luni, 14 iunie 2010

POPAS ÎN LUMEA COPILĂRIE


Oxana ANDREEV, şef oficiu,
Filiala “A. Mickiewicz”



Într-adevăr, am făcut un frumos popas în lumea copilăriei împreună cu picii de la grădiniţa nr.226, din sectorul Centru, 3 grupe în număr de 76 copii, care abia au încăput pe scăunelele de la biblioteca, la o interesantă întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole.

Deşi pentru Dumneaei se apropie o mare şi importantă sărbătoare ( la data de 14 iunie, Claudia Partole face frumoasa vârstă de 55 ani), invitaţia noastră a acceptat-o cu multă plăcere.

Şi noi, colaboratorii Bibliotecii poloneze «A. Mickiewicz», am avut ocazia să o cunoaştem mai în de aproape pe Dna Partole, care s-a dovedit a fi o persoană foarte deschisă, agreabilă şi mereu zâmbitoare. A venit la această întâlnire cu sufletul deschis pentru copii, cu vorbe bune şi frumoase, cu un limbaj accesibil şi pe înţelesul picilor, cu poezii şi ghicitori şi cu multe, multe sfaturi.

Această întâlnire le-a oferit copiilor şansa de a cunoaşte scriitoarea în realitate, de a cunoaşte copilul care a fost şi ea cândva. Şi chiar de la aceasta a pornit şi discuţia. Căci special pentru fetiţa cea mică, a adunat într-o carte basmele copilăriei, a născocit nişte jocuri, ghicitori, a urzit cuvinte, ţesându-le în vers, pentru că aceste cărţi pentru copii le-a scris cu gândul la această fetiţă, care a fost chiar Claudia Partole. Găsim aceste cuvinte pe coperta cărţii sale “Grăbeşte-te încet”.

Cu mult drag, Claudia Partole a vorbit despre cum a scris cărţile, ce întîmplări din viaţă au ajutat-o şi i-a sfătuit şi pe copii să înveţe a învăţa de la toate, căci astfel cunoşti lumea, astfel poţi afla foarte multe.

Plini de încredere şi cu un bagaj de cunoştinţe, copiii au participat destul de activ în conversaţia cu scriitoarea. Câţiva dintre ei au recitat poezii, au întrebat-o cum se scriu poeziile, ba chiar au alcătuit una împreună în câteva clipe.

Să scrii poezii devine mai uşor atunci, când observi totul din jurul tău, când orice sau oricine îţi poate trezi inspiraţia, le-a mai spus Claudia Partole copiilor.

În ospeţie la bibliotecă scriitoarea tot nu a venit cu mâinile goale, ci cu 2 cărţi care ni le-a oferit cadou, însoţite desigur de autograful său.

1. Partole, Claudia.
Învaţă de la toate: Câteva lecţii de citire a naturii pentru mici şi pentru mari.- Chişinău: Pontos, 2010.- 104p.

2. Partole, Claudia.

Copilul din colivie.- Chişinău.:Universul, 2010.- 128p.


Cert este faptul că fiecare din cei prezenţi au ascultat cu atenţie tot ce s-a vorbit, au ghicit ghicitorile, au ascultat poveţele scriitoarei, au dat întrebări.

Sperăm că această întâlnire a adus satisfacţie ambelor părţi, iar pentru copii le va rămâne în memorie încă mult timp. Rămaşi încântaţi de această vizită la bibliotecă, atât copiii cât şi doamnele educatoare, au acceptat ca săptămânal, pe parcursul verii să participe la Programul “Ora poveştilor” şi Programul “Lecturile verii”, ce se vor petrece atât în bibliotecă cât şi extramuros.

Cât despre Claudia Partole, îî multumim mult pe această cale şi cu siguranţă vom mai avea astfel de întâlniri, pornind de la faptul ca Dumneaei deja şi-a dat acordul.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu