vineri, 3 decembrie 2010

FORUMUL CELOR MAI FIDELI CITITORI AI BIBLIOTECII MUNICIPALE „B.P. HASDEU”

Valeriu RAŢĂ,
bibliotecar


Pe 1 decembrie, cînd românii din Ţară şi din orice colţ al lumii sărbătoresc Ziua Naţională a României, iar la Chişinău a fost dat startul sărbătorilor de iarnă, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” s-a desfăşurat Forumul celor mai fideli cititori.

În deschiderea manifestării culturale, dna dr. Lidia Kulikovski, director general al BM „B.P. Hasdeu”, a menţionat că trăim un timp al schimbărilor climaterice, tehnologice, politice, dar neschimbată rămîne importanţa cărţii în activitatea noastră de zi de zi. Prezentînd un succint raport al activităţii BM pe parcursul anului 2010, dna L. Kulikovski a specificat: „La dispoziţia utilizatorilor stau 31 de filiale, distribuite în toate sectoarele capitalei, servicii specializate ca Biblioteca Publică de Drept, Biblioteca de Arte T. Arghezi, Centrul Academic Internaţional Eminescu, Centrul de Informare şi Documentare Chişinău, Centrul de Informare Europeană, Sala de carte germană ş.a., avînd o colecţie de factură enciclopedică, de peste un milion de volume, o colecţie aproape exhaustivă de publicaţii periodice, servicii virtuale, servicii specializate, programe de lectură, programe de cultură şi divertisment. La 1 noiembrie 2010 în baza de date a bibliotecii erau înregistraţi peste 230 mii de chişinăuieni şi locuitori din suburbii. Dintre ei în cele zece luni ale anului 2010 au vizitat cu regularitate BM circa 116 mii de cititori. În aceeaşi perioadă chişinăuienii au solicitat pentru a lectura aproximativ şase milioane de titluri (de cărţi, reviste, ziare etc.). Statisticile nu pot înlocui oamenii... Cititorii sînt prezentul şi viitorul bibliotecii. Ceea ce contează cu adevărat nu este cîţi sînt în general, ci cît de mulţi sînt fideli... Noi am ales, din cele 116 mii de cititori activi, după criterii elaborate în prealabil, 133 de cititori, atîţia cîţi ani a împlinit de la fondare, în 2010, BM „B.P. Hasdeu”. Deci, 133 din cei mai fideli bibliotecii, cărţii, lecturii...” Parafrazîndu-l pe scriitorul american Ray Bradbury, L. Kulikovski a reiterat că „lumea fără cărţi poate deveni un infern”. De aceea avem şi cititori fideli, de o loialitate de nedescris. Indiferent că sînt de la filiale diferite (de la „Transilvania” sau „Onisifor Ghibu”, de la „Alba Iulia” sau „Maramureş”...), li s-a exprimat pentru toţi un laudatio. BM „B.P. Hasdeu” prestează un spectru larg de servicii şi îi tratează pe toţi cititorii ca fideli prieteni ai instituţiei. Pentru această gratitudine le aceştia au fost răsplătiţi pe măsură.

Luînd cuvîntul Ana Lucia Culev, şeful Direcţiei cultură a Primăriei Municipiului Chişinău, a felicitat cîştigătorii Concursului Cel mai fidel cititor al BM „B.P. Hasdeu”, exprimîndu-şi speranţa că aceştia vor fi alături de cărţile dragi şi în continuare. „Nu-mi închipui viaţa fără Carte. Mi-au fost îndrumători în carieră Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Gabriel García Mírquez ş.a.”, a spus A.L. Culev.

Artista Emerită de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Ninela Caranfil a spus că se simte bine în bibliotecile noastre şi că îi place cînd Biblioteca este ca o Casă Mare, cu toată zestrea Universului, altfel spus, cu toate cărţile din diverse domenii. Şi, fiind în consonanţă cu evenimentul zilei, a făcut apel să ne cunoaştem istoria, să vorbim corect limba română, căci de aceasta depinde soarta reîntregirii Neamului nostru, care va veni cînd va vrea Dumnezeu. Pentru ascultătorii din sală a recitat poezia La Putna de Leonida Lari.

