vineri, 23 aprilie 2010

LANSĂRI DE CARTE CE AU RĂVĂŞIT SUFLETUL CITITORILOR

Valeriu RAŢĂ,
bibliotecar

 Sala de lectură a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, pe 22 aprilie 2010,  a devenit neîncăpătoare pentru participanţii la lansarea volumelor din colecţia Biblioteca „Ion Creangă” Dicţionarul personajelor lui Ion Creangă de Valeriu Cristea, Ion Creangă de Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Lumea transilvană a lui Ion Creangă de Teodor Tanco; a romanului Tema pentru acasă de Nicolae Dabija; a antologiei Elegiile fiului risipitor (din colecţia Ediţii critice) de Valeriu Matei şi a plachetei de versuri Poftiţi, domnule Kafka de Daniel Corbu – toate tipărite la Editura „Princeps Edit” din Iaşi, România.

 Dna dr. Lidia Kulikovski, director general al BM „B.P. Hasdeu”, fiind pe post de moderator, dar şi de organizator, a menţionat semnificaţia simbolică a manifestării culturale care se încadrează perfect în acţiunile de desfăşurare a Salonului de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XIV-a, găzduită de Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, şi este un preludiu excelent pentru Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor, precum şi a Zilei bibliotecarului care se va sărbători pentru prima dată în republica noastră pe 23 aprilie, în aceeaşi zi ca şi în alte state din Europa occidentală şi centrală, inclusiv în România.

Volumele din colecţia Biblioteca „Ion Creangă” (Dicţionarul personajelor lui Ion Creangă de Valeriu Cristea, Ion Creangă de Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Lumea transilvană a lui Ion Creangă de Teodor Tanco) au fost prezentate de acad. Mihai Cimpoi, istoric şi critic literar. Dumnealui a dezvăluit unele momente din istoria apariţiei colecţiei sus-numite, a numit volumele editate anterior şi semnate de Nicolae Iorga, Garabet Ibrăileanu, G. Călinescu şi alţi reprezentanţi de vază ai culturii, ştiinţei şi literaturii române. „Sînt surprins de ritmul perseverent, neobosit al editării cărţilor la „Princeps Edit” şi cred că acest ritm va fi susţinut şi în continuare, căci cunosc încă mulţi cercetători literari care sînt gata să-şi ofere spre publicare manuscrisele cu privire la opera marelui nostru povestitor Ion Creangă”, a spus în concluzie acad. M. Cimpoi.  Directorul Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă” dna Claudia Balaban a insistat asupra însemnătăţii pentru generaţia în creştere a cărţilor apărute în colecţia ce poartă numele sfătosului humuleştean. „Trebuie să educăm prin carte, nu prin internet. Numai consultînd cărţile elevii pot alege acea informaţie, care le va fi de folos pentru întreaga viaţă. De aceea pot spune cu încredere că Editura „Princeps Edit” din Iaşi face un lucru mare şi bun – pune în circulaţie doar cărţi de valoare, necesare tineretului studios”, a reiterat C. Balaban.

 Romanul Tema pentru acasă de Nicolae Dabija a fost prezentat de asemenea de acad. Mihai Cimpoi, care a reliefat tema romanului – procesul de înstrăinare pe care l-au cunoscut basarabenii sub stăpînire sovietică. Acelaşi subiect – exilul siberian al eroilor cărţii ­– a fost continuat de scriitorul Andrei Srâmbeanu, care a obiectat că nu ne-am apropiat destul de bine de trecut şi, în acest sens, romanul lui N. Dabija este binevenit. „Trebuie să-l avem pe Constantin Stere drept călăuză şi să scriem încontinuu despre durerile poporului nostru”, a mai adăugat A. Strâmbeanu. Directorul adjunct al Bibliotecii „Gh. Asachi” din Iasi şi unul dintre animatorii Salonului Internaţional al Cărţii din această capitală spirituală a României, Catinca Agache, a mărturisit că a citit romanul cu lacrimi în ochi, căci drama deportărilor siberiene – suportul detenţiilor, tragedia umană a basarabenilor – este o temă dureroasă pentru toţi şi prin aceasta depăşeşte frontierele ţării, devenind de interes internaţional. Este un roman de excepţie în care autorul îşi cîntăreşte fiecare cuvînt. După părerea poetului şi editorului Daniel Corbu, romanul lansat spre publicul cititor are personaje edificatoare, puternice prin caracter (Maria Răzeşu şi Mihai Ulmu), deci şi însuşi romanul este o naraţiune rezistentă şi solidă, fiindcă recuperează istoria vitregă a Neamului, momentele dificile, anevoioase ale lui. „Limbajul naraţiunii este modern, percutant, frapant prin precizie, subiectul povestirii te prinde, deoarece Nicolae Dabija este un mare maestru al prozei, care merită să fie distins cu Premiul Nobel”, sînt cuvinte spuse de redactorul cărţii D. Corbu fără nici un pic de adulare.  Dna dr. Lidia Kulikovski a reamintit publicului adunat la manifestare că romanul Tema pentru acasă de Nicolae Dabija este inclus în Programul BM Chişinăul citeşte o carte, care a şi demarat de acum. Cititorii se interesează de roman, stau la rînd ca să-l citească. În luarea sa de cuvînt Nicolae Dabija a confirmat că romanul este o scriere despre dragoste şi moarte, un elogiu adus femeii şi bărbatului, este o carte a memoriei, un roman despre viaţa basarabenilor şi fiecare dintre noi se poate regăsi în el. „Romanul, a recunoscut N. Dabija, l-am scris uşor, am fost sincer, în descrieri nu am inventat nimic, cu toate că unele scene le văzusem în vis – atunci cînd treceam peste o cumpănă din viaţa mea.” Autorul a îndemnat ascultătorii să vorbească despre istoria noastră aşa cum s-a întîmplat în realitate, „să nu rămînem corigenţi la examenul vieţii” şi, desigur, a mulţumit bibliotecarilor BM „B.P. Hasdeu” care îi promovează cartea, profesorilor şi elevilor care înscenează fragmente din roman şi, desigur, editorilor care au scos romanul la lumină într-un timp record.

Versurile din antologia Elegiile fiului risipitor (din colecţia Ediţii critice) de Valeriu Matei şi din placheta Poftiţi, domnule Kafka de Daniel Corbu, după cum s-au exprimat dr. L. Kulikovski,  acad. M. Cimpoi şi alţi vorbitori, sînt în legătură stînsă cu literatura, muzica, teatrul, cinematografia, în ele respiră liricul şi modernitatea. Autorii au recitat unele poezii vechi şi creaţii noi, care în ultimă instanţă formează în volumele respective un tot unita.

 Editura „Princeps Edit” (director Filomena Corbu, consilier editorial Daniel Corbu) a luat fiinţă în anul 2001 şi tipăreşte opere atît ale scriitorilor clasici, cît şi ale celor contemporani, cărţi de interes atît pentru cititorii maturi, cît şi pentru cei mici. Manifestarea culturală ce adunase la BM „B.P. Hasdeu” elevi, profesori, bibliotecari, jurnalişti, scriitori, oameni de ştiinţă şi de cultură a demonstrat cu prisosinţă că editorii îşi îndeplinesc în mod remarcabil misiunea. Nu în zadar aproape în toate luările de cuvînt au răsunat elogii şi îndemnuri de a publica şi alte cărţi de care au nevoie cititorii şi care ar ţine trează conştiinţa de neam şi demnitatea celor care le vor lua în mînă.        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu