joi, 8 iulie 2010

LECTURILE VERII LA BIBLIOTECA „ALBA IULIA” - O PLĂCERE COMUNĂ

Eugenia PLĂMĂDEALĂ,
şef oficiu, Filiala „Alba Iulia”

A devenit deja o tradiţie ca în fiecare vară la Filiala „Alba Iulia” să se desfăşoare programul „Lecturile Verii”, iniţiat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.
Programul este destinat tuturor vârstelor: copii, tineri, adulţi.

Cu toate că se află abia la jumătate de cale, programul are un conţinut destul de bogat. În această vară, programului i s-a dat start la grădiniţa Nr. 185. Evenimentul a coincis cu lansarea de carte a educatoarei Diana Obadă-Bozianu, „Patru anotimpuri, Patru surori”. Alături au fost prezenţi şi alţi micuţi de la grădiniţele din cartier cu educatorii lor.

Începând cu a doua zi, elevii de la Tabăra de Lectură şi Agrement a Filialei „Alba Iulia”, elevii de la Tabăra de Vară de la Şcoala Nr. 16, membrii ONG-ului Carpe Diem, membrii Centrului Social de zi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, studenţii de la USM, ASEM, şi alţi utilizatori ai Bibliotecii "Alba Iulia", au fost informaţi cu activităţile literar-culturale care vor fi desfăşurate în cadrul programului. Aceştia, la rândul lor şi-au informat rudele, prietenii, vecinii, colegii despre acest program. Pe parcursul verii elevii vin cu liste recomandate de la instituţii de învăţământ. Suntem bucuroşi când ei acceptă propunerile bibliotecarului referitor şi la alte surse decât cele obligatorii.

De mare ajutor le-au folosit cititorilor expoziţiile. De exemplu „Farmacia verde pentru probleme de sănătate” constituie diverse cărţi, ziare, reviste, ediţii noi, mai vechi, care conţin sfaturi utile pentru îmbunătăţirea sănătăţii omului. Serialele cu informaţii din remediile naturiste sunt primele surse la care apelează utilizatorul atunci când intră în sala ediţiilor periodice.

Le fel de solicitate sunt şi expoziţiile „Lecturile verii: călătorii în lumea interioară” şi „Lecturile verii – o vacanţă împlinită”. Expoziţiile s-au făcut în urma rezultatelor sondajelor efectuate de bibliotecari pe un eşantion de 52 persoane.

În afară de expoziţii pe parcursul programului au avut loc prezentări de carte, ore de lectură, concursuri, spectacole literare, spectacole cu păpuşi, discuţii literare, iar momentele deosebite le-au constituit întâlnirile cu scriitorii Nicolae Dabija, Raisa Plăieşu. Activităţile culturale din cadrul programului "Lecturile verii" joacă un rol important asupra proceselor cognitive ale copiilor, dezvoltă imaginaţia, creativitatea, vorbirea coerentă şi cursivă, percepţia îi familiarizează cu noi elemente ale vieţii cotidiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu