joi, 23 decembrie 2010

NOI DONAŢII PENTRU COLECŢIA "CĂRŢI CU DEDICAŢII"

Claudia ŞATRAVCA,
director, Biblioteca "Târgu-Mureş"
 Biblioteca noastră pe parcursul activităţii sale a achiziţionat un număr mare de cărţi, donate de personalităţi chişinăuiene şi oaspeţi din România, care ne-au vizitat instituţia cu diverse ocazii. Astfel, am considerat necesară elevarea acestor cărţi, aşa încît le-am amplasat pe un stand expoziţional, la care cititorii au acces liber, ori de cîte ori vor să le răsfoiască. Din acest motiv ne-am propus să organizăm şi o colecţie specială intitulată Cărţi cu dedicaţii.

În acest an, cu prilejul desfăşurării diverselor activităţi de anvergură, biblioteca a primit în dar mai multe cărţi cu dedicaţii.

În februarie a.c. în cadrul Săptămînii Grigore Vieru, am organizat o serată literară, dedicată aniversării a 75-a de la naşterea poetului Grigore Vieru, în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio Târgu-Mureş şi cu Fundaţia Culturală Cezara Codruţa Marica. La activitate au participat personalităţi notorii din Târgu-Mureş: V. Marica, N. Băciuţ, D. Poptămaş, I. Şandru şi M. Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, iar din Chişinău au participat: M. Cimpoi, N. Dabija, Al. Bantoş, E. Botezatu, I. Filip, V. Dumbrăveanu şi alţii. În cadrul acestei activităţi a fost lansată cartea cu CD: Alb de Duminică. Grigore Vieru în evocările scriitorilor din Târgu-Mureş. Documentar literar de V. Marica, apărută la editura Cezara Codruţa Marica. Un cadou de preţ pentru colecţia Grigore Vieru a bibliotecii a fost cartea sus menţionată cu dedicaţia: Ţie Cititorule, această carte aşezată pe rana ce în taină se vindecă. Cu afecţiune V. Marica. Chişinău, 16 februarie 2010.

Generosul Nicolae Băciuţ ne-a dăruit un set de cărţi cu dedicaţia autorilor, apărute la editura sa, Nico: Băciuţ, N., Ziduri fără ferestre; Înapoi la viitor; Ludoteca, Linia de orizont; Marica, V. Nicolae Băciuţ - cina din cuvînt; În apa duhului; Ceasornic de lut; La fîntîna îngerilor; Vînătorii de inefabil; Şandru, I. Inima timpului; ,,Alte măşti, aceeaşi piesă, Alte guri, aceeaşi gamă...''; Răzmeriţă, V. Îmblînzirea tigroaicei; Garaz, E. Love and Age; Torpan, I. Folclor de pe Mureş; Steinhardt, N. Între lumi; Naste C. M. Prapurii Credinţă şi Artă; Băciuţ, C. Mamă sub pleoapă de cer. Tot la editura Nico au apărut şi carţile de specialitate Prezenţa şi circulaţia vechilor tipărituri româneşti în zona superioară a văii Mureşului şi Reflecţii despre carte, bibliotecă şi lectură, scrise de D. Poptămaş, fondatorul bibliotecii noastre, pe care cu multă dragoste ni le-a donat cu inscripţia: Cititorilor bibliotecii Târgu-Mureş din Chişinău, această carte despre cărţi, reflecţii culese din mulţi autori români şi străini. Cu preţuire din partea autorului. Chişinău, 16.02.2010. Directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram ne-a donat o carte utilă de specialitate cu titlul Indescreţii în bibliotecă, scrisă de Liliana Moldovan coloboratoarea acestei biblioteci.
De asemenea, Valentin Marica, directorul Fundaţiei Culturale Cezara Codruţa Marica ne-a oferit în dar 3 cărţi pentru copii, apărute la această editură: Toma,Voichiţa Elena „Glasuri de cer”, „Povestea castanului” şi Marica, Cezara Codruţa „Umbra pasului de melc”.

Cu mult drag acad. M. Cimpoi ne-a donat cartea sa Mari scriitori români: Medalioane literare cu dedicaţia: Bibliotecii Târgu-Mureş cu încredere în toţi cititorii ei îndrăgostiţi de valorile noastre clasice, Mihai Cimpoi 16.02.2010.

Nu mai puţin generos a fost şi acad. N. Dabija, care ne-a dăruit cărţile sale recent apărute: 101 poeme şi Harta noastră care sângeră cu dedicaţia: Bibliotecii „Târgu-Mureş” urări de multe cărţi şi cît mai mulţi cititori, cu inima lui, Nicolae Dabija 16.02.2010.

Întîlnirea cititorilor cu scriitorii invitaţi în cadrul programului Lecturile Verii s-a finalizat tot cu donaţii de carte. Astfel am primit în dar volumele: I. Ţurcanu Melcii nu citesc ziare, R. Plăieşu De ce plânge lumânarea?..., N. Rusu Să fim privighetori ş.a.

Săptămîna Uşilor Deschise şi Săptămîna Tinerilor, cele mai reprezentative programe ale anului, la fel s-au dovedit a fi rodnice pentru colecţia Cărţi cu dedicaţii, care s-a îmbogăţit încă cu 13 volume: Stoica, V. Revelaţii, Iachim, I. O istorie a expansiunilor ruseşti, Bulat, L. Omul din preajmă, Dumbrăveanu, V. Lecţia de amor, Goangele Dădiţei, Partole, C. Copilul din colivie, Eugen Mamot Dulcea mea copilărie; Horaţiu Frişcu, A. File negre de istorie roşie, Bălţescu, N. Pasaj teluric şi Paladi, T. Astrodestinul Moldovei, Moldova în anul 2010 şi Cosmologia: pentru şi despre părinţi.

În luna octombrie biblioteca noastră a fost vizitată de un grup de intelectuali din Târgu-Mureş, invitaţi de către Liceul ,,Ştefan cel Mare", cu care colaborăm fructuos de mai mulţi ani. Cu această ocazie am primit în dar 2 albumuri din seria Comorile Transilvaniei: Municipiul Târgu-Mureş şi Târgu-Mureş: Palatul Culturii.

Ne-a bucurat extrem de mult grija, pe care a manifestat-o pentru cititorii bibliotecii noastre Valentin Marica, directorul Centrului de Studii Literare „Grigore Vieru” fondat în acest an la Târgu-Mureş, care ne-a trimis cartea recent apărută la editura Cezara Codruţa Marica: Grigore Vieru – dimensiuni critice vol. 1. Cartea conţine colocvii literare - Grigore Vieru, semnate de mai mulţi autori români, dar şi o scriere semnată de criticul literar, conf. univ. dr. Ana Bantoş din Chişinău: ,,Conştiinţa valorii imense a limbii'': A. Mateevici, Gr. Vieru, E. Coşeriu.

Aceste valoroase donaţii de carte sunt binevenite deoarece o carte nouă reprezintă un motiv de bucurie nu numai pentru noi, dar şi pentru utilazatorii bibliotecii.

Anul 2011 va fi pentru bibliotecă un an important, vom sărbători aniversarea a 15-a de la fondarea instituţiei noastre. Cu această ocazie, intenţionăm să elaborăm o bibliografie cu titlul Cărţi cu dedicaţii în colecţia Bibliotecii Târgu-Mureş, care va cuprinde toate cărţile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu