duminică, 4 iulie 2010

MISS TABĂRĂ – 2010

Cristina BALANUŢA,
 bibliotecar,
 Filiala “Transilvania”
 

 Dacă o noapte de iunie ar putea vorbi, probabil că s-ar lăuda că ea a inventat dragostea. Dragostea reprezintă pentru ea bucuria copiilor. Ea anunţă culesul celor mai frumoase flori ale sufletului.
 
Tabăra de vară “Vino şi tu în lumea copilăriei alături de noi” de la Biblioteca “Transilvania” a încercat să cultive această valoare, dragostea faţă de tot ce este frumos şi nu numai, la fel bunătatea sufletului, curajul, respectul şi multe, multe alte valori.
 
Vacanţa a constituit mereu, ca orice timp liber, sursa unor dispute, conflicte în familie. Adesea părinţii vor ca cei mici să înveţe diferite lucruri, să continue să-şi facă teme, să citească, să scrie, să inveţe limbi străine, să nu ia vacanţa de la activităţile extraşcolare, ba chiar să înceapă manualele din anul care vine. Copiii se opun adesea şi mai ales cei care au oricum probleme cu temele, se simt disperaţi că nici măcar în vacanţă nu scapă. Pe de altă parte, să nu uităm că temele de vacanţă există şi atât învăţătorii cât şi profesorii îndeamnă copiii să scrie, să citească şi să facă diferite exerciţii pe timpul vacanţei. Aşadar trebuie să existe un timp în care copilul să lucreze pentru şcoală. În plus, lectura este una dintre preocupările cele mai placute şi mai folositoare în acelaşi timp. Astfel, datorită Taberei de vară “Vino şi tu în lumea copilăriei alături de noi” de la Biblioteca “Transilvania”, copii au reuşit să îmbine utilul cu plăcutul, pregătindu-se atât pentru viitorul an şcolar, dar în aceleşi timp distrându-se minunat. În cadrul taberii noastre au avut loc multiple activităţi de orientare, instruire a copiilor, precum şi multiple activităţi distractive, jocuri, întreceri, concursuri, ş.a. Pe parcursul acestei tabere de cultură şi agrement copiii au adunat destul de multe cunoştinţe pentru a putea păşi cu capul sus în noul an şcolar care vine. Aici ei au lecturat materia cerută de către profesori pentru noul an de învăţământ, aici ei şi-au îmbogăţit vocabularul, s-au odihnit şi relaxat deosebit.
 
Astfel, o zi perfectă de vară este atunci când soarele străluceşte, vântul adie, păsările cântă. La data de 30.06.2010 la Biblioteca “Transilvania” soarele a strălucit mai puternic, păsărelile au cântat mai melodios, fiidcă aici s-a desfăşurat concursul improvizat Miss Tabăra de vară - 2010.
 
Acest concurs a fost unul mult aşteptat de către copilaşii noştri de la tabără, dar şi de cei care nu au avut posibilitatea să frecventeze în acest an tabăra, dar au venit să-i admire pe boboceii noştri, fiind nişte spectatori minunaţi.
 
Miss tabără - 2010, a implicat o evaluare a celor care au frecventat tabăra, dar şi o totalizare a tuturor rezultatelor aduse de către copii în această perioadă.

 
Concursul Miss Tabăra a inclus patru probe care, au încercat să cuprindă cunoştinţe, creativitate, artă şi multe alte abilităţi ale celor care au frecventat tabăra, probele fiind:

 
Prezentarea - participanţii s-au prezentat printr-o poezie sau printr-un cântec care constituia creaţia lor proprie, obţinută la orele de creaţie proprie din cadrul taberii;
 
Cântecul – prin cântec copii şi-au exprimat tainele lăuntrice, emoţiile şi sentimentele personale. A fost o probă foarte emoţionantă. Copiii au interpretat cântecele dar au cântat şi Ia instrumente muzicale precum: pian, vioară, violoncel. Muzica provenită de la aceste instrumente a fost foarte profundă, foarte aproape de căldura acestor fiinţe nevinovate care zi de zi au dat dovadă de talent şi de sârguinţă.
 
Relaxarea nu este lenevie, sau a sta culcat pe iarbă într-o zi de vară, ascultând murmurul apei, sau privind norii navigând pe cer, relaxarea este atunci când te mişti, dansezi aşa cum s-au mişcat copilaşii la a treia probă.
 
Dansul – această probă a încins o adevărată veselie printre spectatori, dar şi printre cei din juriu creându-se o adevărată atmosferă de sărbătoare cu multe zâmbete, veselie şi multe, multe aplauze. Dansul ţigănesc, dansul lui Cearli Ceaplin şi dansul Salsa, au impresionat pe toţi cei adunaţi la această sărbătoare, părinţi, bunei, frăţiori şi surioare, colegi, prieteni, vecini şi mulţi alţii.
 
Proba finală a fost una foarte interesantă la fel ca şi toate cele din urmă, însă această probă a fost una care a încercat să scoată în evidenţă creativitatea, fantezia şi inginiozitatea participanţilor.
 
Defilarea costumelor create personal din diverse materii, mase plastic, politilenă, hârtie ş.a. au fost toate în parte destul de interesante şi foarte originale. Prin această probă copii şi-au demonstrat încă o dată capacităţile şi abilităţile lor creatoare.
 
În sfârşit şi momentul cel mai mult aşteptat dar şi cel mai emoţionant, aprecierea participanţilor, care a fost destul de complicată. Pe lângă toate, că copiii au fost foarte bine pregătiţi la toate probele, ei mai erau şi foarte buni prieteni între ei, ceea ce ne-a motivat să schimbăm principiile de apreciere, aceasta făcându-se mai întâi între ei înşişi, participanţii, după care juriul şi-a spus şi el punctul de vedere, astfel în final toţi au rămas împăcaţi şi foarte, foarte mulţumuţi. Tuturor participanţilor în final le-au fost înmânate diplome:
 pentru cea mai bună prezentare;
  • pentru cea mai reuşită creaţie proprie; 
  • pentru cel mai reuşit cîntec; 
  • pentru cel mai reuşit dans modern; 
  • pentru cea mai frumoasă şi graţioasă ţinută; 
  • pentru cea mai originală vestimentaţie;
 În aşa mod s-a desfăşurat concursul Miss Tabăra de Vară-2010, acesta fiind şi momentul de încheiere a Taberei de vară “Vino şi tu în lumea copilăriei alături de noi” ce s-a desfăşurat în cel mai mare imperiu al cititorului în care soarele nu apune nici o dată. Biblioteca Transilvania, aici soarele niciodată nu pleacă în nori. Sperăm cu siguranţă că, şi la anul care vine ne vom întâlni în aceiaşi formulă, chiar poate mai numeroasă!!!
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu