marți, 1 iunie 2010

CĂRŢI JUBILIARE: "UN EROU AL VREMII NOASTRE” DE MIHAIL LERMONTOV

Daniela GORINCIOI, Departamentul Organizarea colecţiilor

Cuvîntul e putere, iar cartea e templul cunoaşterii. Prin cuvînt percepi mesajul, iar cartea îţi oferă totul. Anul 2010 aniversează cei mai frumoşi ani cărţile ce mereu ştiu să atragă atenţia utilizatorului, să-l intrige, să-l facă să simtă şi să pătrundă în contextul textului ca mai apoi să transmită cele mai frumoase mesaje referitoare la subiect. În colecţia Bibliotecii Municipale “B. P. Hasdeu” găseşti  cărtile ce de la an la an adaugă în cununa lor cîte un an de faima şi promovare. Cărţile jubiliare ce pot fi găsite în colecţia biblioteci noastre sunt “Un erou al vremii noastre” de Mihail Lermontov îşi aniverseaza anul acesta 170 ani de la prima apariţie fiind o lucrare deosebită de o talie înaltă cu un subiect tremurător. O altă lucrare deosebită este a marelui poet Charles Dickens “David Copperfield” ce îşi sărbătoreşte 160 ani de la promovarea sa. Nona de Emile Zola şi lucrarea lui Lew Wallace “Ben Hur ” împlineşte 130 ani de la prima tipărire. ”Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain este o lucra de proporţie pentru adulţi ce a apărut în 1885 iar anul acesta jubilează 125 ani de la apriţia sa. “Robie” de Somerset. W Maugham îşi aniversează 95 ani de la prima editare alaturînduise şi lucrarea lui D. H. Lawrence ”Curcubeul”.” Falsificatorii de bani” de Andre Gide şi “Marele Gatsby” de Francis Scott Fitzgerald îşi aniversează cîte 85 ani de la apariţia lor. Şi cea mai “tînără” carte din jubiliatele anului e lucrarea lui Patricia Highsmith “Talentul domn Ripley” ce aniversează 55 ani de la prima apariţie.


Lermontov, Mihail.
Un erou al vremii noastre / Mihail Lermontov, trad.: Al. Cosmescu ş. a. - Bucuresti; Chişinău : Litera internaţional, 2003. - 369 p.
Prima ediţie: 1840. Titlu original: Gheroi naşevo vremeni.

Cartea o fost tradusă în limbile română şi engleză şi poate fi gasită in Bibliteca Municipală “B.P. Hasdeu” cu denumirea “A herou of our time” tradusă în Moscova de editura Foreign Languages publishing House în 1947 , “ Gheroi naşevo vremeni.” Moscova 1980.
Această colecţie de cinci povestiri, legate între ele printr-o singură structură narativă complicată avînd un singur protagonist, exemplifică două teme recurente în literatura rusă a secolului XIX – aventura caucaziană şi antieroul sau “omul de prisos”. Peciorin, “eroul” lui Lermontov, este un tînăr ofiţer rus dezamăgit de viaţă şi de oameni, care îşi descrie sufletul ca fiind pe jumătate mort şi care consideră că fericirea este capacitatea de a avea putere asupra celorlalţi.Spre deosebire de Oneghin al lui Puşkin, care suferă din lipsa unei vieţi spirituale care să îi ofere un sens, Peciorin, crede că lumea nu se ridică la nivelul idealurilor sale. Ca urmare, egoismul său este mai activ şi mai răzbunător. El răpeşte o tînără cercheză şi apoi se plictiseşte de ea; o face pe o tînără rusoaică să se îndrăgostească de el, doar pentru a-i face în ciudă unei cunoştinţe, pe care o ucide în duel.


Plasate în zona de “frontieră” a Rusiei, populată de contrabandişti, triburi sălbatice din munţi, cai superbi şi cazaci beţi, aventurile lui Peciorin sunt relatate pe fundalulu psectaculos al peisajului caucazian, intens evocat de Lermontov. Peisajul şi efectul pe care îl exercită asupra personajelor şi cititorului contrastează cu viziunea surmenantă a lui Peciorin asupra vieţii şi oamenilor din jurul său, fiind şi sursa unei tensiuni vitale în carte; o alta este diferenţa dintre aspiraţiile spirituale şi metafizice ale lui Peciorin şi comportamentului său dur şi chiar vicios.

“Romanul Un erou al vremii noastre este o meditaţie tristă despre timpul nostru. Romanul se destinge printr-o desăvîrsita retractilitate creatoare, însă nu una superioară, artistic tranmisă, comunicată creaţiei prin unitatea ideii poetice avenind unitatea simţiri poetice, graţie căreia pătrunde atît de profund în sufletul cititorului. Este ceva tainic în el, inefabil într-un fel, ca şi în Werther al lui Goethe, şi de aceea impresia lui este destul de apăsătoare. Acest neajuns însă este totodată şi una din calităţile romanului lui Lermontov. Astfel sunt problemele sociale contemporane, exprimate în creaţiile poetice: un strigăt de suferinţă, însă un strigăt care-ţi uşurează suferinţa.” - Vissarion Belinskii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu