marți, 11 mai 2010

CARTEA & LECTURA – CALEA SPRE ÎNŢELEPCIUNE

Tatiana.ŞATRAVCA
şef oficiu, Filiala “Târgu-Mureş”


“Copiii sunt atraşi de frumuseţe,
pentru că ei înşişi sunt frumoşi”

H. de Balzac

În pofida faptului, că astăzi Internetul, calculatorul au devenit o necesitate şi chiar o pasiune a multora, activitatea bibliotecii “Târgu-Mureş” este orientată spre promovarea cărţii şi lecturii. Cartea este calea cea mai acesibilă, cea mai apropiată de sufletul omului, spre cunoaşterea lumii, a Universului. Cartea este “un mijloc de alinare a sufletului”, iar biblioteca e o “comoară a leacurilor pentru suflet” - spunea regele Tebei. În scopul de a consolida, a suscita interesul copiilor pentru lectură, un rol deosebit îl are abilitatea şi fantezia bibliotecarului. Relaţia lectură-copil nu se dezvăluie pe moment, deşi copilul este uşor de impresionat – ea se cristalizează în timp, pe măsura înţelegerii operei literare. Pentru început este vorba doar de o reacţie spontană la lectură şi nu de gustul propriu-zis a copilului. De aceea, lectura trebuie îndrumată spe acele cărţi care le sunt accesibile şi folositoare.

Biblioteca noastră oferă fără restricţii, oportunităţi de instruire şi loisir printr-un spectru larg de servicii de promovare şi reabilitare a lecturii la copii prin diverse programe şi activităţi culturale. Lectura cărţilor îmbinată cu aceste servicii culturale stimulează trăirile afective ale copiilor, contribuie la educaţia morală şi estetică a acestora, educându-le gustul pentru adevăr, bine şi frumos.

În perioada 22.04 – 29.04 am invitat micii cititori să participe la tradiţionala săptămână “Sărbătoarea literaturii pentru copii”. În cadrul activităţii copiii au avut frumoasa ocazie să călătorească în lumea cărţilor, să participe la un şir de activităţi de promovare a cărţii şi lecturii. Mesajul sărbătorii: Fiecare copil pe care-l instruim prin carte şi lectură este un om pe care-l câştigăm.

“Ora poveştilor”, cel mai miraculos program al copiilor, activează micii cititori, influenţează dezvoltarea personalităţii lor, contribuie la formarea propriei concepţii despre lume şi valorile umane. 69 de copii curioşi au călătorit în fascinanta lume a poveştilor: Fraţii Grimm “Tom degeţel”, “Povestea norocului”, “Lăcomia omenească”.

La Ora de lectură a povestirii “Nucul cu o singură nucă” scrisă de I. Filip copiii au participat la un joc împreună cu autorul, au savurat clipe minunate împreună cu eroul - Titi în Împărăţia Rădăcinilor. Povestirea i-a îndemnat pe copii să fie harnici, să ştie a preţui munca celor din jur şi să crească buni prieteni ai naturii.

De mare succes s-a bucurat prezentarea cărţii “Ocolul Pământului în 80 poveşti” la care au participat a 30 elevi ai clasei I-a de la liceul “L. Blaga”. Copiii imaginar au călătorit în jurul Pământului cu numeroasele imagini spectaculoase a celor 80 poveşti adunate din întreaga lume. Povestirile anecdotice de pe toate continentele cu personajele sale, cu faptele bune sau rele au îndemnat cititorii la lectura cărţilor - cea mai preţioasă comoară.

Desfăşurarea Concursului de desene a avut priză la micii cititori. Cele 34 lucrări expuse pe parcursul întregii săptămâni au trezit un interes aparte în rândurile participanţilor. Copiii au admirat desenele pe diverse teme: farmecul naturii; cartea – prietenul sicer al omului; în lumea cosmosului, eroii din poveşti şi au decis cine vor fi norocoşii câştigători ai concursului. Cele mai reuşite desene au fost premiate şi trimise la editura “Brăduţ” din Târgu-Mureş pentru ilustrarea Calendarelor de Buzunar – 2011.

Pe parcursul întregii săptămâni am organizat Zile de informare, lecţii bibliografice, consultaţii individuale şi în grup pe diverse teme în scopul instruirii copiilor pentru a naviga cu uşurinţă în valoroasa colecţie a bibliotecii expuse accesului liber şi pentru a înlătura dificultăţile în căutarea cărţii solicitate.

De bun augur au fost vizitele colective în bibliotecă. Oaspeţi dragi au fost elevii claselor I-a de la liceul “Ion Creangă” însoţiţi de învăţători şi de şefa catedrei “Clasele Primare”, Adela Şerbuşca. Am urmărit cu mare satisfacţie cum copiii erau impresionaţi de ambianţa generală, de numărul mare de cărţi frumoase şi viu colorate. O surpriză plăcută a fost întâlnirea cu scriitorul Vladimir Beşleagă, care a prezentat cu mare satisfacţie cartea sa pentru copii “Dirimaga”. Prin această minunată lucrare autorul a invitat copiii la un dialog despre Frumos şi Urât, Bine şi Rău, Adevăr şi Minciună. Copiii au fost foarte activi şi curioşi să afle cât mai multe despre sufletistul Vladimir Beşleagă. Zeci de întrebări l-au facut pe scriitor să-şi amintească despre copilăria sa, despre timpurile grele suportate, despre primele încercări în literatură şi a vorbit cu drag despre proiectele sale.

În cadrul săptămânii am organizat o masă rotundă profesională cu bibliotecara şi profesori de la Liceul Teoretic “Ion Creangă” la care s-a vorbit despre importanţa cărţii şi bibliotecii în viaţa copiilor.

Săptămâna “Sărbătoarea literaturii pentru copii” a avut un impact pozitiv. Activităţile atractive au antrenat 377 copii, dintre care 51 au devenit cititori noi ai bibliotecii. Ne-am făcut prieteni interesaţi de carte şi lectură, am reuşit să ne atingem scopul: promovarea imaginii bibliotecii în sect. Râşcani, reabilitarea lecturii la copii, insuflarea dragostei faţă de carte şi lectură prin învăţătura scriitorului A. Tolstoi: “Cartea bună e ca şi o conversaţie cu un om deştept”.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu