sâmbătă, 26 februarie 2011

AISBERGUL NOSTRU SE TOPEŞTE: O ANALIZĂ CRITICĂ „CE VA FI DUPĂ”

Tatiana COŞERI


În ţară, în lumea biblioteconomică au loc multiple scindări şi restructurări. Bibliotecile şi bibliotecarii se află într-o căutare - de a schimba ceva pentru ca serviciile şi ofertele să fie mai atractive, de a găsi soluţii de “supravieţuire” profesională, de a schimba opinia comunităţii şi ordonatorilor de credite faţă de bibliotecă. De fapt, aceasta este o tranziţie de la o schimbare dirijată la cea continuă. Este formidabul cînd biblioteca conştientizează acest fapt. Apar şi alte întrebări în acest sens: Ce trebuie schimbat? Cînd trebuie efectuată schimbarea?

Schimbarea este un proces continuu. “Dacă ştiţi ce să faceţi cînd schimbările vă pun la încercare, puteţi prospera extraordinar. Dacă nu ştiţi însă ce să faceţi în astfel de situaţii, atunci, atît voi, cît şi ceilalţi puteţi fi în pericol” (John Kotter; Holger Rathgeber. Aisbergul nostru se topeşte: Schimbarea şi succesul în orice condiţii.-Bucureşti: Publica, 2008.-158 p.). Conducerea ei necesită o marjă de iniţiative:
• Comportament cooperant;
• Sistem de management care promovează schimbarea;
• Comunicare.

Oamenii influenţează succesul şi eşecul schimbării. Ei pot realiza schimbări dacă există comunicare, educaţie, informare şi resurse.

Deci, să fim mai activi în comunicare, să ne controlăm emoţiile, să avem grijă de profesia noastră. Avem o şansă de a acţiona. Viitorul este al celor care ies în faţă în perioada cînd toţi stau pe loc.

Aisbergul se topeşte. Este nevoie de o schimbare. Să avem o viziune clară. E vreamea să o transpunem în fapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu