vineri, 21 mai 2010

FORMAREA CULTURII INFORMAŢIONALE LA BIBLIOTECA „OVIDIUS”


Victoria CEBANU,
şef oficiu, Filiala „Ovidius”

Fiind o bibliotecă de cartier, filiala “Ovidius” pe parcursul activităţii sale a fost mereu în centrul atenţiei comunitare din sectorul Centru al capitalei. Organizarea Săptămânii uşilor deschise, de la an la an face ca atenţia populaţiei asupra activităţii bibliotecii să fie dublă, deoarece prin participarea la astfel de activităţi complexe, fiecare chişinăuian în parte are posibilitatea de a se apropia tot mai mult de instituţia noastră. Săptămâna uşilor deschise este o modalitate de a demonstra ce reprezintă o bibliotecă în contextul schimbărilor sociale şi informaţionale.
În anul curent activităţile educaţionale au fost axate pe formarea şi promovarea culturii informaţionale, fiind o prioritate propusă de ABRM, cu un îndemn către biblioteci de a fi mai active în acest domeniu. De rând cu instruirea tradiţională a utilizatorilor bibliotecii au fost organizate şi ore de informare pentru instituţiile ce fac parte din programele extramuros. Până la Săptămâna uşilor deschise activităţile programelor extramuros erau efectuate în instituţiile de învăţământ cu care au fost încheiate contracte de colaborare, promovând lectura şi imaginea bibliotecii. În anul acesta am considerat că este cazul să-i aducem în localul bibliotecii, pentru a fi implicaţi în suita de activităţi organizate. Scopul nostru a fost înlăturarea barierelor de orice natură, implicarea şi atragerea copiilor în diverse activităţi cultural-educative, apropierea utilizatorului de bibliotecă şi colecţia ei. Astfel, în şirul activităţilor au fost incluse jocul bibliografic ”Microfonul magic”, conversaţia-interviu “Ce ştii despre bibliotecă?” - pentru micuţii de la grădiniţe şi ora de informare “Cartea te învaţă”- pentru elevii de la şcoala-internat nr. 5 din sector.
Ca formă de organizare a activităţii pentru cei mici am luat jocul, deoarece se satisface în cel mai înalt grad nevoia de mişcare a copilului, generată de tendinţe specifice preşcolarului. Au participat la jocul propus copiii de la grădiniţa nr. 53. Jocul ”Microfonul magic” a permis utilizatorului mic să reflecte activitatea socială a adultului (reporter şi intervievat), simţind nevoia unei comunicări active. Întrebările care au fost selectate au foste destul de simple şi formulate pe înţelesul celor mici: Ce este o bibliotecă? De ce venim la bibliotecă? Cum se numeşte casa cărţilor? Ce cărţi găseşti la bibliotecă? etc. Copiii au fost destul de descurcăreţi şi ingenioşi. Ei au oglindit relaţia dintre oameni şi procesul muncii. Comunicarea verbală foarte vie între copii a adus la dezvoltarea limbajului contextual şi la o vorbire expresivă – fiecare stăruindu-se să facă faţă rolului pe care l-a avut. Cei mai activi au fost premiaţi cu cadouri din partea instituţiei noastre, organizându-se şi o masă dulce.

A doua activitate de formare a culturii informaţionale a utilizatorului a fost ora de informare “Cartea te învaţă”, pentru persoanele de la internatul nr 5, şcoală cu regim închis. Prin intermediul acestei activităţi am dorit să dezvoltăm copiilor abilităţi de utilizare a bibliotecii: cum să ceară o carte, ce trebuie să cunoască solicitând o carte, ce tipuri de cărţi există în colecţia unei biblioteci, ce surse de informare oferă o bibliotecă (cartea, cartea electronică, calculatorul) etc. Copiii s-au împărţit in două grupuri de interese, fiind întrebaţi ce surse de informare sunt mai agreabile? O parte din ei, erau pentru carte, ceilalţi pentru calculator, argumentându-şi preferinţele. Cei ce preferă cărţile au comunicat că ele sunt mai atrăgătoare, cu imagini frumoase etc. Iar cea de-a doua grupă a adus ca argument: calculatorul îţi oferă mai multe posibilităţi, orişice informaţie este mai accesibilă, sunt mai multe oportunităţi etc. Însă până la urmă toţi au căzut de acord, că ambele surse sunt importante în acumularea noilor cunoştinţe.

Pe parcursul săptămânii au fost distribuite vizitatorilor bibliotecii semne de carte pentru a promova logo-ul Cultura Informaţională adoptat de IFLA, cu invitaţia de a participa la programul de instruire a utilizatorilor desfăşurat în incinta bibliotecii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu