duminică, 6 iunie 2010

CĂRŢI JUBILIARE: ROBIE DE SOMERSET. W MAUGHAM

Maugham, Somerset . W.

Robie / Somerset. W Maugham; trad. şi note: Andrei Bantaş. - Iaşi : Polirom, 2008. - 870 p.

Prima ediţie: 1915. Titlu original: Of Human Bondage.

Cel mai cunoscut roman al lui Maugham se bazează pe experienţele autorului. Scris la persoana a treia, cu un ritm lent şi o structură episodică, el filtrează totul prin conştiinţa dominatoare a protagonistului, Philip Carey, a cărui evoluţie din copilărie dificilă, începînd cu viaţa grea din şcoală (cînd Carey este batjocorit pentru piciorul său strîmb), continuîd cu pierderea treptată a credinţei religioase şi cu dorinţa puternică de a cunoaşte lumea prin propriile forţe.

Mai presus de orice, romanul se concentrează pe descoperirea întelesului existenţei umane într-o lume ce pare să nu aibă nici unsens. Carey este convins că vieţile celor din jurul său sunt pline de suferinţă, adesea sordide şi în general lipsite de sens, iar propriile experienţe par să confirme acest diagnostic cinic. El nu renunţă la dorinţa de a se lupta cu vicisitudinile sorţii şi de a-şi continua propria filosofie.

“Publicat pentru prima oară în 1915, romanul Robie, cu un pronunţat caracter autobiografic, îmbină valorile moştenite din epoca victoriană cu ironia şi viziunea sumbră specifice literaturii din primele decenii ale secolului XX. Lipsită de sentimentalism, dar nu şi de sensibilitate, această carte este reprezentarea cea mai complexă a credinţei lui Maugham în libertatea fizică şi spirituală, o temă care nu a părut nicicînd mai actuală decît acest nou început de mileniu.” Carin Companick.
 
Rubrică susţinută de Daniela GORINCIOI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu