luni, 24 mai 2010

VIAŢA E MAI FRUMOASĂ ... ATUNCI CÂND E PACE PE PĂMÂNT!

Natalia DABIJA, şef filiala Traian
Natalia BOICENCO, psihopedagog CCCT

La 9 mai întreaga lume a sărbătorit 65 de ani de la Marea Victorie în Cel de-al doilea război mondial. Sub genericul „Viaţa e mai frumoasă... atunci când e Pace pe pamânt!” Biblioteca Traian în parteneriat cu Uniunea Veteranilor din sectorul Botanica, Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu dizabilităţi fizice (CCCT) şi Gimnaziul Internat nr. 2 din or. Chişinău au organizat o întîlnire cu veteranii celui de-al doilea război mondial.
Ca invitaţi de onoare au fost veteranii: Ivanov Valerian Teodor, Tregubenco Ivan Procopie şi Levin Alexandru Dumitru.
În faţa oaspeţilor tinerii CCCT şi elevii Gimnaziului Internat Nr. 2 au prezentata un spectacol muzical-literar „Noi pentru Pace multumim!”. Drept mulţumire veteranilor pentru curajul de care au dat dovadă în lupta împotriva fascismului şi restabilirea Păcii pe pământ, copiii şi tinerii au recitat poezile: Cămăşile, Mulţumim pentru Pace, Pamâtnik, Din aceeaşi pâine cu Patria, 9 mai, Soldatul.
Acompaniaţi la clarinet de către voluntarul CCCT Ceplighin Chiril, au interpretat toţi cântecul Catiuşa. Paul Vrabie, utilizatorul fidel al Bibliotecii Traian a mai interpretat cântecul „Radul mamei”.
La cea de-a doua etapă a întâlnirii veteranii au relatat celor prezenţi în sală cu mare atenţie despre acele clipe grele ale războiului prin care au trecut, dar au păstrat optimismul şi speranţa în ziua de mâine. Deşi evenimentele relatate au ţinut de o perioadă dificilă din viaţa lor, totuşi pe parcursul discuţiei nu a lipsit zâmbetul şi optimismul venite din partea veteranilor pentru a încuraja tânăra generaţie de a se bucura de viaţă şi a iubi, oportunităţi pe care nu le-au avut ei în perioada războiului.
Surpriza întânirii a fost cartea veteranui Ivanov Valerian „Versuri: 65 de ani de la marea victorie”, în care dumnealui prin intermediul versului a incercat să transmită cititorului, clipele grele prin care a trecut în timpul războiului în calitate de cercetaş la eliberarea Judeţului Tighina. Cei prezenţi au avut plăcuta şi deosebita ocazie de a asculta versurile domnului Valerian lecturate cu voce tare de către şefa Bibliotecii Traian Natalia Dabija.
În final veteranii au primit drept mulţumire flori şi cite o felicitare confecţionate manual de către tinerii Centrului Comunitar pentru Copii şi Tineri: Ciumac Ecaterina, Hiznicenco Valeriu şi Hiznicenco Vasile.
Participanţii la manifestare au rămas plăcut impresionaţi de istorisirile veteranilor şi de recomandările utile pentru viaţă propuse de către ei, acestea fiind un exemplu viu pentru generaţia în creştere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu