miercuri, 30 martie 2011

MIRCEA ELIADE ŞI TINEREŢEA SPIRITULUI

Elena VULPE, director al Filialei „O. Ghibu”


Conform tradiţiei, în fiecare an, la sfârşitul lunii martie, Biblioteca “O. Ghibu” găzduieşte Manifestările cultural-ştiinţifice Mircea Eliade, ajunse, acum, la ediţia a XVII-a. Într-un anturaj dominat de spiritul eliadesc, spaţiul bibliotecii a servit ca topos benefic pentru colaborarea LT “M. Eliade” din diferite localităţi: Chişinău, Nisporeni, Reşiţa (România).

Vernisajul fotografic “M. Eliade mai actual ca oricând”(din 24 martie) a întregit atmosfera iniţială, facilitând accesul participanţilor în lumea biografiei umane şi spirituale a scriitorului şi filosofului român, ceea ce a trezit interesul celor tineri, pentru a porni pe drumul lecturilor eliadeşti şi nu numai.

Microsimpozionul “M. Eliade şi educarea personalităţii” a implicat tineri pentru care creaţia eliadescă a devenit un reper în instituirea coordonatelor unei existenţe exemplare.

Referenţii s-au bucurat de un public select: profesori de română, de istorie(din diferite licee), jurnalişti (Florile Dalbe, Radio Moldova, EuroTV), oameni de cultură, care au constituit un reper moral, în escaladarea tărâmului eliadesc, pentru cei peste 86 de elevi de la Liceele “I. Vatamanu”(Străşeni), “M. Eliade” (sus- numite) şi “M. Sadoveanu” (Chişinău).Comunicările au dezvăluit diverse faţete ale operei lui Eliade: “Stilul filosofiei lui Eliade în Solilocvii”, “Mitul iubirii eterne în proza lui Eliade”, “Unitatea primordială a făpturii omeneşti: androginul”, “Durata temporală şi geniul alchimiei în interpretarea lui Eliade”, “Faţete ale personajului feminin în romanele lui Eliade”ş.a. La data de 25 martie, oaspeţii Manifestărilor au asistat la o lecţie de demnitate prin opera liu Eliade, care contribuie, substanţial, la modelarea omului nou prin universul lăuntric, nu prin apartenenţa la un sistem politic.Modelul Eliade, axat pe muncă asiduă, acribie şi creaţie, este oferit celor tineri prin străduinţa organizatoarei şi moderatoarei dr. Veronica Postolachi, o adevărată luptătoare pe baricadele culturii întru promovarea valorilor spirituale.Tuturor participanţilor li s-au oferit premii de carte(din biblioteca personală a moderatoarei, din partea Cenaclului “Clipa siderală” şi a Agenţiei pentru inspectare şi reustaurare a monumentelor).

Lansarea cărţii M. Eliade-o punte spre «timpul policronic», care include materialele celor două ediţii precedente (XV-XVI), a scos în evidenţă interesele tinerilor pentru metamorfozele timpului, arhetipul primordial, mitul cosmogonic, practicele meditative buddhiste, contribuind la regăsirea lui Eliade din perspectiva secolului XXI.

În premieră, la Manifestări, s-a organizat un concurs de eseuri pe tema “Reflecţii în baza operei eliadeşti”, la iniţiativa unei foste absolvente a Liceului ”M. Eliade”, care a oferit şi premii băneşti concurenţilor participanţi (elevii de la LT “M. Eliade” şi “Al.I .Cuza” din capitală). Evenimentul s-a încheiat cu un recital poetic în memoria lui Anatol Codru. Soţia poetului a rămas emoţionată pînă la lacrimi, pentru că elevii au depăşit toate aşteptările la declamarea unor poezii atît de dificile.Oaspeţii (Raisa Uşurelu, Nadejda Iacob, Ecaterina Baluţel, Efimia Luncaşu, Eleonora Sitnic) şi-au exprimat impresiile finale, apreciind, în cele mai frumoase cuvinte, reuşita evenimentului. Emoţiile au fost întregite prin depunerea de flori la bustul lui M. Eliade şi un reportaj în cadrul ştirilor Euro TV, iar revista “Florile Dalbe”a publicat un material despre originalitatea şi impactul benefic al Manifestărilor Mircea Eliade asupra tinerilor porniţi pe drumul cunoaşterii de sine. Importanţa acestui eveniment este incomensurabilă pentru destinul semenilor văduviţi de voinţă, deoarece Eliade propune un adevărat model şi un plauzibil exemplu de muncă şi creaţie pentru tinerele generaţii de oriunde şi oricând.