joi, 17 iunie 2010

“GENIUL N-ARE MOARTE”

Aliona VÎRLAN,
Şef filială, Biblioteca de Arte “T. Arghezi”
 
An de an în luna lui cireşar, Biblioteca de Arte “Tudor Argehezi” îl omagiază pe poetul nemuritor - Mihai Eminescu, la fel şi în acest an la cei 121 de ani de când poetul nu mai este printre noi, însă el şi poezia au rămas, biblioteca a organizat o serată cu genericul “...Când voi muri, iubito, la creştet să nu-mi plângi...”.

Cei care îi cunosc opera şi cei care abia acum fac cunoştinţă cu opera lui Eminescu, studenţii anului I la Institutul Militar “Alexandru cel Bun” în frunte cu dna Ludmila, ne-au păşit pragul pentru a cunoşte personalităţi care au studiat opera eminesciană şi de la care pot lua şi ei la rândul lor ceva frumos şi interesant, ceea ce este opera lui Mihai Eminescu.

Activitatea s-a desfăşurat pe fundalul muzicii, Eminescu a fost recitat, a fost cântat de către invitaţii: scriitorul Vlad Zbârciog care ne-a spus “Mihai Eminescu este steaua călăuzitoare a neamului românesc”, poeta Nina Slutu, “Eminescu este o încununare..., este îndemnul spre lectură”, scriitoarea şi interpreta Drăgostiţa Bujor ne-a bucurat cu un recital poetic cu interpretarea melodiilor pe versurile lui Eminescu, poetul Nicolae Bălcescu, cant-autoarea Nătăliţa Croitoru ne-a interpretat la chitară câteva cântece pe versurile poetului “Legământ”, “Ştiu cîndva la miez de noapte”. Actriţa Paulina Zavtoni ne-a făcut să ne simţim mai aproape de poet printr-un recital de poezie.

Tot în cadrul acestei activităţi a fost prezentată cartea “Timp abrupt”, autoarea Nina Slutu, care ne-a recitat cele trei poezii ce le-a dedicat lui M. Eminescu.

Sunt de acord cu spusa lui Tudor Arghezi “Este adevărat că Eminescu a pustiit teritoriu literaturii pe o suprafaţă de treizeci de ani pătraţi după el”, într-adevăr ca el, poetul, nu a fost, nu este şi nici nu va fi vreodată.

Opera pe care o citim, recităm, cântăm nu ne va dispărea nici când din sufletele noastre şi cât vor mai fi aşa personalităţi ca invitaţii bibliotecii vor cunoşte şi copii şi nepoţii noştri cine a fost şi este Eminescu.

Nu ştiu cum să nu doreşti să cânţi poezia eminesciană cum ar fi poeziile “Dorinţa”, “Sara pe deal”, “Pe lângă plopii fără soţ” ş.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu