vineri, 4 iunie 2010

PLEDOARIE PENTRU PROGRAMUL „LECTURILE VERII” SAU PLĂCEREA LECTURII LA BIBLIOTECA „TRANSILVANIA”


Tatiana DONŢU, şef oficiu,
Biblioteca „Transilvania

La 3 iunie în incinta Bibliotecii “Transilvania”, a avut loc o dublă manifestare: s-a dat start programului “Lecturile verii – 2010” şi întâlnirea cu scriitorul Titus Ştirbu. Vacanţa e aşteptată cu nerăbdare de toată lumea, dar pentru cei mici, această perioadă nu ar trebui să insemne doar distracţie alternată cu lenea. Chiar dacă copiii se bucură că nu mai au teme zilnice pentru acasă, parinţii, bibliotecarii îi îndrumează spre o activitate placută, care îi ajută să-şi formeze un limbaj elevat şi un mod de gândire adecvat vârstei, fiind în acelaşi timp relaxantă: lectura. Biblioteca “Transilvania” îşi aşteaptă publicul cu o ofertă substanţială, în măsură să răspundă deopotrivă listelor de lectură şcolară şi lecturilor de vacanţă. Scopul acestui program este relevarea importanţei cărţii şi a lecturii în viaţa omului, încurajarea utilizatorilor bibliotecii la lectura suplimentară pentru lărgirea spectrului de cunoaştere. Programul „Lecturilor verii” promovează interesul pentru carte şi pentru cuvântul scris în rândul tinerilor şi copiilor de toate vârstele. Vorbim, practic, despre o redescoperire sau o revalorizare a unei forme tradiţionale de educaţie, prin recăpătarea şi cultivarea gustului pentru lectură. Programul este unul ambiţios din perspectiva recuperării şi conştientizării rolului Cărţii în formarea şi dezvoltarea intelectuală a copiilor şi tinerilor. Aceasta este şi raţiunea pentru care Biblioteca “Transilvania” doreşte să susţină cu resurse umane şi expertiza profesională a membrilor buna diseminare a programului. Ne aşteptăm ca această serie de acţiuni, aflate, prin scopuri şi tematică, pe linia preocuparilor constante ale Bibliotecii “Transilvania”, să conducă la revitalizarea activitaţii bibliotecii şi la “formarea de noi cititori pasionaţi”, a declarat Parascovia Onciu, Directorul Bibliotecii Transilvania.

La manifestarea de demarare a programului au participat bibliotecile din sector şi elevii de la taberele de vară din sectorul Ciocana, insoţiţi de bibliotecari şi învăţători. În spaţiul cochet al Bibliotecii “Transilvania” pus cu generozitate la dispoziţie de gazda noastră, le-au prilejuit participanţilor la Programul “Lecturile verii” o întâlnire cu scriitorul Titus Ştirbu, unul dintre „copii-minune“ ai literaturii basarabene. Considerat o figură emblematică a literaturii pentru copii contemporane, Titus Ştirbu se bucură de mare popularitate în rândul cititorilor. În debutul evenimentului, Parascovia Onciu, directorul Bibliotecii “Transilvania”, le-a vorbit oaspeţilor despre viaţa, creaţia şi stilul operei scriitorului Titus Ştirbu, este o creaţie care continuă demersul său poetic cu versuri despre litere, cifre, culori, despre sărbătorile anului, cărţi care vin în ajutorul educatorilor la grădiniţă, al învăţătorilor de clase primare, astfel încât copiii să simtă tot ceea ce văd ei în jurul lor.
Atmosfera caldă şi plină de haz, asemeni celei pe care o găsim în creaţia scriitorului Titus Ştirbu, ne-a teleportat pe acel tărâm mult râvnit de noi, maturii – tărâmul copilăriei, poveştilor, în care domină pacea, iubirea, bunătatea, frumosul. Interacţiunea profundă ce a avut loc între copii şi scriitor a constituit mai degrabă o întâlnire de suflet, o întâlnire în care copiii au avut oportunitatea să afle direct cum se scrie o carte. Curiozitatea de copil este una infinită, prin urmare, multitudinea de întrebări adresate de elevii Şcolii primare “Gr. Vieru”, au vizat cele mai diverse aspecte din viaţa de copil a scriitorului. În cadrul programului, copiii vor fi încurajaţi să-şi demonstreze talentul şi creativitatea, participând la diversele tipuri şi forme de activităţi, propuse spre a fi desfăşurate la “Lecturile verii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu