joi, 30 septembrie 2010

ASCULTĂ CLOPOŢELUL DIN INIMA TA

Larisa UNGUREANU


Aşa s-a numit spectacolul de la Teatrul de Păpuşi "Licurici" pe care elevii cl. III (diriginte Rodica Prodan) de la Liceul "Columna" l-au privit pentru a participa la Master-class de la Filiala "Tărgovişte", care s-a desfăşurat pe data de 28 septembrie curent.

Sarcina copiilor a fost de a scrie impresiile pe care le-au avut, privind acest spectacol, montat de regizorul Titus Jucov după o piesă de Ion Puiu. Mai întâi, copiii au fost rugaţi să deseneze un clopoţel, fiindcă acest lucru i-a încântat pe copii: clopoţelul din pieptul Matahalei, zis Străşnilă. Matahala nu avea inimă, ci un clopoţel care suna şi la bine, şi la rău. După ce-au desenat clopoţelul, copiii au fost îndemnaţi să găsească un titlu, explicându-li-se, în prealabil, ce înseamnă un titlu. Adică, ce i-a impresionat în mod deosebit: un personaj, o acţiune sau şi una şi alta. Titlul a fost scris în interiorul clopoţelului. Unii copii, au desenat în preajma clopoţelului inimi, inimioare, copii, clopoţei de dimensiuni mai mici.

Aşa dar, copiii au desenat clopote şi clopoţei, le-au colorat, după care au scris titlul. Iată câteva exemple de titluri, de altfel, destul de inspirate: Mătăhala, Ajutorul lui Matahală, Pasărea lovită, Ascultaţi clopoţelul, Clopoţelul magic, Mătăhala ajută cocostârcul, Mătăhala şi barza, Cocostârcul ajutat, Ascultă-ţi inima, Păsările nu se sperie de Mătăhală.

În continuare, copii şi-au expus impresiile propriu-zise despre spectacol. Care sună în felul următor:
 "Din acest spectacol am înţeles că oricine are o inimă care îi bate la fiecare bucurie sau tristeţe" (Dascăl Adelina);
"Fii bun şi sufletul tău va fi ca o grădină de flori" (Rusu Lavinia);
 "Din spectacol mi-a plăcut Străşnilă, deoarece l-a ajutat pe Cocorică” (Galafton Tatiana);
 "Mi-a plăcut muzica (A.Vivaldi n.a), actorii, păpuşile. Nu mi-a plăcut mobila, fiindcă scârţia tare" (Cabardin Dumitru);
"Spectacolul a fost extraordinar, mai ales Matahală care a ajutat o barza" (Ion Ciorici).

Acticitatea de acest fel este prima din acest an de învăţământ. În continuare, copiii din cl. III de la Liceul ”Columna” vor mai viziona şi alte spectacole, inclusiv cele care se vor juca în cadrul Festivalului de Teatru Gala Internaţională a Teatrelor de Păpuşi ”Licurici – 65”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu