vineri, 3 decembrie 2010

OAMENII - BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE "B.P. HASDEU": ELENA TAMAZLÂCARU


Să-i dai un sens vieţii – acesta e sloganul de care este mereu ghidată Elena Tamazlâcaru, jurnalistă, poetă, bibliotecară, un intelectual, care ştie să păstreze fineţea culturii, sfidând chiar răsturnarea valorilor din societate. Înzestrată cu o cultură productivă nativă, scrisul i-a fost mereu un refugiu, chiar dacă din asta a câştigat doar spiritual, şi foarte puţin financiar. Îşi găseşte liniştea sufletească în „Cetatea frunzei” – acesta e debutul ei în poezie, din 1999, plachetă de versuri apărută la editura Crater din Bucureşti. Logodită cu creaţia divină, Elena Tamazlâcaru, rămâne fidelă acestei cetăţi, obosind în scris, pentru că aici slujeşte Excelenţei, Eminenţei, Eleganţei.

După câteva decenii de activitate ca redactor-prezentator la Televiziunea Naţională, cu emisiunea „Bucuroşi de oaspeţi”, se pomeneşte şomeră, ca şi alte victime ale jocurilor politice, pentru că era, şi este, o bună profesionistă. O salvează talentul de jurnalist, pe care i l-a apreciat poetul Nicolae Dabija, încă de pe când era elevă la Ţaul, apoi studentă la Facultatea de Jurnalism la USM, şi se angajează reporter la revista „Literatura şi arta”. Preocupată de cultură, citesc adesea, în paginile revistei, despre evenimentele culturale din Basarabia, dar şi din Ţară, sau despre personalităţile vremii. Maniera scrisului ei este elevat şi plin de saţietate la citit. Începând cu 2003, activează în calitate de bibliotecar la Biblioteca „Alba Iulia”, unde, în calitate de moderator, îşi manifestă talentul de a atrage în bibliotecă oameni de valoare pentru a-i face cunoscut în mediul tinerilor, organizează dezbateri literare, lansări de carte, elaborează liste bibliografice, întruneşte liceeni, studenţi, cadre didactice în cenacluri literare şi cluburi de creaţie. Pentru Elena Tamazlâcaru Biblioteca „Alba Iulia” este un loc titular care l-a găsit mai mult pentru suflet decât pentru asigurarea bugetului familiei, un loc care a făcut-o cunoscută printre tinerii pasionaţi de lectură. Liceenii de la „Vasile Alecsandri” din Chişinău, o cunosc bine, datorită unei colaborări de mai mulţi ani, de la diverse întâlniri, dialoguri spirituale, lansări de carte sau activităţi şcolare.

În prezent lucrează la teza de doctorat. Este discipola criticului literar Eugen Simion, un exeget al elitei culturale româneşti şi un împătimit de Basarabia. Iată un profesor model şi un discipol care-i urmează modelul, împreună creând un univers al valorilor.

Recent, „pasărea” din poezia ei a bătut cu speranţă la fereastra sufletului său şi i-a adus o bucurie meritată – Ordinul „Gloria muncii”, distincţie înmânată de Preşedintele Republicii. Prietenii se bucură cu adevărat, familia, feciorul, nora şi nepoţii, au venit şi ei să o felicite. Vine vremea când Magna cum laudae se pune şi la pieptul celor care o merită. Felicitări şi din partea colegilor de breaslă şi a celor de facultate, a prietenilor şi a voluntarilor Bibliotecii „Alba Iulia”.

Silvia STRĂTILĂ, profesoară de limba şi literatura română,
Liceul „Vasile Alecsandri”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu