibliotecii Municipale “B.P. Hasdeu”, a organizat cu această ocazie la 26 februarie curent, lansarea cărţilor: “Paradis. Ieşirea din Paradis” de Mihai Stan şi “O iubesc enorm, Domnule Judecător” de Ion Mărculescu. Au participat membrii delegaţiei din oraşul Târgovişte, scriitori de la Chişinău, cât şi elevi de la Liceul “Dante Alighieri”, de la Liceul Profesional nr.1 şi Şcoala nr. 59 “Al. Donici”. Moderatorul activităţii a fost scriitorul Ianoş Ţurcanu.
Cu aprecieri şi analize a cărţilor lansate au venit academicianul Mihai Cimpoi şi scriitorul Iulian Filip. În discuţie au intrat şi liceenii de la “Dante Alighieri”, care au recunoscut sincer că nu au avut timpul necesar pentru a se adânci în lectura cărţilor, totuşi au ştiut să determine romanul “Paradis” ca o analiză a psihologiei umane în care se împleteşte documentarul, naraţiunea, amintirile, lecturile, toate dozate cu dramatism şi savoare raportate la dimensiunea reconstituirii artistice a vieţii trăite pe parcursul ultimii jumătăţi de secol. În “Ieşirea din Paradis” scriitorul a renunţat la epic şi evocare, încercând să reconstituie un tablou al vieţii postdecembriste, inserând intertexte, micronaraţiuni, note etc.
S-a bucurat de aprecieri şi elogii cartea “O iubesc enorm, Domnule Judecător” (Cartea a II din ciclul “Jurnalul de marconia”) de Ion Mărculescu, despre care s-a spus că merită să fie citită pentru fraza incitantă, şăgalnică pe alocuri, pentru ironie, umor, dar şi sinceritate.
Au luat cuvântul şi autorii cărţilor lansate, scriitorii Mihai Stan şi Ion Mărculescu care au vorbit despre proiectele lor, despre importanţa cărţii în viaţa noastră, cât şi despre consolidarea relaţiilor cultural dintre Chişinău şi Târgovişte.
De menţionat faptul că delegaţia de la Târgovişte a adus o donaţie de carte – 3 500 volume care vor fi repartizate Bibliotecii Municipale ”B.P.Hasdeu”, cât şi Filialei ”Târgovişte” de care suntem foarte mulţumiţi pentru că a îmbogăţit cu mai multe publicaţii interesante colecţiile bibliotecii noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu