vineri, 18 februarie 2011

UN NOU INSTRUMENT DIDACTIC PENTRU APLICAREA CPS-ULUI

R. ANDREI


La Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chişinău a avut loc lansarea primului volum Probleme ale societăţii umane / Culegere de probleme la istorie, autor – profesorul de istorie Mihai Iuraşcu.

Moderatorul Igor Şarov, dr. în istorie, decanul Facultăţii de istorie şi filosofie a Universităţii de Stat din Moldova (USM), a apreciat noua lucrare ca pe una inovatoare, cu o abordare absolut originală. În acelaşi context a mai specificat următoarele: „Autorul oferă o viziune proprie şi inedită asupra proceselor sociogenezei, evoluţiei societăţilor primitive, a primelor civilizaţii antice şi a modelelor lor de funcţionare. Intenţia Domniei Sale merge mult mai departe de o speculaţie a problemelor ontologice, fiind preocupat înainte de toate de latura didactică a problemei, în sensul ei cel mai autentic. Din această perspectivă, ne apare ca una originală şi de pionierat, cel puţin în spaţiul nostru. Cu datele invocate destul de clar, problemele sunt expuse într-o formă inteligibilă şi care ţine cont de specificul publicului căruia îi sunt adresate. Vastul material factologic utilizat denotă erudiţie şi spirit de sinteză. Lucrarea prezintă o reuşită didactică certă, este reflectată într-un stil îngrijit şi uşor de asimilat.”

Foarte emoţionat, Mihai Iuraşcu şi-a împărtăşit impresiile despre conceperea volumului, având din start intenţia să abordeze altfel trecutul istoric. Pe parcursul studiului şi-a dat seama că imensul material factologic adunat nu poate fi plasat într-o singură culegere, ceea ce l-a determinat să scrie o serie de patru volume, exprimându-şi încrederea că va reuşi să le editeze şi pe celelalte. Prin această carte mi-am propus, a spus autorul, să contribui la a face un prim pas în conferirea disciplinei şcolare Istoria un caracter util mai pronunţat. Am ales o metodă nouă de abordare, nu străină de prevederile curriculumului naţional. Astfel, pentru formarea competenţelor de a identifica probleme acţional-strategice şi a propune soluţii de rezolvare, am gândit că cel mai potrivit ar fi rezolvarea creativă a problemelor (în engleză: creative problem solving – CPS), care se anunţă ca una din cele mai active şi valoroase metode ale didacticii moderne. Iar după D.P. Ausubel ea reprezintă culmea performanţei cognitive, dezvoltând invenţia şi creativitatea elevilor. Având onoarea să dăscălesc elevii de la Liceul „Prometeu”, a mai spus vorbitorul, am avut şi posibilitatea de a experimenta această nouă metodă cu elevii de aici. Chiar dacă începutul a fost greu, performanţele obţinute de discipoli au îndreptăţit riscul şi efortul întreprins. În încheiere Mihai Iuraşcu a mulţumit tuturor celor care, cu sprijin moral şi financiar, au contribuit la pregătirea pentru tipar şi editarea volumului.

Ala Vârlădeanu, şefa Catedrei Municipale de Istorie, a remarcat că întreaga breaslă este mândră de faptul că un profesor de liceu a reuşit să elaboreze o culegere inovativă, oferind profesorilor posibilitatea prin prisma acesteia să pună în valoare multiplele valenţe creative şi inteligente ale elevilor, opinând pentru un seminar cu toţi profesorii de istorie, într-un cadru municipal, dedicat lucrării Probleme ale societăţii umane. Să ne amintim că B.P. Hasdeu afirma că trecutul este uşa viitorului, a mai remarcat Ala Vârlădeanu.

Eleva Cătălina Brânză, discipola profesorului Mihai Iuraşcu, s-a arătat mulţumită că a fost pe post de „cobai” sau şoarece de experiment în laboratorul de aplicare a unei noi metode de însuşire a disciplinei de istorie pe parcursul mai multor ani, finalul fiind cel care a încununat-o cu lauri – locuri premiate la olimpiadele şcolare. Şi în istorie sunt necesare reforme care pun accentul pe creativitate. Dacă fiecare om îşi poartă crucea sa, nouă, elevilor, ne este mai uşor s-o ducem la această disciplină cu o astfel de metodă, a menţionat Cătălina.

Cu prilejul lansării, profesorii şi elevii de la „Prometeu” au venit in corpore să-i adreseze felicitări domnului Mihai Iuraşcu, expimându-şi dorinţa să facă o lansare a volumului şi în cadrul liceului.

Profesorul universitar, dr. hab. în filologie Gheorghe Colţun a specificat că autorul este nu numai un istoric bun, dar şi un filolog bun, cartea fiind scrisă într-un limbaj coerent, îngrijit, pe alocuri cu fraze neaoşe, care îmbogăţesc şi înlesnesc accesibilitatea conţinutului.

În aceeaşi ordine de idei au mai vorbit Virgil Pâslariuc, vicedecan al Facultăţii de istorie şi filosofie de la USM, Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei „InfoPrim” ş.a.

Evenimentul s-a dorit a fi nu numai o sărbătoare a cărţii, dar şi de familie, soţia Ana concretizând că exact cu 22 de ani în urmă familia Iuraşcu şi-a pus pirostriile. „La cei doi copii, o fată şi un băiat, iată că mai avem unul – acest volum de care ne mândrim cu toţii, căci a contribuit fiecare cu sprijin şi ajutor indispensabil”, a mai adăugat doamna Iuraşcu,

Cartea este la îndemâna gimnaziştilor, a liceenilor, îndeosebi, dar şi a studenţilor, profesorilor şi celor interesaţi de cunoaşterea problemelor creative, având la dispoziţie un bogat material factologic în măsură să-i ajute şi să-i orienteze mai bine în materie de istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu