joi, 17 iunie 2010

VINO ŞI TU ÎN LUMEA COPILĂRIEI ALĂTURI DE NOI


Cristina BALANUŢĂ, bibliotecar, Filiala“Transilvania”

Toate anotimpurile au parfumul lor, însă vara....vara are un parfum aparte, deoarece în acest anotimp se începe vacanţa mare, deci şi bucuria copilaşilor. În acest anotimp copiii se distrează care şi cum, însă la Biblioteca „Transilvania” copiii se distrează deosebit.

A V-a ediţie a Taberei de vară a Bibliotecii „Transilvania” şi-a deschis uşile pentru copiii din cartier în perioada de 07.06.2010-02.07.10.

Tabăra de vară este o formă de activitate mai puţin tradiţională, dar care din an în an se extinde şi devine tot mai atractivă, bucurându-se de o popularitate în rândurile copiilor.

Aici ei au ocazia să savureze cu plăcere clipele vacanţei, citesc cele mai interesante cărţulii, merg în excursie la alte biblioteci, pictează, modelează, fac creaţii proprii, se întâlnesc cu scriitorii şi multe, multe alte activităţi interesante.

Vara este anotimpul aşteptat cu sufletul la gură de toţi copii, de la cei mai mici până la proprii lor părinţi. În aşteptarea verii se nasc iluzii şi speranţe, farmecele şi frumuseţile ei le regăsim ilustrate în multe opere literare şi în multe creaţii proprii.

În colaborare cu Şcoala primară „Gr.Vieru” la 16.06.10 a fost organizată o întâlnire de suflet cu scriitoarea Claudia Partole, unde copiii de la tabăra au avut ocazia să o cunoască în persoană.

Scriitoarea Claudia Partole la 14 iunie 2010 a împlinit o vârstă frumoasă, vârsta de 55 ani. Fiind încă în valul urărilor de sănătate, întâlnirea a fost una plină de emoţii pozitive şi momente frumoase. Copiii noştri au avut ocazia să descopere personalitatea acestei scriitoare prin mulţimea de întrebări ce i-au fost adresate de către copii, dar şi prin recitarea propriilor poezii de către scriitoare. La această întîlnire Claudia Partole a prezentat recenta sa carte, care se intitulează „Copilul din colivie”, apărută la editura Universul în anul 2010, începând cu un răscolitor discurs „...Rareori am fost alături de Micul Prinţ atunci cînd mă aştepta. Găsem tot felul de pretexte nejustificate. Şi într-o bună zi, a plecat, aşa precum promisese. Exact cum mi s-a întâmplat şi mie şi altora - cândva, când mai eram în lumea cea nepereche. O lume din care ieşind nu mai poţi să revii, căci n-a fost să revină nimeni niciodată.” Acestea fiind spuse de scriitoare, copii au rămas copleşiţi dar şi-au adus aminte, că şi ei au capacitatea de a compune, de a transpune în poezie ceea ce simt şi ceea ce apreciază zi de zi astfel, uimind-o nespus de mult pe Claudia Partole prin recitalul creaţiilor proprii.

Popa Ana-Maria de la Liceul Teoretic „M. Berezovschi”, dar şi membră a Taberei de la Bibluioteca „Transilvania”, a impresionat prin talenul său oratoric pe toţi cei adunaţi la acestă întâlnire, ca într-un final scriitoarea să susţină cu mândrie, că „se afla la o întâlnire nu cu copii ci cu adevăraţi poeţi”.

„Creaţia Claudiei Partole... te îndeamnă să te priveşti atent  în oglinda sufletului , să te înţelegi pe tine, ca să poţi apoi pricepe mai uşor gesturi, vorbe, situaţii...".

Lumea aceasta a amintirilor din copilărie, a vorbelor şi a jocurilor ce a expus-o sctuiitoarea a făcut ca drumul spre căsuţa noastră de poveşti să fie unul de meditaţie. Picii noştri simţindu-se ca după un vis frumos transpus în realitate.





Un comentariu:

  1. sunt placut impresionata de asa creatie, dar si de activitatea acestei Biblioteci

    RăspundețiȘtergere