Premiul pentru Dumitru Fusu a fost transmis soţiei sale – pictoriţei Maria Mardare-Fusu. „Gestul Bibliotecii Municipale contează foarte mult pentru Dumitru. Cînd a aflat că va primi premiul, faţa lui exprima în acelaşi timp şi bucurie, şi mulţumire, şi dor de oameni... I-a plăcut totdeauna să fie în mijlocul oamenilor...”

Paulina Zavtoni, Artistă a Poporului, numele căreia este legat indisolubil de Teatrul „Luceafărul”, a mulţumit bibliotecarilor pentru bunăvoinţa cu care deservesc cititorii, pentru ataşamentul sincer faţă profesia de bibliotecar, una dintre cele mai vechi în lume. Aceleaşi cuvinte de recunoştinţă le-a exprimat şi Alexandra Tănase, pedagog, Iulian Filip, scriitor, care a recitat o poezie dedicată cărţii.

Ion Negrei, viceprim-ministru al Guvernului RM, a relatat că cititorii BM „B.P. Hasdeu” sînt onoraţi la cel mai înalt nivel şi toţi cei care au primit diplome pot fi supranumiţi, cu certitudine, „Cititori Emeriţi” – pentru devotamentul lor faţă de carte. „Prin acţiunea ce are loc sperăm că îi vom încuraja şi pe alţii să îndrăgească lectura cărţilor, să se încadreze în armata de cititori fideli ai bibliotecii, să devină mai puternici, mai încrezători în ceea ce fac... De cînd am învăţat literele – mereu citesc... Iar în prezent scriu cărţi...”, a spus viceprim-ministrul. Apoi a transmis ca dar bibliotecii volumele Simbolurile Ţării Moldovei de Vlad Mischevca şi Ion Negrei (notînd pe foaia de titlu: „Pentru cititorii Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. O naţiune îşi făureşte destinul sub aceleaşi simboluri”); Conştiinţa naţională a românilor moldoveni de Gheorghe Ghimpu (ediţia a treia), şi Moldovenii sub teroarea bolşevică: sinteze elaborate în baza materialelor Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova – toate tipărite în anul curent. „Luăm mult de la biblioteci şi iată vine timpul să restituim din datorii... Tinerii să înveţe urături, colinde şi de sărbători să cîştige bani, ca apoi acest capital să-l investească... în cărţi”, a adăugat dumnealui.

Manifestarea s-a desfăşurat într-o atmosferă prietenească că l-a făcut pe pictorul, nonagenarul Glebus Sainciuc (cititor al bibliotecii din 1950!) să exclame că „a petrecut cele mai duioase clipe în compania camarazilor de idei”. Dr. Vasile Şoimaru, a fost plăcut surprins de premiul primit, spunînd că există încă mulţi cititori care merită să poarte titlul de „cel mai fidel”. Au mai fost menţionaţi cu premii scriitorul şi profesorul Rodion Cucereanu (cititor al bibliotecii din 1955!), criticul literar, dr. hab. Eliza Botezatu, traducătoarele Argentina Cupcea-Josu şi Eugenia David, jurnalistele Silvia Hodorogea, Emilia Gheţu, Zina Ibaş, dr. în istorie Mihai Taşcă, scriitorii Vlad Pohilă, Dumitru Crudu, Alexandru Buruiană ş.a.

Luările de cuvînt ale participanţilor la concurs au fost succedate de melodii aplaudate de publicul din sală, avîndu-i ca protagonişti pe Natalia Croitoru (absolventă a Universităţii Tehnice) şi fraţii Viorica (profesoară de muzică la Liceul Teoretic „E. Alistar”) şi Constantin Cibotaru (conducător de muzică la grădiniţă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu