marți, 4 ianuarie 2011

LIVIU REBREANU SĂRBĂTORIT LA CHIŞINĂU

R. ANDREI


Odată cu deschiderea Bibliotecii Publice „Liviu Rebreanu”, la Chişinău, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud (trei ani în urmă), suita de manifestări omagiale dedicate celui mai mare romancier român din toate timpurile a sporit simţitor.

În mod tradiţional, instituţia care-i poartă numele, în cadrul programului cu genericul Săptămâna uşilor deschise, aliniat zilei de naştere a marelui scriitor, organizează o serie de activităţi menite să familiarizeze publicul larg cu cele mai noi şi mai interesante amănunte din viaţa şi activitatea literară a patronului spiritual.

Ediţia curentă n-a fost o excepţie, chiar dacă, din motive obiective, pentru prima oară, n-au putut fi prezenţi tutelarii de la Bistriţa-Năsăud, având însă şi anul acesta mare grijă să completeze fondul de carte încă din vară cu o considerabilă donaţie de volume valoroase în număr de câteva mii.

Astfel pe parcursul a şapte zile au fost desfăşurate mai multe expoziţii şi prezentări de colecţii, excursii ghidate, de exemplu Liviu Rebreanu – prezenţe în Biblioteca „Liviu Rebreanu”, Călătorii minunate prin pagini de carte; mesele rotunde Biblioteca suport informaţional pentru dezvoltare continuă şi Promovarea valorilor francofone (de reţinut că biblioteca dispune de o colecţie consistentă de carte în limba franceză, inclusiv enciclopedii şi dicţionare), serata literară Titus Ştirbu – poetul cu suflet de copil; jocul literar Călătorie în orăşelul Bucuriei; a fost prezentat în premieră flashmobul Biblioteca te aşteaptă, lecţia bibliografică Ce ne spun cărţile, de asemenea au mai fost zile consacrate informării, ateliere de creaţie, matinee. De un interes deosebit s-a bucurat lansarea volumului de versuri, în prezenţa autorului Dumitru Păsat, Clipa, doar ea.

Un cuvânt aparte se cere a fi spus despre publicul numeros, bine organizat, începând cu alaiuri de copii de la grădiniţa 159, continuând cu elevi de la liceele „Gh. Asachi”, „G. Călinescu”, „Al. I. Cuza”, Colegiul de Poliţie „Dimitrie Cantemir”, Liceul de Cadeţi „Sf. Gheorghe” şi pedagogi din întreaga republică aflaţi la stagiere la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, care au manifestat nu numai o prezenţă impunătoare, dar şi o antrenare activă în toate activităţile.

Săptămâna uşilor deschise s-a încununat cu o conferinţă jubiliară Liviu Rebreanu – 125 de ani de la naştere. Amintim aici că Domnul i-a hărăzit marelui scriitor doar 59 de ani neîmpliniţi de viaţă.

Mai întâi un grup de cadeţi de la Liceul „Sfântul Gheorghe” – Mihai Scutaru, Gheorghe Creţu, Iurie Trifan, Mihai Munteanu ş.a. au prezentat un scurt spectacol literar cu fragmente din creaţia lui L. Rebreanu şi eseuri proprii.

Scriitorul Vladimir Beşleagă s-a referit în continuare la Modelul ideal Liviu Rebreanu în propria creaţie, iar cercetătorul Pavel Balmuş la Popasuri rebreniene (imaginare şi... reale) în Basarabia. Scriitorul Vladimir Beşleagă este unicul scriitor care a scris în perioada comunistă o teză de doctorat consacrată lui Liviu Rebreanu. Pavel Balmuş, în calitate de preşedinte al Societăţii Bibliophililor „Paul Mihail” din Moldova, a făcut o prezentare a ediţiilor chişinăuiene ale operelor lui Liviu Rebreanu. Din colecţia personală Clara şi Pavel Balmuş a dăruit gazdelor un set de cărţi de şi despre L. Rebreanu, de exemplu, Amintiri despre Liviu Rebreanu, Liviu Rebreanu. Caiete (prezentate de Niculae Gheran), Liviu Rebreanu după un veac – evocări, comentarii critice, perspective străine, mărturii ale prozatorilor de azi ş.a.

Cu prilejul sărbătoririi lui L. Rebreanu la Chişinău biblioteca a primit colecţii de ilustraţii de la casele memoriale Liviu şi Fanny Rebreanu, Ion Minulescu, Claudia Millian şi Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, care au fost expuse pentru toţi participanţii.

În cadrul conferinţei a mai fost citit şi comentat un amplu material Unde, când şi cum ai murit, Domnule Rebreanu?!, cuprins în revista Sud din judeţul Giurgiu.

Graţie acestor manifestări Biblioteca „Liviu Rebreanu” din cartierul Poşta Veche al capitalei RM, prin donaţiile oferite, îşi completează mereu colecţia de cărţi Liviu Rebreanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu