luni, 3 mai 2010

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, UN ÎNVĂŢĂTOR AL COPIILOR


Lina IFTODI,
şef oficiu, Filiala “Târgu-Mureş”


Naşterea unei cărţi este un eveniment important în viaţa culturală. La 29 aprilie renumitul scriitor Vladimir Beşleagă a fost invitat la bibliotecă cu ocazia lansării cărţii sale “Dirimaga”, ilustrată de Olga Cazacu şi care a vazut lumina zilei la prestigioasa editură Prut Internaţional în anul 2009. Scriitorul cu mult drag a adunat în în jurul său 35 copii frumoşi şi dornici de a cunoaşte cât mai mult. Frumoasa culegere propune micilor cititori povestirile: Zbânţuilă, Băiatul şi fetiţa la joacă, Pălăria lui Sofronie, Tatăl şi fiul, Dirimaga.

Pentru a face mai interesantă şi mai atractivă această lansare, Vladimir Beşleagă cu cîteva zile înainte a pus la dispoziţia copiilor cartea sa spre lectură. Participanţii, harnicii elevi din cl. I-a de la Liceul Teoretic “Ion Creangă” cu mare plăcere au citit această cărţulie şi au fost foarte activi în timpul întîlnirii cu autorul. Vladimir Beşleagă a fost inundat cu zeci de întrebări: De ce se numeşte cartea Dirimaga ? Ce înseamnă cuvintele: lilică, lipică, firică ? Care-i povestioara preferată ? Care povestioară o consideraţi mai reuşită şi de ce ?

Sufletistul scriitor a povestit copiilor cazul, că cu 5-7 ani în urmă un prieten i-a propus un calculator pentru lucru. În timpul cînd foarte încordat culegea neastâmpăratele litere de pe tastatură, un ţânţar I s-a aşezat pe o ureche şi i-a şoptit cuvântul “Dirimaga”. Atunci Vladimir Beşleagă imediat a dat denumirea de Dirimaga la o povestioară, pe care îndată a şi scris-o. Titlul cărţuliei a fost cel şoptit de ţânţar – Dirimaga, care (nu) înseamnă...nimic.

Povestirea Zbânţuilă, o întâmplare din viaţa autorului, întruchipată prin chipul unui motănaş a trezit un interes deosebit la copii. Băiatul şi fetiţa la joacă este povestioara preferată a autorului şi care are o învăţătură sfântă pentru copii: daca omul în copilărie este blând şi bun, atunci viaţa lui va fi mai uşoară şi mai frumoasă.

Prin aceste fraze Vladimir Beşleagă îi îndeamnă pe copii, să fie buni la suflet, harnici, cuminţi, să respecte şi să ajute bătrânii. Atunci ei vor creşte oameni mari şi vor face lucruri mari.

Autorul cărţii a răspuns şi la alte întrebări: Câte povestiri aţi scris şi când aţi început să scrieţi ? Cum se naşte ideea unei cărţi ? De ce aţi vrut să scrieţi povestiri pentru copii ? Aveţi un animal acasă ?

La finalul întâlnirii Vladimir Beşleagă a rugat fiecare copil, să lectureze câte un fragment din povestioara preferată a cărţii, astfel organizând un concurs – cea mai expresivă lectură, învingători au primit în dar cartea “Dirimaga”.

Prin cartea “Dirimaga” Vladimir Beşlagă i-a invitat pe copii la un dialog despre Frumos şi Urât, Bine şi Rău, Adevăr şi Minciună, i-a îndemnat ca să iubească cartea şi lectura, dându-le şi unele sfaturi utile: orice lucru pe care-l începi, trebuie bine gândit, fiecare om trebuie să facă ceva de folos în viaţă.





Un comentariu: