marți, 25 mai 2010

LECTURA – O CĂLĂTORIE SPRE INIMĂ ŞI MINTE…

Ludmila CAPIŢA,
Bibliotecar principal, Filiala „Transilvania”

   
La 21 mai în incinta Bibliotecii „Transilvania” a avut loc şedinţa de sinteză a proiectului Salonului de Lectură. În cadrul şedinţei au fost abordate următoarele subiecte:


  •  Comemorarea Sf. Ierarh Nicolae; 

  • Diseminarea activităţilor petrecute pe parcursul a 6 luni şi înmânarea diplomelor de merit membrelor Salonului; 

  • Recitaturi de poezie şi creaţii propii.
 Invitat de onoare la activitate a fost părintele Alexei Simion de la Biserica “Ioan Hozevitul”. Mesajul părintelui a susţinut informaţii notorii din viaţa şi activitatea Sf. Ierarh Nicolae. Printre adevărurile pe care le propăduieşte biserica este amintirea, pomenirea sfinţilor.

Sf. Nicolae s-a nascut în a. 270 după Hristos în a doua jumătate a sec.IV într-o familie nobilă, înstătită şi foarte credincioasă. La o vârstă fragedă rămâne orfan, el nu se avântă după cele lumeşti, ci face mai mult ce-i dictează sufletul. Se roagă mult la Dumnezeu şi îl roagă să-l ajute să împartă toate bunurile lăsate de familie cu săracii.


Sf. Nicolae se ridică deasupra tuturor încercărilor vieţii şi-i reuşeşte. În a. 325 Constantin cel Mare l-a convocat într-un sinod ca să se discute problemele creştinismului, unde au participat 348 de preoţi. Primele 7 articole ale Crezului apar în acea perioadă. Unele din Marile minuni pe care le-a făcut Sf. Ierarh Nicolae sunt:

  •  Minunea celor trei fete, care locuiau cu tatăl lor şi erau foarte sărace trebuiau să fie vândute, însă Sf. Nicolae cunoscându-i acest gând s-a dus noaptea şi i-a aruncat 3 pungi cu galbeni.
  • O altă minune este izbovirea a celor trei tineri de la moarte aruncaţi în temniţă. Ei auzind de Sf. Nicolae s-au rugat şi întradevăr au fost salvaţi de la moarte.

 Istoricii spun că a murit Sf. Nicolae în a. 340-341 după Hristos. Sf. Nicolae este cunoscut nu numai de biserică dar şi de copii, el este acel Moş Crăciun, când pe 6 decembrie/19 decembrie copiii primesc daruri. Moaştele Sf. Nicolae se află în or. Bari din sudul Italiei. Chipul lui Sf. Nicolae este pus pe stema camerei de comerţ în Bari, Italia. El este considerat şi ocrotitorul marinarilor, fetelor, victimelor judiciare, ocrotitorul oamenilor de afaceri.

La compartimentul Comemorarea Sf. Nicolae, elevii Liceului “Gaudeamus” îndrumaţi de profesoarea de istorie dna Tatiana Doibani, au prezentat un istoric al acestei sărbători, unde au menţionat despre minunile Sf. Nicolae şi impresiile acestora în timpul cercetării subiectului. S-a recitat şi intrepretat fragmente din Acatistul Sf. Nicolae, care face minuni.

ProfesoareaTatiana Doibani o cunoscătoare şi mult pasionată de subiectul religiei, permanenet manifestă un interes profund la temarica religioasă, a recitat o poezie despre Isus Hristos. La compartimentrul Diseminarea activităţilor, moderatoarea Salonului, dna Alexandra Tănase a apreciat meritele fiecăruia din participanţi, înmânându-le diplome de merit, ele fiind o notă de totazalizare a activităţii în această perioadă decembrie 2009 – mai 2010.

 
A fost menţionată cu diplomă de merit şi profesoarea de limbă engleză dna Eudochia Costiuc. Dnei nu a fost lipsă nici la o şedinţă, a fost alături de liceenii clasei a XII-a, căruia este dirigintă. Din partea Bibliotecii “Transilvania” i-a fost decernată diplomă de exelenţă dnei Alexanrda Tănase, pentru organizarea şi desfăşurarea Salonului de Lectură.

Membrii Salonului ne-au bucurat cu un recital de creaţii proprii şi poezii a scriitorilor îndrăgiţi. În deosebi Tina Parfeni, o talentată lieeană şi foarte activă a venit cu o poezia “Fântâna vieţii”. Au mai fost recitate poeziile: “Iarba dragostei” de L. Deleanu, “De aş avea” de M. Eminescu, “Un trandafir se stinge” de O.Goga, “Iubirea e patetică”, “Rondelul rozelor de măr”; “Floare de mai”, “Balada unui arin” etc. Recitalul a imprimat manifestării aura unei adevărate sarbători. În curând va apărea un volum de creaţii proprii ale liceenilor cu titlul “Vom fi cuvânt”.Autoarea tuturor materialelor promoţionale ce vizau specificul activităţilor (fluturiaşi, embleme, citate, pliante etc.) este Ruxanda Soltan.

La sfârşitul activităţii dna Parascovia Onciu, directorul Bibliotecii a ţinut un discurs de încheiere pe marginea activităţii Salonului, a făcut o totalizare, o sinteză a perioadei de activitate a Salonului. A adus mulţumiri tuturor participanţilor pentru reciptivitatea lor.Elevii au ramas satisfăcuţi de îndrumările, sfaturile primite de la dascălii lor, absolvenţii claselor a XII-a, urmând o nouă cale în viaţă, iar elevii claselor a X-XI îi aşteptăm să revină la şedinţele Salonului la începutul noului an de studii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu