miercuri, 21 iulie 2010

LECTURA ÎN FAMILIE

Ecaterina NEDZELSCHI, şef filală, Filiala „A. Mickiewicz”

Calea spre carte şi lectură, dragostea de a asculta poezii, o poveste spusă de mama, bunica sau bunelul vine, desigur, din familie. De la părinţi aude copilul „Tăpuşele”, cântece de leagăn, texte folclorice potrivite vârstei. Cu nostalgie îmi aduc aminte cum ne citea mama, mie şi surorii mele mai mici, cărţuliile „Mu-Mu” de I. Turghenev, „Cozette” de V. Hugo, poveşti găsite în biblioteca sătească. Eram împreună, ascultam cu mare atenţie, emoţionate, trăiam aceleaşi sentimente cu personajele din carte.

Renaşterea tradiţiei de a citi copiilor în familii, în grădiniţe de copii, la tabăra de vară, a fost un proiect al Poloniei lansat încă în anul 2001.Sloganul „Să-i citim cu voce tare copilului nostru 20 de minute pe zi în fiecare zi” afirmă că lectura de la vârsta fragedă dezvoltă vocabularul, imaginaţia, memoria şi legătura sufletească între mamă şi copil. În această campanie se pot implica şi educatorii, profesorii, bibliotecarii – cei care sînt aproape de carte şi copil.

Programele „Lecturile Verii” şi „Ora Poveştilor” realizate de filialele BM „B.P. Hasdeu” apropie de carte cititorii de diferite vârste. În Filiala „A. Mickiewicz” la secţia copii sunt înregistrate circa 50 de familii cu 2-3 copii – preşcolari şi elevi din ciclul primar. Atraşi de minunatele cărţi pentru copii în limba română, rusă şi polonă, multe familii frecventează biblioteca.

Pentru a promova literatura pentru vârsta cuprinsă între 2-7 ani, Filiala „A. Mickiewicz” a organizat Ziua de Informare „Lectura în familie" la data de 21.07.2010.

În programul zilei:

1. Expoziţie de cărţi pentru pici „Prietena mea, cartea”

2. Liste de recomandare pentru părinţi şi educatori (2):

1) Învaţă de mititel şi ţi-a fi mai uşurel (2-5 ani)

2) Tata, mama , lumea-ntreagă la portiţa mea cea dragă (5-7 ani)

3. Excursie în bibliotecă a educatorilor de la grădiniţele 6, 59

4. Ora Poveştii „Povest΄ o glupom myšonke», grădiniţa nr. 23 (rusă)

La expoziţii au fost prezentate 39 cărţi din cele mai noi, viu colorate, bine copertate, cu litere mari şi desene minunate. În timpul zilei secţia copii a fost vizitată de 12 educatori cu 1-2 copii. Părinţii au primit consultaţii despre cărţi destinate copiilor diferitor vîrste: seria „Kroha”, "Citaem s Mamoi", "Poveştile bunicuţei”, Învaţă literele”, "Knižka-malyška". Părinţilor le-am propus culegeri: „Literatura pentru copii”, „Poeniţa Copilăriei”, „Creşte-n casă scump odor (nr. 1, 2, 3), cărţile scriitorilor pentru copii. Educatorii grădiniţelor, care au vizitat biblioteca în cursul zilei, şi-au ales cărţi pentru activităţi cu copiii.

În cursul zilei biblioteca a fost vizitată de 125 utilizatori, împrumutul de carte fiind – 462, din care 157 – la secţia copii.

Sperăm ca străduinţa bibliotecarilor de a promova cărţile pentru lectura în familie va avea un impact pozitiv: deprinderea de a citi cu părinţii zilnic, dorinţa de a vizita biblioteca, de a-şi alege cartea de sinestătător , de a se întîlni cu semenii.

Împreună cu părinţii vom educa copii culţi, deştepţi, pasionaţi de lectură, creativi. Să-i ajutăm de mici în realizarea dreptului de a citi, învăţa, a se informa.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu