miercuri, 5 ianuarie 2011

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ÎN 2010: REALIZĂRI, SUCCESE ŞI PROPUNERI

Imaginea corporatistă se construieşte la intersecţia dintre cunoştinţele publicului despre Biblioteca Municipală, reputaţie (recunoaşterea de către public a performanţelor trecute şi prezente ale instituţiei) şi profilul specific prin care se distinge instituţia.

Biblioteca Municipală şi-a organizat activitatea pe următoarele direcţii, trasate de Strategia Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” 2008 – 2017:

1. Carte, lectură, studiu şi cultură.

2. Biblioteca – serviciu public comunitar.

3. Tinerii – prioritatea Chişinăului.

4. Biblioteca digitală.


Efortul managementului în anul 2010 a fost orientat spre calibrarea spiritului de echipă pentru a rămâne pe linia de plutire. BM şi-a propus să realizeze:

• Promovarea identităţii Bibliotecii Municipale.

• Antrenarea bibliotecii şi bibliotecarilor în priorităţile naţionale – Cultura informaţională şi Biblioteca 2.0.

• Implementarea facilităţilor oferite de Biblioteca 2.0.

• Continuarea digitizării colecţiilor.

• Sporirea şi diversificarea repertoriului de resurse electronice.

• Extinderea programelor de lectură pentru toate grupurile sociale de chişinăuieni.

• Îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare a bibliotecilor-filiale.

Realizări care au adus BM garanţii ale succesului:

1. MANAGEMENT

• Susţinerea unui management participativ, constructiv;

• Antrenarea unui personal calificat, competent;

• Înregistrarea la Ministerul Justiţiei a Publicaţiei periodice BiblioPolis: revistă de biblioteconomie şi ştiinţe ale informării cu numărul de identificare de stat – codul fiscal 1010620008842;

• Îmbunătăţirea considerabilă a colecţiei, diversificarea suporturilor;

• Conferirea Filialei de Arte numele lui Tudor Arghezi;

• Implementarea serviciilor noi axate pe Biblioteca 2.0;

• Elaborarea şi implementarea proiectului Chişinăul juridic on-line: acces deschis la documente publice;

• Extinderea parteneriatului în reglementarea relaţiior cu utilizatorii - firma Incasso;

• Diversificarea formelor şi tipurilor de activităţi culturale [Filiala de Arte „Tudor Arghezi” a iniţiat o nouă formă de promovare a cărţii şi a bibliotecii intitulată ZONĂ DE LECTURĂ (Liberă!)];

• Sistemul Conferinţa online, disponibil pe site-ul BM;

• Obţinerea Certificatului de acreditare a Centrului de Informare şi Documentare German;

• Organizarea acţiunilor complexe dedicate aniversărilor: Centrul Academic Eminescu – 10 ani, Filiala „Târgovişte” – 15 ani, Filiala de Arte „Tudor Arghezi” – 25 ani.


2. PROMOVARE

• Implementarea cu succes a proiectului Biblioteca contează în viaţa ta!;

• Editarea Manualului de identitate;

• Organizarea concursului Cel mai fidel cititor;

• Promovarea identităţii (foi cu antet, plasarea logoul pe contractele de colaborare cu diverse organizaţii, pe toate materialele elaborate şi pe semnătura de e-mail; personalizarea maşinii bibliotecii; expoziţia de fotografii de la Sediul Central Biblioteca Municipală în timp, bannerul de pe faţada BM şi bannerul flash, calendarul de perete pe 2011, wobblere, mouse pad-calendarul, lanyard-uri, şepci personalizate);

• Promovarea în reţele sociale;

• Prezenţa în mass-media;

• Editarea revistei BiblioPolis, un număr special consacrat Culturii informaţionale;

• Stabilirea de noi parteneriate benefice şi durabile;

• Participarea la campania Dăruieşte o poveste (PublikaTV);

• Participarea filialelor pentru minorităţi naţionale la priorităţi comunitare: Festivalul etniilor, Zilele literaturii şi culturii ruse în Republica Moldova şi alte foruri.


3. CERCETARE

• Cercetarea: biblioteconomică, bibliografică şi de marketing (opt lucrări de biblioteconomie, două bibliografii).

Reţeaua participativă, de 30 filiale cu diverse specializări, permite o abordare mai largă a conceptului Biblioteca - centru comunitar, cuprinzând întreaga hartă a Chişinăului. Centrată pe utilizator, comunitar inovativă, BM este concentrată pe dezvoltarea lecturii şi studiului, a abilităţilor, aptitudinilor şi serviciilor digitale, pe contribuirea la coeziunea comunitară şi la promovarea valorilor  civice.

Reţeaua Bibliotecii Municipale conţine unităţi de structură cu diverse specializări. Aceasta permite o mai bună valorificare a informaţiei specializate şi conferă atractivitate şi calitate structurii organizaţionale.

2010 a fost anul în care s-a depus un efort enorm în promovarea identităţii Bibliotecii Municipale. Prin activităţile şi acţiunile întreprinse, BM a insistat asupra consolidării imaginii distincte, a personalităţii şi a unicităţii tuturor filialelor sub acelaşi brand, care, sedimentându-se în memoria comunităţii, va deveni de acum încolo un instrument eficace de adaptare a utilizatorului, de formare a fidelităţii lui şi de recunoaştere.


BM s-a angajat să urmeze recomandările Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova şi a activat în anul 2010 sub brandul „Cultura informaţională”, acest domeniu de activitate fiind o orientare profesională strategică a anului trecut.

Acţiunile preconizate acestui eveniment au fost axate pe: activităţi metodice – ateliere profesionale, master-class, concursuri profesionale; lecţii/ore informaţionale, consultaţii, reviste bibliografice, sondaje pentru bibliotecari şi utilizatori, materiale promoţionale, elaborarea ediţiei speciale a revistei BiblioPolis Cultura Informaţională.

Evoluţia tehnologiilor şi reţelelor sociale a schimbat procesul de oferire a serviciilor informaţionale şi de partajare a resurselor. Conceptul Web 2.0 a atras atenţia bibliotecarilor care au pus accent pe serviciile de instruire pentru utilizator. Numeroasele discuţii despre utilizarea aplicaţiilor Web 2.0 necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor bibliotecii publice au fost publicate cu exemple reprezentative. Biblioteca 2.0, parte a Mişcării 2.0, focusată pe parteneriatul cu utilizatorul şi pe eficienţa furnizării serviciilor de bibliotecă, a fost declarată ca prioritate naţională în anul 2010 în Republica Moldova.

Biblioteca Municipală, propunându-şi realizarea unui plan de implementare a serviciilor bazate pe Web 2.0, a demonstrat că tinde să devină şi poate fi numită Bibliotecă 2.0. Implementarea serviciilor bazate pe Web 2.0 la BM a inclus acţiuni ca: elaborarea unui program de instruire a bibliotecarilor şi efectuarea lui, însoţind procesul cu postări pe blogul Echipa Hasdeu, cu publicarea articolelor cu tematica respectivă în revistele BiblioPolis, Magazin bibliologic ş.a.; cu acordarea consultaţiilor bibliotecarilor.

Pe parcursul anului 2010, Biblioteca Municipală a achiziţionat şi prelucrat 75 973 documente, din care 63 229 exemplare sunt cărţi, 11 513 exemplare - publicaţii seriale. Efortul de diversificare a suporturilor s-a soldat cu achiziţia unui număr semnificativ de 871 exemplare de documente electronice, 224 exemplare documente de muzică tipărită, 16 de documente audiovizuale, 120 exemplare alte documente (hărţi, atlase).

Colecţia bibliotecii s-a extins şi s-a diversificat cu 8 970 titluri, dintre care 578 titluri de ediţii periodice.

Colecţiile şi serviciile bibliotecii au fost utilizate de 128 819 beneficiari activi, ceea ce constituie 21% din populaţia municipiului Chişinău. Utilizatori noi ai Bibliotecii Municipale au devenit 30 034 persoane.

Pe parcursul anului de referinţă au fost înregistrate 1 799 181 vizite directe, din care 1 536 869 pentru împrumutul documentelor, la vizite colective 45 740, iar la activităţi culturale - 218 343.

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” rămâne a fi o instituţie care oferă acces liber la informaţii fără restricţii, punând la dispoziţia comunităţii chişinăuiene diverse tipuri de colecţii, în cea mai mare parte în limbile română şi rusă, urmate, într-un număr mai mic, de documente în limbile de circulaţie internaţională: engleză, franceză, germană şi alte limbi, dar şi în limbile minorităţilor naţionale din republică.

În anul 2010 BM „B.P. Hasdeu” a înregistrat un împrumut de 7 120 455, mai mult cu 215 015 documente.

BM „B.P. Hasdeu”  a continuat procesul de informare a utilizatorului prin elaborarea buletinelor informative, listelor bibliografice, fişierelor, mapelor tematice atât în format tradiţional, cât şi electronic.

Multiple şi variate au fost tipurile şi formele activităţilor culturale organizate pentru beneficiarii BM: conferinţe, simpozioane, mese rotunde, serate, concursuri, ore de lectură.

Astfel, în 2010 au fost desfăşurate 5 983 activităţi culturale, la care au fost implicaţi 195 102 participanţi.

La 1 ianuarie 2011 catalogul electronic al BM înglobează 340 954 de exemplare, respectiv, 189 127 de titluri, ceea ce constituie 31,88% din fondul total (pentru comparaţie în 2009 – 30,5%).

Pa parcursul anului 2010 Catalogul Partajat al BM a fost completat cu 13 222 titluri: achiziţii noi de documente şi descrieri în baza de date Analitica; au fost redactate retrospectiv înregistrările create în anii precedenţi. Redactorul Catalogului Electronic Partajat BM a redactat în anul de referinţă 17 327 de înregistrări.

Site-ul Bibliotecii Municipale (www.hasdeu.md), fiind un instrument de informare, promovare şi comunicare profesională, a înregistrat 137 887 de vizite, iar împreună cu site-ul BPD (www. pll.md) - 163 864.

Colecţia digitală a BM, fiind o componentă esenţială în furnizarea serviciilor electronice, s-a extins prin documente digitizate, în majoritate din Colecţia Chişinău (23) şi titluri existente în bibliotecă într-un singur exemplar (1), dar solicitate de utilizatori, documente de specialitate (3 ex.). Documentele digitizate cu subiectul Chişinău au fost plasate pe blogul Chişinău, oraşul meu.

Infrastructura tehnologică a BM pe parcursul anului 2010 s-a schimbat calitativ. La 1 ianuarie 2011 parcul de maşini al BM include 214 de calculatoare, 46 de imprimante, 11 scanere şi 11 copiatoare. În anul de referinţă au fost achiziţionate în total 47 de calculatoare: 43 de la buget şi 4 din alte surse. Calculatoarele noi şi piesele de rezervă achiziţionate, într-o măsură oarecare, vor rezolva problemele tehnice ale bibliotecilor. 

Anul 2010 s-a soldat în total cu 8 lucrări tipărite, dintre care - 6 lucrări abordează subiecte biblioteconomice, 2 – subiecte legate de domeniul de activitate al filialei (în cazul nostru dreptul) şi 4 lucrări în proces de elaborare.
 
Serviciile şi ofertele infodocumentare ale Bibliotecii Municipale au fost realizate, evaluate, promovate, diversificate de către cei 436 de angajaţi, din care 344 de bibliotecari.
 
Bibliotecarii Bibliotecii Municipale au obţinut următoarele grade de calificare:
  • superior: confirmare - 14; conferire - 11
  • gradul întâi (I): confirmare - 26; conferire - 37
  • gradul doi (II): confirmare - 22; conferire – 11
În comparaţie cu anul 2006 (primul an de atestare) indicatorii au crescut din punctul de vedere al conferirii gradelor. Se observă o migraţie de la gradul întâi la gradul superior, de la gradul doi la gradul întâi:

Pe parcursul anului 2010 BM a fost apreciată de fondatori, parteneri şi prieteni. În total au fost acordate 210 de diplome, distincţii. Cele mai reprezentative au fost:

• Ordinul Gloria muncii Dnei Lidia Kulikovski pentru merite în dezvoltarea biblioteconomiei, contribuţie la diversificarea serviciilor informaţionale şi colaborare interbibliotecară prodigioasă;

Ordinul Republicii Dlui Vlad Pohilă pentru merite în dezvoltarea literaturii, activitate publicistică prodigioasă şi contribuţie la promovarea valorilor naţionale;

• Concursul republican “Promovarea imaginii bibliotecii publice în comunitate” - Premiul I (Ministerul Culturii);

PROPUNERI:


1. asigurarea cotei stabilite de Guvern la achiziţia de carte;

2. asigurarea (elaborarea de către instituţiile responsabile) a publicaţiilor metodologice necesare dezvoltării bibliotecilor publice;

3. stimularea creativităţii şi inovativităţii prin certificare şi sporuri la salarii;

4. revizuirea standardelor de asigurare cu personal a bibliotecilor publice;

5. revizuirea ori elaborarea noilor normative de încărcătură (împrumut per bibliotecar; număr ore de relaţii cu publicul ş.a.);

6. elaborarea unor normative de dotare tehnologică a bibliotecilor publice (un minimum indispensabil activităţii în contextul tehnologizat actual);

7. elaborarea unor normative de dotare cu echipament de instruire (a bibliotecarilor, a utilizatorilor şi pentru manifestările culturale; un minimum obligatoriu de dotare);

8. standardizarea (metodologii) activităţii de cercetare bibliografică;

9. elaborarea unei strategii/viziune de dezvoltare a bibliotecilor publice pe termen lung;

10. rezolvarea problemei cronice de instruire a bibliotecarilor;

11. stimulare materială sau extrapecuniară pentru bibliotecarii care elaborează şi publică volume în sprijinul instruirii bibliotecarilor (manuale, lucrări metodice, ghiduri, practici de calitate, traducerea unor lucrări de referinţă pentru domeniul bibliotecar) în scopul stimulării producerii literaturii de specialitate;

12. instituirea unui fond, la Ministerul Culturii, în scopul motivării muncii pentru vizite de documentare şi stagieri la biblioteci moderne din străinătate, măcar din ţările vecine, în scopul motivării celor mai buni bibliotecari din bibliotecile publice.

Efortul managementului va fi în continuare orientat să calibreze spiritul echipei pentru a rămâne pe linia de plutire, pentru a îngrădi echipa de sincopele crizei.

Pentru anul 2011, BM îşi propune să realizeze:

• Finisarea Sistemului de Gestiune a Activităţii BM;

• Dezvoltarea Catalogului Electronic Partajat al BM;

• Continuarea dezvoltării colecţiei electronice a BM;

• Extinderea programelor de lectură pentru toate grupurile sociale de chişinăuieni;

• Îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare a bibliotecilor-filiale.

Bazându-ne pe rezultatele obţinute în 2010, pe capacitatea instituţională şi capabilitatea personalului, pe susţinerea Administraţiei Publice Locale sperăm să rămânem în continuare instituţia comunitară, culturală necesară chişinăuianului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu