vineri, 12 martie 2010

PE ARIPI DE COCOR, SOSIT-A MĂRŢIŞOR


Ludmila CAPIŢA,
bibliotecar principal
Filiala „Transilvania”

Motto: "Primăvara este o reflexie a grădinii sufletului nostru,
iar mărţisorul este cea mai de preţ floare răsărita într-ânsa...”

S-a topit zăpada şi odată cu ea s-au dezgheţat şi inimile noastre. Soarele ne picură lumină în suflet, izvoarele plâng în vale. Chiar dacă vremea e incă nehotarâtă, încercând să păstreze aparentele iernii, se simte deja parfumul suav al primăverii. An de an de 1 Martie ne recăpătăm speranţa, optimismul, credinţa în mai bine şi sporul în toate.
Martie este momentul în care oamenii încep să caute primul ghiocel, ca semn al venirii primăverii cu adevărat. Acum frigul începe să se împletească cu razele soarelui, întunericul cu lumina şi după o iarnă grea cu omăt mare învinge viaţa, primăvara, soarele. Acest triumf al reânvierii şi regenerării este invocat prin Marţişorul pe care-l daruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim să le aducă fericire şi noroc.
Mărţişorul a devenit astăzi o bucurie a primăverii, un prilej de a ne arăta mulţumirea, respectul, preţuirea faţă de persoanele dragi, iar confecţionarea lor a devenit aproape o artă, cerând migală, ingeniozitate şi creaţie.
Cu această ocazie în perioada de 24 februarie – 10 martie 2010, în incinta Filialei “Transilvania” în cadrul Clubului “Fantezie şi dibăcie” a fost organizat concursul celor mai frumoase şi originale mărţişoare cu genericul “Pe aripi de cocor, sosit-a Mărţişor”, fiind la a XVII-ea ediţie.
Scopul concursului a fost transmiterea şi păstrarea tradiţiilor legate de semnificaţia mărţişorului, în rândul tinerei generaţii; dezvoltarea şi valorificarea capacităţilor şi talentelor elevilor în vederea constituirii simţului artistic; dezvoltarea imaginaţiei şi creativităţii.
Utilizatorii bibliotecii ne-au încântat privirile cu o gamă variată de simboluri ale primăverii, mărţişoare-inimioare, trandafiri şi ghiocei, lăcrimioare, clopoţei, globuleţe. Copiii şi-au dovedit cu prisosinţă creativitatea şi simţul artistic, realizând o adevărată operă de artă. Ceea ce a rezultat a fost cu totul deosebit, fiecare lucrare reuşind să ne surprindă cu frumuseţea ei şi ingeniozitatea de care a dat dovadă creatorul său. Observăm în fiecare mărţişor pe care îl privim măiestria, creativitatea, răbdarea, totodată dragostea şi căldura prinse de copii în lucrările lor şi aduse de anotimpul de primăvară, optimismului, al credinţei în mai bine.
Expoziţia cuprinde peste 60 de mărţişoare confecţionate din hârtie şi aţă, iar punctul culminant fiind un mărţişor copt din aluat. La concurs au participat elevii Liceului Teoretic “Orizont”, clasele I –VII-a şi elevii şcolii primare “Gr.Vieru”. Sedinţa de totalizări a avut loc pe 10 martie cu desemnarea învingătirilor. Juriul competent format din profesoarele de la Centrul de Creaţie a copiilor “Ghiocel” din sect. Ciocana: Tatiana Miroşnicenco, Stela Dolinschi, Nadejda Leahu au trecut prin dificile momente de a alege cel mai bun din toate bune, totuşi alegându-l pe cel mai original (Mărţişorul anului 2010) “Omuleţii ghiduşi”, fiind al elevului de la şcoala primară “Gr.Vieru” Chiriazev Alexandru.
Premiul I – elevului de la Liceul Teoretic “Orizont”, Căuş Alexandru;
Premiul II – elevei de la acelaşi Liceu, Stati Andreea;
Premiul III – Prisăcaru Andrei de la şcoala primară “Gr. Vieru”.
Toate mărţişoarele au fost premiate cu diplome în diferite nominaţii (pentru originalitate, creativitate, menţiune, pentru contribuţie la confecţionarea mărţişoarelor), astfel menţionându-I pe toţi participanţii care au depus osârdie şi trudă, creativitate şi ingeniozitate la confecţionarea frumoaselor mărţişoare.
Dincolo de obiceiuri, însă, mărţişorul rămâne un simbol al bucuriei de a trăi, al dragostei de viaţă, un semn prin care noi, oamenii, salutăm venirea primăverii. Mărţişorul este şi va fi întotdeauna simbolul soarelui şi al purităţii sufleteşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu