joi, 8 aprilie 2010

GRIGORE VIERU — SUFLETUL ŞI INIMA LITERATURII ROMÂNE

Ala LIVADARI
bibliotecar, Filiala «Târgovişte»

Poezia lui Grigore Vieru — o fereastră,
prin care lumea intră în sufletul nostru
şi prin care sufletul nostru iese în lume
Vasile Romanciuc

Grigore Vieru a fost mai mult decât un poet. El a fost un stegar. A cazut în batalia pentru Adevar si Dreptate. Anul 2010, este declarat ANUL GRIGORE VIERU în comunitatea chişinăuiană. Cu această ocazie în incinta Filialei "Târgovişte” a fost organizată Ora de lectură Grigore Vieru “Taina care mă apără. Poezii”. Au participat elevii claselor VII a,b,c, de la şc. nr. 5 „Al.Donici” în număr de 42.
Motto-ul Orei de lectură a fost anunţată fraza «Nu sunt decât o lacrimă a lui Eminescu”, Grigore Vieru. Elevilor le-a fost distribuită Fişa bibliografică a lui Grigore Vieru pentru a face o trecere în revistă a vieţii şi activităţii poetului. S-au făcut comentarii asupra copilăriei «flămânde şi desculţe”, a anilor de studii la şcoala de cultură generală din Lipcani.
A avut loc un recital de poezii despre mamă, poezii pe teme sociale şi poezia «Legământ», dedicată lui Mihai Eminescu.
A doua parte a activităţii a fost axată în exclusivitate pe lectura versurilor lui Grigore Vieru incluse în volumul “Taina care mă apără”. Ne-am oprit asupra cuvintelor mai puţin înţelese de elevi, de exemplu, cernit – întunecat, înnegrit sau cuvântul cichiură – polei, zăpadă îngheţată pe crengi, pomi, cabluri etc.
În cadrul acestei manifestări au mai intervenit cu informaţii bibliotecarele Aliona Mocanu despre Biobliografia lui Grigore Vieru, care se află în colecţiile de cărţi ale Filialei “Târgovişte”, Doina Spătaru – prezentarea expoziţiei de cărţi semnate de Grigore Vieru.
În încheierea activităţii, copiii au fost rugaţi să spună un gând despre Grigore Vieru. Iată unele din ele:
S-a stins din viaţă un Om cu literă mare.
A fost un Luceafăr al poeziei noastre.
S-a stins al doilea Luceafăr al poeziei româneşti.
Durerea oamenilor a devenit acum una singură.
Al doilea mare poet a poporului nostru nu vom avea.
A fost un adevărat patriot.
Omul ideal. Creaţia lui ne dă o speranţă.
A fost sufletul şi inima literaturii române.
Ca să se simtă liniştit acolo, în ceruri, noi trebuie să continuăm cauza pentru care a luptat Vieru: limbă, istorie, unire de neam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu