luni, 16 august 2010

„LEAC PENTRU SUFLET”- UN PROGRAM DE TERAPIE PRIN LECTURĂ

Elena VULPE, director, Filiala "O. Ghibu”

Efectul benefic al Cuvântului, al Lecturii, ca remediu pentru modelarea şi regenerarea spiritului uman, sunt cunoscute încă din antichitate. Mesajul terapeutic al lecturii ca acţiune de vindecare, de purificare a fost încrustat drept motou pe frontispiciul unei biblioteci antice, pentru a traversa secole de împlinire şi a transmite, din generaţie în generaţie, impactul ei miraculos asupra ecilibrului mental şi spiritual al umanităţii..

Grija pentru sănătate şi instruire reprezintă şi la ora actuală domenii de importanţă excepţională, fiind principalii piloni de rezistenţă, care conferă credibilitate şi permite afirmarea cu demnitate a unei naţiuni. Din păcate, constatăm că acestea nu se materializează în măsuri adecvate. Sectorul medical şi învăţământul, răvăşite de dificultăţi materiale, mai traversează perioada unor reforme discutabile, implementate fără discernământ, care limitează atât accesul populaţiei la asistenţă medicală, cât şi la pregătire şi instruire solidă.

Sporirea eficienţei procesului educativ trebuie focusat pe competenţe şi performanţe, pe realizarea unor parteneriate şi programe, astfel ca demersurile dispersate să devină unitare şi cu adevărat eficiente întru perfecţionarea şi diversificarea comunicării umane. Bibliotecile se pot încadra în acest proces, având la îndemână resurse necesare, metode, tehnici şi proceduri de învăţare şi de lucru eficiente. De aceea, fiind în căutarea unor noi sfere de influenţă, Filiala “O. Ghibu” a propus realizarea unor parteneriate cu mai multe instituţii şi ONG-uri. Mare ne-a fost surpriza acceptării de către Fundaţia Filantropică medico-socială "Angelus" a unui asemenea acord, apreciind şi faptul că ne consideră pe noi parteneri credibili în demersul comun de a veni în ajutor copiilor bolnavi de cancer de la Spitalul Oncologic. În acest scop a fost semnat un Acord trilateral de parteneriat, încheiat între Fundaţia "Angelus Moldova" (FFMS HOSPIC „Angelus” ) reprezentată prin directorul executiv Valeriu Isac, managerul relaţii publice Irina Draguţanu şi Biblioteca „O. Ghibu”, alături de specialiştii Spitalului Oncologic, Larisa Onică şi Irina Paşchevici, care şi-au conjugat eforturile pentru a influenţa fiecare în domeniul vizat asupra copiilor internaţi în secţiile Oncopediatrie şi Hematologie, oferind sprijin calificat în organizarea unor serii de activităţi complementare celor realizate de către Institutul Oncologic.

Scopul acestui acord din partea bibliotecii este de a organiza terapia prin lectură pentru copiii de la Spitalul Oncologic, care nu au acces la informarea din bibliotecă, oferind regulat, o dată pe săptămână (în fiecare joi), 4 ore de lectură pentru copii aflaţi în dificultate gravă de sănatate cu boli de leucemie. Fundaţia „Angelus Moldova” se va ocupa de coordonarea cu Institutul Oncologic şi secţiile ei, aducându-şi aportul şi la consultarea şi instruirea persoanelor ce vor merge în vizită la copiii bolnavi de cancer, pentru a fi pregătiţi emoţional şi psihologic. În acest context Filiala „O. Ghibu”a iniţiat un program adresat copiilor de la secţiile Hematologie şi Pediatrie ale Institutului Oncologic din Chişinău cu genericul „Leac pentru suflet”.

Având în vedere scopul caritabil al acestui parteneriat, Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu” organizează lectura publică prin diverse forme şi tipuri de activităţi: Ora poveştilor, Ora de lectură, Inţâlniri cu autorii, Prezentări şi Lansări de carte şi film, Victorine, Jocuri interactive, diverse Concursuri de animaţie, desen, inteligenţă. Vă propunem pentru informaţie unele manifestări planificate pentru luna iulie, august şi septembrie, care deja au demarat prin concursul bibliotecarilor Tatiana Musteaţă şi Lidia Marişceac, ce s-au pregătit minuţios de aceeastă activitate, care solicită responsabilitate, dragoste pentru copii, dar mai ales dăruire şi altruism:

05.08.2010 Ora poveştilor: Aventurile lui Radu în Ţara Poveştilor

12.08.2010 Prezentare de carte: Am găsit o prinţesă, Kenneth Grahame

19.08. 2010 Jocuri interactive: Aventurile lui Mowgli cu vizionarea filmului animat Cartea Junglei, R. Kipling

3.09.2010 Prezentare de carte: Gr. Drăgan Surâsuri cu dinţi

10.09.2010 Concurs de erudiţie: Ghicitori pentru minori

17.09.10 Ora de lectură: Legende populare româneşti

24.10.2010 Discuţia cărţii: Lumea Basmelor

24.10.2010 Prezentarea filmulu:i Aladin şi lampa fermecată

Trebuie menţionat faptul că aceste acţiuni au fost succedate în prealabil (luna Iulie) de o instruire a bibliotecarilor în cadrul unui training efectuat de specialişti competenţi de la Institutul Oncologic: medici, psihologi, psihiatri, care au menţionat capacităţile, aptitudinele şi atitudinea grijulie de care trebuie să facă dovadă bibliotecarii antrenaţi în aceste activităţi. Or, trebuie să recunoaştem, este necesar de a avea o inimă mare şi un suflet nobil pentru a înfrunta psihologic aceste circumstanţe, având în faţă copii de la 6 până la 17 ani care sunt predestinaţi de o boală incurabilă, cum este un cancer inoperabil, când, se pare, nu mai suntem în stare de a schimba ceva în aceste circumstanţe adverse, când viaţa acestor minunaţi copii este în pericol.

Prin această activitate extramuros, ne-am propus scopul de a extinde activitatea bibliotecii spre sectoarele mai puţin penetrabile, cum ar fi Spitalul Oncologic, utilizând Lectura ca remediu pentru sufletul şi dezvoltarea imaginaţiei copiilor cu boli incurabile şi de a reacţiona asupra stării sănătăţii şi moralului celor care au de înfruntat un destin tragic.

În acelaşi timp, participarea la aceste activităţi cultural-educative, artistice, contribuie la trezirea setei şi dragostei de viaţă, a încrederii în posibilităţile şi judecăţile proprii, a interesului pentru opinia celorlalţi. Lumina şi licărul de viaţă a clipei trăite în universul lecturii face să palpite în unison atât sufletele zbuciumate ale copiilor, cât şi inimile zdrobite şi îndurerate ale părinţilor ce-i asistează, uitând cu toţii pentru căteva ore de boală, de tratament, de ingecţii şi picurători, de terapia chimică. Copii ascultă poveşti şi poezii, vizionează filme cu eroi preferaţi, îşi dezvoltă imaginaţia prin jocuri interactive, desenează soarele, copaci, flori, râuleţe, casa părintească, uită de tot şi se joacă.

Asemenea activităţi facilitează perceperea adevărului, conştientizarea faptului că orice om are de dus o cruce, că frumuseţea vieţii trebuie să excludă noţiunea de durată existenţială, iar crucea pe care o are de dus fiecare devine o povară mai suportabilă, ajutându-le să se bucure de fiecare clipă dăruită de Dumnezeu şi de miracolul Cărţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu