joi, 3 iunie 2010

O CARTE INSPIRATĂ DE COPII ŞI DEDICATĂ ACESTORA

Natalia GRAMA,
voluntar la Biblioteca „Alba Iulia”

Cine a avut ocazia să fie prezent luni, 31mai 2010, la grădiniţa nr 185 din cartierul Buiucani al capitalei a avut surpriza să descopere un eveniment inedit, ce i-a avut drept protagonişti pe copiii unei grupe din aceeaşi grădiniţă şi pe educătoarea lor. Este vorba despre lansarea de carte a primului volum de poezie a Dianei Obadă-Bozianu, educătoare la gradiniţa sus-numită, iar volumul de poezie este rodul inspiraţiei autoarei, transmis de către discipolii săi, cei 25 de bobocei, care de curând vor „absolvi” grădiniţa şi la toamnă vor merge la şcoală. Cartea proaspăt apărută, „Patru Anotimpuri Patru Surori”, are un mesaj mai special: este dedică copiilor, cărora „le mulţumeşte din suflet pentru tot ceea ce i-au dăruit,. le lasă, în schimb, versurile pe care ei au inspirat-o să le scrie”.

Ideea organizării acestei acţiuni culturale a venit din partea Bibliotecii „Alba Iulia”, director Elena Roşca. De ani de zile biblioteca colaborează în mod fericit cu grădiniţa nr 185. Cu ocazia apariţiei prezentului volum de poezie, s-a dorit ca acest eveniment literar să devină un bun prilej de întâlnire dintre copii şi educători de la insituţiile preşcolare din cartierul Buiucani. Până la acea dată educători, metodişti şi directori de la aceste instituţii s-au întâlnit în cadrul mai multor întruniri, ateliere profesionale, dar încă n-au avut posibilitatea să fie prezenţi cu toţii, împreună cu discipolii lor, la o lansare de carte a unuia dintre colegi.

Invitaţii au vorbit cu multă căldură şi simpatie despre autoare şi despre cartea nou-apărută. La eveniment au luat parte şi grupuri de copii de la grădiniţele nr 164 şi nr 183, de la şcoala primară-grădiniţă nr 16, care au găsit imediat limbă comună cu copiii-gazdă.

Lansarea de carte s-a transformat, treptat, întru-un minunat spectacol literar-muzical diriguit de către neobosita colaboratoare a Bibliotecii „Alba Iulia”, Tamara Malaneţchi. Dânsa cunoaşte toate „cărările” cartierului Buiucani al capitalei, în sensul direct al cuvântului, fiind responsabilă de programul extramuros din cadrul Bibliotecii „Alba Iulia”, „Biblioteca vine la tine”. Ideea reunirii tuturor acestor instituţii preşcolare, cu ocazia lansări de carte, îi revine tot doamnei T. Malaneţchi. Dânsa a mers mereu la toate aceste grădiniţe, dar pentru prima dată, a recunoscut, a avut un eveniment deosebit şi impresionant.

Copiii din grupa-gazdă, vinovaţi de apariţia celor „Patru Anotimpuri...” au prezentat un extraordinat spectacol, recitând versuri din volumul de carte abia apărut, precum şi câteva cântece, care vor intra, după cum a mărturisit autoarea, într-un viitor volum.

La încheierea acestei frumoase întâlniri literar-muzicale, Diana Obadă-Bozianu a vorbit despre faptul cât de mult au influienţat-o, în sensul frumos al cuvântului, copiii, care au fost sursa şi motivul pentru care a şi început a scrie versuri, pentru care ne-am adunat la acest deosebit eveniment literar.

Întâlnirea a finisat cu sincere felicitări şi urări de bine, cu autografe pline recunoştinţă şi apreciere din partea autoarei. E de menţionat faptul că fiecare dintre oaspeţi a plecat ducând cu sine câte un exemplar de carte proaspăt „botezată”: pentru ca toţi copiii din instituţiile preşcolare prezente la lansarea de carte s-o cunoască.

„Patru Anotimpuri Patru Surori”, o carte cu versuri pentru copii, scrisă cu mult drag de autoarea Diana Obada-Bozianu, şi-a început călătoria în lumea copiilor. Să-i dorim la mai mult şi la mai mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu