luni, 21 iunie 2010

PĂPUŞARII DE LA „ALBA IULIA'' – FAVORIŢII TABEREI DE LECTURĂ


Eugenia PLĂMĂDEALĂ,
şef oficiu, Filiala „Alba Iulia”


Ce-a de 11-a ediţie a Taberei de lectură şi agrement de la Biblioteca „Alba Iulia” este în plină forfotă: lecturi individuale şi în grup, prezentări de carte şi de expoziţii tematice, întâlniri cu scriitori, flash-moburi literare dedicate lui Mihai Eminescu, Petru Cărare, Grigore Vieru sau Ion Hadârcă, concursuri literare şi de desen şi altele. Dar păpuşile au devenit tema zilei. În fiecare zi, după amiază cîte 2-3 copii vin în faţa spectatorilor în sala improvizată din curtea bibliotecii pentru a-şi prezenta mini-spectacolele pregătite în ajun, întrecîndu-se unii pe alţii în prezentare, imaginaţie, inspiraţie, ingeniozitate. Aici predomină păpuşile: cele adunate în bibliotecă dar şi foarte multe aduse de fiecare dintre păpuşari de acasă. Unii mai şmecheri confecţionează singuri măşti şi prezintă eroi din poveşti sau povestioare.

De obicei, se înscenează şi se prezintă mini-spectacole în baza cărţuliei Grăuncioare de lumină de I. Hadârcă, Fata Babei şi Fata Moşneagului de Ion Creangă, Micul Prinţ de A. Saint Exupery, Degeţica de H. Ch. Andersen, dar şi creaţii proprii ale copiilor, de exemplu Micul Vrăjitor, Super Superstiţii, Chiţ, Chiţ şi cei trei muşchetari, Scooby-Doo pe lună, Scooby-Doo şi cartea magică, Scooby-Doo în Irlanda, Surioarele mele în căutarea comorii – toate inspirate din lecturi.

Copiii îşi pregătesc din timp măştile, păpuşile şi multe alte accesorii de care au nevoie într-un adevărat spectacol adevărat.

Înscenările reprezintă şi momente din ocupaţiile zilnice ale copiilor în taberă: lecturi, recitaluri, jocuri cognitive, voluntariat la bibliotecă etc. Păpuşile-eroi sunt şi bibliotecari, şi copii leneşi, neascultători, dar şi copii talentaţi, iubitori de carte etc. Într-un spectacol cu păpuşi binele învinge totdeaunarăul. Printre cei mai activi actori şi regizori de teatru voi menţiona pe Fiştic Cristofor, Cracan Sanda, Voloceai Valentina, Oleinic Vasile, Nicuţă Daniel, Munteanu Mădălina, Scutari Daniela, Morari Adrian, Siluan Văscăuţan.

Aceşti copii talentaţi, care ne uimesc zilnic cu spectacole lor din ce în ce mai interesante şi incitante ar putea deveni în viitor „stele” ale unui teatru profesionist. Noi, bibliotecarii rămînem uimiţi de dorinţa lor aprigă de a se manifesta, anume ca actori de teatru cu păpuşi.

Personal, urmăresc cu atenţie jocurile copiilor şi mă minunez de imaginaţia, spiritul lor de iniţiativă, curajul de a concura şi de a se manifesta în orice activitate. Iar lectura, spre mirarea multor cititori care ne trec pragul, este pe primul plan. Dimineaţa, când se adună, se aranjează pe covor sau la masă şi citesc din propria iniţiativă de parca ai impresia că de abea au aşteptat să vină dimineaţa ca să-şi continuie „munca”. Copii din Tabăra bibliotecii sunt foarte diferiţi ca vârstă şi ca nivel de dezvoltare, dar toţi împreună constituie un grup bine organizat, curios de a cunoaşte lumea din jur, de a învăţa şi a demonstra copiilor de la taberele de vară care vin în vizită la bibliotecă, cât de buni şi de ştiutori sunt. Sîntem ferm convinşi că toate ocupaţiile copiilor care frecventează tabăra de lectură a bibliotecii, inclusiv teatrul, dezvoltă personalitatea fiecăruia dintre ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu