duminică, 5 septembrie 2010

BULETINUL"BIBLIOCITY" LA PATRU (4) ANI

Atestarea 2006 a fost o etapă importantă în istoria Bibliotecii Municipale - bibliotecarii au obţinut grade de calificare, iar bordul de calitate al BM a fixat noi tendinţe şi acţiuni ale îmbunătăţirii managementului participativ. Astfel, în septembrie apare primului număr al Buletinului "BiblioCity". Buletinul filialei municipale a Asociaţiei Bibliotecarilor din R. Moldova are scopul de a constitui un spaţiu de comunicare profesională. Echipa Hasdeu devine mai vizibilă în faţa utilizatorilor şi colegilor.


ISTORIC. La început Buletinul a apărut lunar în variantă tipărită. Dar pe parcurs s-a ajuns la concluzia că informaţia trebuie să fie actuală, să provoace dezbateri şi să fie accesibilă pentru toţi colegii din comunitatea biblioteconomică. Tranzacţia ziar-blog (ianuarie 2009) a fost condiţionată şi de tendinţele moderne - Biblioteca 2.0. Aceasta ne-a permis să urmărim feedback-ul şi să observăm ariile de interes, domeniile asupra cărora sunt concentraţi bibliotecarii de la BM.

VIZITE. Persoane intersate de acest blog sunt 17. Vizitele la 4 septembrie 2010 constituie 7 081. În medie fiecare din aceste persoane au vizitat profilul de 416 ori. Analiza vizitelor pa parcursul unei luni - august, luna în care mulţi dintre colegi sunt în vacanţă, ne-a demonstrat că per zi se fac în medie 80 de vizite. Astfel, intersul faţă de acest blog vine şi din partea altor persoane care nu s-au înregistrat ca persoane intersate. Considerăm că avem de lucru privind promovarea.

TAGURI. Cele mai multe articole abordează subiectele: lansări de carte, concursuri, parteneriate, programe de lectură, competenţe profesionale, expoziţii de carte, parteneriate, profesia de bibliotecar, echipa Hasdeu, servicii extramuros, fotmare profesională, întîlniri cu scriitorii. Majoritatea articolelor relatează informaţii despre activităţi culturale. Ar fi de dorit să se abordeze probleme din domeniu.

DATE. La 4 septembrie 2010 sunt 161 de postări. Cel mai multe postări au fost în iunie 2010, iar în 2009 în luna decembrie. Pentru blog au votat 40 de persoane. Părerea lor despre această formă de comunicare se împarte în: plictisitoare - 1, satisfăcătoare - 3 (7%), bună - 7 (17%), foarte bună - 29 (72%). Spre finele anului sperăm că datele vor fi şi mai consistente.

RUBRICI. Reputaţia BM este susţinută de blog-ul "BiblioCity". Pentru a fi durabili în timp şi distincţi am iniţiat două rubrici: CĂRŢI JUBILIARE şi OAMENII - BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE. Considerăm extinderea rubricilor un pas sigur spre promovarea progresului durabil al BM.

FEEDBACK. "Este salutabilă prezentarea activităţii bibliotecii, pentru ca societatea sa fie informată despre varietatea acţiunilor ce au loc într-o bibliotecă publică"; "Bravo, mai multe articole... sunt foarte utile la orele de limba română. Mulţumim".

Invităm colegii şi utilizatorii să fie mai activi. Cunoştinţele şi practicile de calitate trebuie promovate pentru a creşte vertiginos credibiliatea în structurile infodocumentare.
 
Tatiana COŞERI

2 comentarii: