vineri, 25 februarie 2011

DRAGOSTEA – SĂRBĂTOAREA SUPREMĂ A SUFLETULUI

Cristina BALANUŢA, bibliotecar, Filiala “Transilvania”



Sortită fiecărui muritor,

Ca un văzduh, ce-i fără de hotare,

Iubire, tu eşti foc mântuitor,

În care ard păcate milenare.

(Agnesa Roşca)

În fiecare zi trebuie să facem o declaraţie de dragoste acesta este motoo-ul cu care Dna Alexandra TĂNASE, moderator al Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora trei” ce se desfăşoară în a doua şi a patra miercure a lunii la Biblioteca „Transilvania” a deschis şedinţa Salonului dedicată sărbătorii Dragobetele.

Fiind al doilea an în cadrul Salonului, s-a încercat a readuce pe scena sărbătorilor şi sărbătoarea Dragobete - sărbătoarea când omul drag, primeşte mugurii iubirii în gândul său, în inima sa, în casa sa, în viaţa sa şi are grijă de ea ca de cea mai gingaşă floare.

Biblioteca „Transilvania” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru tinerii care au dorit să afle mai multe despre o sărbătoare uitată şi reânviată „Dragobete”. La această sărbătoare au fost recitate poezii de dragoste, declaraţii de dragoste, au fost interpretate cântece de iubire şi au fost prezentate legende şi mituri legate de această sărbătoare autentic românească. La eveniment au participat numeroşi elevi, tineri, care au dorit să împărtăşească publicului cât de mult ei iubesc...

Semnificaţia ştiinţifică a sărbătorii a fost prezentată de Dna Alexandra TĂNASE. Ea a spus că sarbatoarea de Dragobete este echivalentul românesc al sărbătorii ziua Sfântului Valentin, sarbătoare a iubirii. Evenimentul, organizat de Biblioteca „Transilvania” împreună cu Liceul ,,Gaudeamus”, a mai cuprins pe lângă multitudinea de cuvinte frumoase de iubire şi un concurs alcătuit din trei probe. Participanţii la concurs au fost elevii claselor a X-XII-a de la liceul ,,Gaudeamus”.

Proba I.  Declaraţiilor de dragoste:

Nu mi-ar ajunge o viaţă să îţi arăt cât de mult te iubesc...
Plec capul şi iubesc...
Iubind putem stăpâni infinitul...
Te voi preţui mereu ca pe o piesă din muzeu...şi încă multe, multe alte cuvinte parfumate cu mirosul iubirii au fost exprimate de către cei mai îndrgostiţi dintre îndrăgostiţii de la liceul Gaudeamus.

Proba a II-a.  Poezia în 12 versuri (creaţie proprie), în care iubirea a fost exprimată în creaţia ritmică, poezia de iubire a frapat publicul:

De ce acuma?
O clipă-ţi cer...
Am iubit...
Tu ştii...
Dragoste perină
Disperare
Un vis... au fost doar cîteva din titlurile frumoaselor poezii de dragoste care au prins viaţa în inima fiecărui spectator.

Proba a III-a.  Mituri despre sărbătoarea Dragobete

Această probă a încercat să descopere rădăcinile provenienţei acestei sărbători, participanţii la concurs prezentând cele mai diverse şi mai interesante mituri şi legende ale sărbătorii Dragobete. Or, doar atunci când cunoşti trecutul şi provenienţa unui simbol poţi reda şi pătrunde în esenţa adevărului.

Între timp, un juriu competent format din trei persoane: ONCIU Parascovia, manager Biblioteca „Transilvania”, CURECHI Valentina, profesoară de limbă şi literatură română la Liceul „Gaudeamus”, ZAGNAT Iraida, profesoară de geografie la Liceul „P. Zadnipru” au ales cu o obiectivitate maximă cele mai reuşite exprimări de dragoste.

În final, sărbătoarea s-a încheiat cu totalizarea şi premierea celor mai reuşite lucrări cu premii formate din seturi de cărţi din seria Biblioteca pentru toţi.

Fiecare apus aduce o amintire... Fiecare răsărit aduce o speranţă... Între apus şi răsărit sunt ore fără viaţă... Sunt orele iubirii...

Un comentariu:

  1. sunt bucuroasa ca am avut si eu ocazia sa imi exprim gindurile de iubire la aceasta manifestare...X-Gaudeamus

    RăspundețiȘtergere