sâmbătă, 4 septembrie 2010

REDESCHIDEREA BIBLIOTECII PUBLICE CRICOVA

Angela OLĂRESCU, director, Biblioteca Publică Cricova


În acest an luna august a fost deosebită pentru cricoveni. Am sărbătorit două Sărbători Naţionale: Ziua Independenţei şi Limba noastră cea română. Iar în cadrul acestor Sărbători Naţionale s-a sărbătorit un frumos eveniment redeschiderea festivă a Bibliotecii Publice Cricova.

Biblioteca Publică Cricova beneficiind de sprijinul Primăriei locale, căci anume ea în frunte cu Valentin Guţan, primar de Cricova şi consiliul local ne-au alocat surse pentru reparaţia capitală a bibliotecii noastre. Se ştie că biblioteca publică este instituţia de informare cea mai apropiată de cetăţeni, fiind punctul de acces deschis pentru oricine care are nevoie de a se informa. Noi lucrătorii bibliotecii, cît şi cititorii le suntem profund recunoscători la contribuţia reparaţiei capitale a bibliotecii noastre la care au fost alocaţi 500 mii lei.

Într-o vizită de lucru a prim-ministrului dlui Vlad Filat la primăria din or. Cricova, unde s-au întrunit toţi primarii din suburbia mun. Chişinău, apoi întîlnire cu cetăţenii la Casa de Cultură din Cricova, unde Alecsandru Doroşenco,cititor fidel al bibliotecii noastre, a pus întrebarea direct, dacă Dl prim-ministru poate să aloce finanţe pentru mobilier nou la bibliotecă, deoarece acolo se face reparaţie capitală din banii alocaţi de primărie, dar pentru mobilier primăria nu dispune de surse financiare. Datorită acestei întrebări a cititorului prim-ministru ne-a dotat biblioteca cu mobilier nou, două calculatoare şi un copiator. Pentru toate acestea s-au alocat 100 mii lei şi îi suntem foarte recunoscători pentru susţinerea financiară lăcaşului de cultură şi beneficiarilor ei.

Timp de cinci luni de zile au fost efectuate lucrările de reparaţie capitală la bibliotecă şi amenajarea mobilierului nou. Lucrările pentru reparaţie au fost efectuate prin petrecerea tenderului la Primăria locală, iar pentru mobilier tenderul a fost petrecut la Fondul de Investiţii din RM. Necătînd, că suntem în condiţii de criză Primăria şi Guvernul au găsit surse pentru reparaţia capitală şi procurarea mobilierului nou adecvat pentru biblioteca noastră. Acum putem spune, că suntem o bibliotecă rurală modernă.

La 28 august ne-am redeschis uşile pentru cititori, pentru comunitate. Oaspeţii noştri de onoare au fost primarul de Cricova, Valentin Guţan, consilierii consiliului local, ministrul justiţiei al RM Alexandru Tănase, preşedintele consiliului municipal al mun. Chişinău Ghenadie Dumanschi, şeful Cancelariei de Stat Serghei Palihovici, vice primar al mun. Chişinău Nistor Grozavu, scriitoarea Claudia Partole, directorul firmei SRL DIOLANS-CONS Vladimir Ardeleanu şi bibliotecari din suburbia mun. Chişinău. Au fost prezenţi colectivul Liceului Teoretic „A.Mateevici”, şcolii nr.77, grădiniţei nr.33, şcolii de arte şi cititori de toate vîrstele.

Au fost rostite mesaje de felicitare şi au fost donate cărţi. Apoi primarul Valentin Guţan cu directoarea bibliotecii au tăiat panglica pentru a intra cu toţii în local.

După o exursie cu toţii prin bibliotecă, scriitoarea Claudia Partole a făcut prezentarea cărţilor: „Viaţa unei nopţi sau Totentanz“, „Unde eşti, Iren?“, „Copilul din colivie“ şi „De la facerea lumii citire“. Unii din cei prezenţi în sală au dat întrebări. Sa petrecut un discurs foarte interesant. Dna Claudia Partole a mulţumit pentru invitaţia pe care i-am făcut-o, a dăruit aceste patru cărţi bibliotecii.

Programul a fost condus de Dna Angela Olărescu, directoarea bibliotecii şi Dna Tamara Larii, şef oficiu copii.

Ca şi mai înainte utilizatorii bibliotecii vor beneficia atît de acces liber la toate colecţiile bibliotecii, cît şi de serviciile tradiţionale ale bibliotecii:

- consultarea documentelor

- împrumut la domiciliu

- împrumut interbibliotecar

- servicii extramuros

- asistenţă în utilizarea tehnologiilor informaţionale moderne

- servicii pentru copii şi tineret în sprijinul procesului de studiu

- servicii pentru persoane dezavantajate

- vizite colective în bibliotecă

- programe culturale

- vernisaje

- expoziţii de carte.

Odată cu redeschiderea bibliotecii vom oferi noi servicii, ca:

- lucrul cu copii în grup pentru pregătirea temei pentru acasă

- elaborarea bibliografiilor,

S-a inaugurat un oficiu noi - Oficiul Arte, unde fiecare cititor care doreşte poate asculta muzică, citi o carte pe CD, învăţa limba engleză sau italiană de pe CD.

S-a lărgit secţia pentru copiii, acum copii vor putea lucra în grup pregătindu-şi temele pentru acasă. Ne străduim ca cititorul de astăzi să aibă mai multe posibilităţi de a se informa şi documenta, fie din cărţi sau ediţii periodice, fie din documente electronice sau resurse Internet. Deşi stăm la dispoziţia tuturor cititorilor activitatea bibliotecii este orientată primordial spre tînărul utilizator, încurajîndui la lectură prin programe, activităţi, organizînd lecturi cu voce tare, dezbateri asupra operelor literare.

Am realizat servicii de lectură în parteneriat cu Liceul Teoretic Teoretic  „A. Mateevici”, şcoala nr.77, grădiniţa nr.33, şcoala de arte, Instituţiile Penitenciare nr.4 şi nr.15 din localitate.

Avem colecţii enciclopedice şi categorii extrem de diverse de cititori, care sunt în creştere. Fondul de carte şi ediţiile periodice de valoare acumulat pînă la moment a fost comletat prin intermediul achiziţiilor centralizate ale Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu” şi din bugetul primăriei locale. Achiziţia de carte se înnoieşte conform cererilor neonorate ale utilizatorilor. Anul acesta s-a procurat carte în sumă de 20 mii lei.

Ne bucurăm foarte mult, că utilizatorii noştrii ne aduc cuvinte de laudă, mulţumiri pentru efortul făcut în bibliotecă, ne încurajează şi ne doresc succes.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu