marți, 1 iunie 2010

PARTENERIAT EDUCAŢIONAL – ADIO, DRAGĂ GRADINIŢĂ

Cristina CATEREV,
Director, Filiala „Ştefan cel Mare”


Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită , gingaş cumpănită;
Eşti ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis.”
 
Tudor Arghezi  "Ex Libris"

Într-una din zile senine de mai, a fost organizată o activitate deosebită alături de copiii grădiniţei nr. 96 sectorul Botanica şi Filiala „Ştefan cel Mare”, împreună cu educatoarele Nina Scarlat şi Nelly Vicol. Priveam copiii cum recitau plini de încântare şi seninătate versurile despre copilărie, ţară, grădiniţă, educatoare, jucării, carte şi acele cântece selectate de educatori împreună cu bibliotecarii şi mă gândeam ce minunată este lumea copilului, o lume plină de bucurii, zâmbete, curiozităţi şi întrebări. Copiii ne lasă să pătrundem în lumea lor dacă ştim să ne apropiem şi să fim alături de ei. Cu cartea alături, drumul poate duce la sufletul copilului.

Această serată organizată în parteneriat cu părinţii, educatorii şi bibliotecarii ne oferă posibilitatea de a fi alături de copii la diverse activităţi şi proiecte educaţionale. “Adio, dragă grădiniţă» a readus în sufletele copiilor dorinţa de a lectura, a recita cele mai melodioase versuri, scrise marii autori, Gr. Vieru, M. Eminescu, A. Suceveanu ş.a. Cuvinte de felicitare adresate copiilor ce vor pleca la şcoală au fost rostite cu mari emoţii şi căldură sufletească, părinţii au pregătit o surpriză recitând piesa «Copilărie”. Printre versurile colorate au fost şi dansuri extraordinare pregătite de educatori, au fost felicitate de copii, educatorii, părinţii, bucătarii, medicul grădiniţei, toţi cei care au avut grijă de ei pe parcursul celor pa tru ani. Biblioteca a oferit copiilor diplome pentru participarea activă în cadrul diverselor activităţi pe parcursul celor patru ani, urîndu-le succese mari şi să nu uite că lectura este importantă în viaţa omului.

Parteneriatul are scopul de a învăţa preşcolarii începînd cu cea mai fragedă vârstă să privească cartea asemeni unui dar, un prieten căruia i se poate dăinui. De accea, parteneriatul realizat între grădiniţă şi bibliotecă îşi propune să devină o prioritate a strategiei BM “B.P. Hasdeu” orientate către extinderea parteneriatelor educaţionale şi culturale. Prin această colaborare încercăm să introducem pe copii în lumea cărţilor, să le dezvoltăm creativitatea în exprimare, să le formăm o atitudine pozitivă faţă de carte, care le poate fi utilă în viitor.

Să nu uităm, că literatura nu e doar o formă de cunoaştere ci şi una de relaxare, loisir, iar biblioteca este o instituţie care are un rol instructiv-educativ în viaţa comunităţii, şi parteneriatul oferă posibilitatea de a avea contact direct cu copiii prin a le oferi carţi, lectură şi cunoştinţe, le dorim drum bun spre cheiţa cunoştinţelor tuturor copiilor din lume şi să nu uite cît de importantă este biblioteca în viaţa omului. Cum afirmă şi marerele cronicar M. Costin: „Citeşte, ducând gândul pe drumul cărţii drept, că „altă mai frunoasă zăbavă” decât cetitul cărţii nu găseşti!”













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu