miercuri, 23 februarie 2011

MIHAI EMINESCU ÎN FILATELIA ŞI CARTOFILIA UNIVERSALĂ

Elena DABIJA,

director CAIE, grad superior

„Mihai Eminescu în filatelia şi cartofilia universală” este titlul catalogului enciclopedic, care este o capodoperă universală şi un vis materializat al cuplului Constantin Ciobanu şi Maria Godorozea.

Fiind pasionaţi de farmecul filateliei şi cartofiliei, dânşii ani de zile au colecţionat, au adus o contribuţie deosebită şi valoroasă în valorificarea şi promovarea patrimoniului eminescian prin numeroasele expoziţii şi saloane filatelice. Graţie acestor oameni deosebiţi Mihai Eminescu va fi cunoscut pe meridianele lumii. Autorii ne mărturisesc în prefaţă: „Catalogul eminescian are, în viziunea noastră, cel puţin trei semnificaţii: Primo: o încercare de a pune o barieră în calea uitării. Secundo: de a lăsa un semn despre existenţa şi afirmarea în istorie a Omului, care a fost Mihai Eminescu atât în filatelie, cât şi în cartofilie. Terţio: de a fi un stimulent al memoriei, prin care îţi poţi reaminti unele lucruri studiate pe băncile şcolii sau poţi retrăi unele momente din viaţă, care au asemănare cu cele scrise acum o sută de ani”

Lansarea catalogului a avut loc în cadrul Salonului Filatelic „Mihai Eminescu în Basarabia” care s-a desfăşurat în sălile Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei. Apărut la Întreprinderea Editorial-Poligrafică Ştiinţa şi cu contribuţia editurii şi a mai multor sponsori, catalogul va fi un instrument de lucru.atât pentru colecţionari cît şi pentru toţi acei, pentru care Eminescu este un nume sfânt.

Conţinutul catalogului de o ţinută tipografică deosebită este structurat în compartimente şi subcompartimente: a) Mărci poştale: România, Republica Moldova, Pakistan, Mărci poştale personalizate. Republica Moldova, Austria; b) Întreguri poştale: Plicuri. România, Plicuri. Republica Moldova, Plicuri. URSS, Plicuri. Germania, Cărţi poştale. România, Cărţi poştale. Republica Moldova; c) Macrofilie: România, URSS, Austria, Republica Moldova; d) Ilustrate maxime; e) Eminescu în cartofilie.

Aşi menţiona că în compartimentul Macrofilie cu Nr. 43 este nominalizată ştampila cu conţinutul „MD-43 CHIŞINĂU. BIBLIOTECA MUNICIPALĂ B. P. HASDEU. CENTRUL ACADEMIC INTERNAŢIONAL EMINESCU – 10 ANI DE LA FONDARE 20.07.2010”, cu ziua de 20.07.2010 la Oficiul Poştal 43 a fost ştampilată toată corespondenţa.

La acest eveniment au participat personalităţi, care au apreciat această apariţie editorială. Au fost înmînate Diplome şi Medalia comemorativă „125 de ani de la trecerea poetului prin Basarabia” – pe verso cu macheta clădirii Centrului Academic Eminescu. Printre deţinători a fost şi autoarea acestui prees-realize.

Autorul Constantin Ciobanu, Preşedintele Asociaţiei Filateliştilor, Maximafiliştilor şi Cartofiliştilor din Republica Moldova a menţionat: „Filatelia, care nu este doar un cronicar al timpului, dar şi o carte de vizită a umanităţii”

Filateliştii şi admiratorii lui Mihai Eminescu se pot bucura de apariţia acestui catalog inedit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu