miercuri, 17 noiembrie 2010

„A FI OM - E O ARTĂ SAU UN DESTIN?... "

Tatiana STARÎŞ, bibliotecar, Filiala „Alba Iulia"



În acest călduţ început de noiembrie Biblioteca „Alba Iulia” din sectorul Buiucani a fost gazda unei deosebite întâlniri cu scriitorul, publicistul, poetul şi istoricul Nicolae Dabija. Şi nu doar soarele ne-a binecuvântat cu razele sale calde, dar şi Părintele Protoiereu Petru Buburuz, citind o rugăciune înainte de a începe discuţia. Căldura de afară şi cea a cuvintelor părintelui şi-a făcut loc în sufletele celor prezenţi, dând o notă de linişte şi calm dialogului însufleţit.

Vinovatul întâlnirii a fost bine cunoscutul şi solicitatul roman Tema pentru acasă de N. Dabija. Roman care a fost propus spre lectură chişinăuienilor în cadrul programului Chişinăul citeşte o carte, campanie iniţiată şi organizată de Biblioteca Municipală "B.P. Hasdeu". De data aceasta însă, lucrurile au evoluat mult peste aşteptările bibliotecarilor, astfel încât romanul a fost citit de întreaga ţară. Dovadă celor spuse anterior este circulaţia de care se bucură această carte. Ea se transmite de la cititor la cititor, se fură, se pierde şi nu se mai restituie stăpânului. Un asemenea caz ne-a povestit părintele Petru Buburuz. Prezent la întâlnire, şi-a cerut iertare că n-a reuşit să citească romanul şi a explicat de ce: am văzut pe nora mea citind cartea şi din discuţie înţelesesem că ne aparţine, când veni timpul să o citesc mi-a spus că o împrumutase de la părintele Viorel Cojocaru, care reuşise deja să o împrumute unei enoriaşe. Uite-aşa i se pierdu urma cărţii. Mărturisirea părintelui a făcut să apară zâmbete pe buzele celor prezenţi şi a creat o atmosferă prietenoasă în sală. Acestă atmosferă a fost determinată şi de faptul că la eveniment au fost prezenţi doar cei care au citit sau au dorit şi nu au reuşit să citească romanul: elevii şi profesori de la liceele "Petru Rareş", "Vasile Alecsandri", "Ion Creanga", "O. Ghibu", "L. Deleanu", "D. Alighieri", "Spiru Haret", studenţi de la Universitatea Pedagogică "Ion Creangă", Perspectiva, USM, Universitatea Pedagogică Tiraspol, enoriaşi de la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", ziarişti de la media.md şi de la la Radioul Naţional, reprezentanţi ai ONG-urilor "Carpe diem" şi "Noua Dreaptă" etc.

Discuţia a început prin o prezentare succintă a celor mai importante volume ale autorului, întroducere făcută de moderatoarea Elena Tamazlîcaru. Odată ce s-a trecut la roman sala a devenit numai ochi şi urechi. Toată lumea era atentă la fiecare cuvânt al domnului N. Dabija, pentru ca mai târziu să-şi spună ideile, impresiile şi trăirile provocate de lectura acestui roman. Pentru un moment liceenii au devenit adevăraţi critici literari, analizând nu doar procesul de lectură, dar şi tema romanului, liniile de subiect, trăsăturile de bază ale personajelor principale, simboluri şi motive pe care le-au sesizat în procesul lecturii. Au impresionat publicul ideile expuse de Cristofor Fiştic, elev în clasa a VI-a la Liceul "D. Alighieri". Cristofor a citit romanul încă la începutul verii şi apoi l-a recomandat şi părinţilor săi. El ne-a spus că romanul este unul de dragoste şi se numeste "Tema pentru acasa", deoarece elevii lui Mihai Ulmu nu s-au lăsat doborâţi de greutăţile vieţii, ei au însuşit tema dată de profesor pe parcursul acestor ani şi peste 13 ani au revenit în sala de clasă pentru a răspunde la întrebarea profesorului ''A fi om - e o artă sau un destin?... "

Au fost multe impresii şi cuvinte frumoase spuse la adresa autorului şi a romanului. Dacă ar fi să le adunăm pe toate am putea realiza o veritabilă culegere de articole cu un titlu sugestiv: Tema pentru acasă ori arta de a citi. Surprins de multitudinea şi profunzimea părerilor expuse Nicolae Dabija a propus celor perzenţi să noteze aceste impresii şi să i le transmită pentru o eventuală publicare. Poate unele recenzii işi vor face apariţia în următoarele ediţii ale romanului.

Prezentă la întâlnire, Svetlana Sârbu, redactorul variantei radiofonice a romanului "Tema pentru acasă" transmisă de Radioul Naţional, a povestit publicului adunat în sală despre ideea şi paşii întreprinşi în a realiza această lectură a romanului, despre persoanele care reprezintă eroii principali şi altele, lăsând ascultătorii să înţeleagă că în incinta acestei biblioteci îi mai aşteaptă o întâlnire cu acest roman şi autorul N. Dabija. Vor veni cu toată echipa care munceşte asupra acestui proiect pentru a surprinde autorul şi publicul, dar şi pentru a pune în discuţie această realizare.

Deşi romanul "Tema pentru acasă" are o tentă istorică evidentă, el rămâne a fi unul de dragoste. O dragoste care moare jertvindu-se, dar care va rămâne în eternitate. La întrebarea adresată din sală de ce Maria moare, de ce autorul nu i-a permis să se bucure de libertate alături de soţ şi fiu? Nicolae Dabija a răspuns: Acest roman este un elogiu adus femeii, or, numai femeia este capabilă să se sacrifice din iubire pentru plodul iubirii sale. Acest răspuns ne-a dus cu gândul la Fecioara Maria, cititorii sesizând şi alte motive biblice din textul romanului.

Putem vorbi la nesfârşit despre calităţile acestui roman, despre dragostea care-l însufleţeşte, despre frumuseţea gândului şi a cuvântului. Ca orice adevărată operă de artă romanul a fost nu doar apreciat, dar şi criticat de unii cititori ce ştiu să facă mofturi, oricum un lucru e cert — acest roman a devenit nelipsit din bibliotecile personale ale celor îndrăgostiţi de literatura bună. Da, nu e perfect, si anume din acest motiv e ideal!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu